Iföra Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder iföra, varianter, uttal och böjningar av iföra

Iföra synonym, annat ord för iföra, vad betyder iföra, förklaring, uttal och böjningar av iföra.

Vad betyder och hur uttalas iföra

Iföra uttalas i|föra och är ett verb, böjs som föra.

Iföra betyder:

Ordformer av iföra

Aktiv

iföra
infinitiv
iför
presens
iförde
preteritum
ifört
supinum
iförande
presens particip
iför
imperativ

Passiv

iföras
infinitiv
iförs
presens
ifördes
preteritum
iförts
supinum

Perfekt particip

iförd en
~ + subst.
ifört ett
~ + subst.
iförda den/det/de
~ + subst.

Alternativa böjningsformer passiv

iföres
presens

Iföra är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet iföra

  1. På ett flott hotell i New York inväntar personal och gäster spänt att en europeisk prins och hans premiärminister skall anlända. När Helan och Halvan dyker upp mitt i detta blir de först förväxlade med de höga gästerna, men efter diverse förvecklingar framkommer det att de i själva verket bara är ditskickade av ett bemanningsföretag för att tjänstgöra som hotellets nya dörrvakt respektive betjänt. Sedan de iförts sina tjänsteuniformer förorsakar duon på sedvanligt sätt en serie missöden och bråk med såväl varandra (om ett dricksmynt) som med en ilsken taxichaufför, en polis och diverse hotellgäster. Särskilt illa råkar den europeiske prinsen ut, vilken genom duons agerande gång på gång – iförd bländvit uniform – ramlar ner i ett oljigt hisschakt. Den komiska effekten förhöjs av att prinsen är en klockren parodi på den typ av monokelprydd, preussisk militär som regissören och skådespelaren Erich von Stroheim vid denna tid var känd för att framställa i sina filmer. (källa)
  2. Bengt Ohlson började spela fiol åt folkdansare på allvar 1964 tillsamman med bland annat riksspelmannen Udd Axel Johansson från Garpenberg när Bengt Ohlson med familj flyttat till Hedemora. I Garpenberg fanns vid den här tiden även folkskolläraren Johan Larsson som tillsammans med bland annat Ingvar Norman och Göran och Inger Karlholm på 1950- och 1960-talet gjorde ett omfattande uppteckningsarbete av polskedanser. De tre var mycket viktiga för att det kom igång årliga uppdansningar iför en jury av polskedanser från olika socknar där deltagarna tilldelats polskemärken av olika valörer. (källa)
  3. Den kanske mest särpräglade skråpukstraditionen hittar man dock i Dala- Floda utanför Gagnef i Dalarna, i form av de så kallade valborrarna. Under hela året arbetade befolkningen i Dala-Floda med att färdigställa de mest skräckinjagande masker de kunde tänka sig. Tidigt på valborgsmässoaftonens morgon samlades bygdens barn, iförda dessa så kallade valborremasker. Med hjälp koskällor, kastruller och allehanda redskap sprang de sedan runt i gårdarna och betesmarkerna och förde så mycket oväsen de bara kunde. (källa)
  4. Betydelsen 'smalt podium vid en modevisning' användes i engelskan första gången 1942. Modeller vid visningar är ofta iförda högklackade skor, vilket bidrar till deras gång. (källa)
  5. Spanska sjukan var förödande, med många döda i yrkesverksam ålder. Uppgifter saknas om eventuella smittskyddsåtgärder, även om det finns bilder på marscherande soldater iförda gasmask som skydd. (källa)
  6. Två pastellfärgade lag tävlade i olika spektakulära grenar. Det kunde vara pajkastning, äggkastning, kladda med fingerfärg, eller att springa genom en vägg, antingen landade man på en madrass eller i en swimmingpool. Just vattenlekar var ett ofta återkommande inslag. Många minns säkert hur de tävlande iförda stora blöjor och hjälmar åkte vattenrutschkana. De fick även gå balansgång över bassängen på brädor, hade man tur höll brädan och hade man otur gick den mitt itu och den tävlande hamnade i vattnet. Ett annat inslag var frågesport där man hamnade i bassängen om man svarade fel. Programmen spelades in live inför publik som satt vid små cafébord i studion. (källa)
  7. En av de större aktiviteterna är det tältläger som den gotländska avdelningen Styringheim anordnar under medeltidsveckan i Visby. I samband med det brukar också offentliga torneringar anordnas, då medlemmar i föreningen kämpar man mot man iförda tidstrogna rustningar. (källa)
  8. Att Loptr Pálsson kom att tänka på Grýla beror säkert på att en av hans huvudmotståndare bar namnet Steingrímr Skinngrýluson – han var alltså son till en Skinn-Grýla. Just namnet "Skinn-Grýla" (som rimligen har varit ett tillnamn) kan enligt folkloristen Terry Gunnell antyda en möjlig förklaring till Grýla-gestalten. Kanske fanns på Island ännu på 1200-talet kvar rester av hedniska julspel, eller upptåg, där utklädda eller maskerade personer iförda horn och djurhudar drog ner till gårdarna som grýla – eller kanske som ett beridet följe av grýlur påminnande om Staffansritten. Omvandlingen av Grýla till en skrämselgestalt för barn, liksom barndikterna (grýlukvæði), skulle i så fall vara en sekundär företeelse. (källa)
  9. Jazzgossen blev något av Karl Gerhards signaturmelodi och den av hans visor som bäst lever kvar i folkmedvetandet. Kupletten skrevs till sommarrevyn Ställ er i kön på Folkan 1922 där den framfördes av författaren själv tillsammans med Eric Abrahamsson, Carl-Gunnar Wingård och Eric Gustafson, alla iförda storrutiga överrockar med skärp. Texten driver med en effeminerad typ av moderiktiga och sysslolösa unga män samtidigt som den tar fasta på att begreppet "jazz" detta år fick sitt verkliga genomslag som modeord i svenskan. Karl Gerhard återanvände själv melodin med nyskriven text i revyn Oss greker emellan, där han själv framförde den i rollen som revyförfattaren "Aristofanes den yngre". Melodin figurerade även i revyn Två träd på Knäppupparnas Idéonteater under titeln Och så kommer det en gubbe. (källa)
  10. Sooreh Hera är mest känd för verket Allah ho gaybar (2007) som består av en fotoserie där iranska homosexuella män, iförda masker som ska föreställa Muhammed och hans svärson Ali, avbildas i erotiska positioner. Syftet med fotoserien var att belysa den av konstnären uppfattade muslimska dubbelmoral som tillåter gifta muslimska män att ha homosexuella relationer med andra män. Fotoserien kritiserades kraftigt av muslimer som uppfattade den som hädisk och vanvördig. När fotoserien visades på Stadsmuseet i Haag blev Sooreh Hera mordhotad och museet tog – mot konstnärens vilja – bort fotoserien från sin utställning. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.