Idé synonym - liknande ord, varianter, betydelse & korsord

Synonymer till idé. Ord med samma betydelse, hur uttalas & används ordet. Se varianter, former, böjningar och översättningar.

Idé synonym, annat ord för idé, vad betyder idé, förklaring, uttal och böjningar av idé samt exempel på hur ordet används.

Synonymer till idé

Hittade 2 varianter av ordet idé.

Vad betyder och hur uttalas idé

Idé uttalas ide -t -n.

Idé betyder plats för björns vinterdvala.

Ordformer och varianter av idé

Singular

ide
obestämd grundform
ides
obestämd genitiv
idet
bestämd grundform
idets
bestämd genitiv

Plural

iden
obestämd grundform
idens
obestämd genitiv
idena
bestämd grundform
idenas
bestämd genitiv

Idé är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Vad betyder och hur uttalas idé

Idé uttalas idé -n -er.

Idé betyder grundbegrepp, ledande tanke, föreställning, infall, uppslag och (filos.) urbild.

Ordformer och varianter av idé

Singular

idé
obestämd grundform
idés
obestämd genitiv
idén
bestämd grundform
idéns
bestämd genitiv

Plural

idéer
obestämd grundform
idéers
obestämd genitiv
idéerna
bestämd grundform
idéernas
bestämd genitiv

Hur används ordet idé

Inga mer nya idéer, inga nya lopplängder, bara en återgång till en kärna som alla skriver under på. Se på den tomma tavlan, begrunda vad som måste upp igen och lämna resten därhän. Mina förslag ser ut såhär.

Idén till podden har enligt Navid Modiri funnits i flera år. Men det var under en resa för drygt ett år sedan som han upptäckte andra poddare som Joe Rogan och Sam Harris och blev inspirerad.

Vi anser det rätt att rikta uppmärksamhet mot existerande fakta, som vi ser det. Ni har allt fler olika kulturer i Sverige, speciellt muslimska, som ändrar på den svenska demokratins ansikte. Det är något som bekymrar oss. Vi har genomlevt detta för århundraden sedan, och levde intill det turkiska imperiet. Idén att det går att integrera olika kulturer är en misstuppfattning.

Från början kallades dessa elektriska ljusstakar "julottestakar". Svensken Oscar Andersson tillverkade 1934 världens första elektriska adventsljusstake. Enligt uppgift var orsaken de första elektriska julgransbelysningarna, som lanserats av Philips i Sverige omkring 1930. Med den dåvarande nätspänningen i Göteborg på 120 volt fungerade belysningen dåligt, och många trasiga julgransbelysningar returnerades av kunderna. Oscar Andersson som arbetade på Philips Göteborgskontor, fick idén att använda ljusgransbelysningarna för att konstruera en elektrisk ljusstake.

Gaullism (franska: gaullisme) syftar på politisk doktrin inspirerad av den franske motståndsledaren och senare president Charles de Gaulle, även om han själv motsatte sig etiketteringen. Gaullistisk ideologi, baserad på de Gaulles idéer och handlingar, förändrade sig och utvecklades med tiden. Kännetecknande är betoning på Frankrikes oberoende från andra stater, liksom bland annat beröringspunkter med socialkonservatismen, vilket medfört att den ofta uppfattas som en högerideologi, även om det också finns gaullister på vänsterkanten.

En social generation är grupp av personer som föddes under samma tidsperiod och delar liknande kulturella erfarenheter. Idén med en social generation, i den betydelse som vi använder idag, fick fäste under 1800-talet. Innan dess hade begreppet "generation" i allmänhet avsett familjeförhållanden, inte bredare sociala grupperingar. 1863 definierade den franske lexikografen Emile Littré en generation som "alla människor som lever vid ungefär samma tid.".

De litterära genrerna kan ta sin utgångspunkt i innehåll (deckare, kärleksroman, herderoman), i form (experimentell roman, brevroman), stil (magisk realism, humor), målgrupp (barnbok, ungdomsroman), upphovsman (arbetarlitteratur, el boom), verklighetsförankring (nyckelroman, historisk roman), syfte (idéroman, underhållningslitteratur), med mera.

Att anlägga ett genusperspektiv kan beskrivas som att betrakta livet och samhället som konsekvent präglat av förhållanden mellan könsroller. Idéer om könsroller anses existera i all mänsklig erfarenhet och verksamhet och dessa idéer förmodas ligga till grund för hur sociala strukturer formas. Genusvetenskaplig forskning kan innefatta allt från övergripande materialistiska analyser av resursfördelning i samhället till kartläggning av informella maktstrukturer i en specifik, begränsad kontext. Genusperspektivet används, och utvecklas, även inom många andra discipliner än den rent genusvetenskapliga.

Först efter Marco Polos upptäcktsresor ökade geografiintresset i Europa igen. De långa upptäcktsfärderna under 1500- och 1600-talet återupplivade intresset för geografin, och då främst mer detaljerade kartor, och fler teoretiska idéer. Under den så kallade upplysningstiden blev geografi en erkänd vetenskap. Geografin blev en etablerad akademisk disciplin i universiteten runt om i Europa (bland annat i Paris och Berlin). Flera geografiska föreningar bildades under 1800-talet, bland annat den franska Société de Géographie 1821, den brittiska Royal Geographical Society 1830, det ryska geografiska sällskapet 1845 och de amerikanska American Geographical Society 1851 samt National Geographic Society 1888. Flera vetenskapsmän som Immanuel Kant, Alexander von Humboldt, Carl Ritter och Paul Vidal de la Blache var delaktig i geografins utveckling från filosofisk till akademiskt subjekt.

Källor:

Idé på Engelska

idea, point
strange ideas, good ideas
hibernation, winter lair
go into hibernation
Synonym idé

Synonym

Synonym är ett ord som har samma eller nästan samma betydelse som ett annat ord. Här kan du söka bland 39000 synonymer och 91000 ordvarianter, vad ordet betyder och exempel på hur det kan anvädnas i en text. Hitta lösningar till korsord, alfapet, wordfeuds mfl.