Illuminera Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder illuminera, varianter, uttal och böjningar av illuminera

Illuminera synonym, annat ord för illuminera, vad betyder illuminera, förklaring, uttal och böjningar av illuminera.

Vad betyder och hur uttalas illuminera

Illuminera uttalas il|lum|in|era och är ett verb -de.

Illuminera betyder:

Ordformer av illuminera

Aktiv

illuminera
infinitiv
illuminerar
presens
illuminerade
preteritum
illuminerat
supinum
illuminerande
presens particip
illuminera
imperativ

Passiv

illumineras
infinitiv
illumineras
presens
illuminerades
preteritum
illuminerats
supinum

Perfekt particip

illuminerad en
~ + subst.
illuminerat ett
~ + subst.
illuminerade den/det/de
~ + subst.

Illuminera är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet illuminera

  1. Det kan noteras att den romanska bildkonsten är intimt knuten till kyrkobyggnaden, som blev ett slags illuminerad bibel för icke läskunniga. Det bysantinska och gammalkristna inflytandet är påfallande både inom måleriet och skulpturen, som präglas av stark stilisering, övermänsklig upphöjdhet, enkelhet och medvetet avståndstagande från verkligheten. Så framställs till exempel Kristus i krucifixen som den krönte konungen som triumferar över döden – i motsats till den efterföljande gotikens lidande martyr. (källa)
  2. Bikini är inte enbart ett nutida plagg. I Villa Romane del Casale på Sicilien finns flera mosaiker från 300-talet e.Kr. med idrottande flickor klädda i tvådelad miniatyrdräkt, liknande senare tiders bikinibaddräkter (och även påminnande om den kostymering nutida friidrottskvinnor beagagnar). Bland många andra äldre exempel på liknande klädsel kan nämnas en illuminerad handskrift från 1500-talet som visar "De offentliga horornas kapplöpning i Augsburg 1509". och en idrottande flicka från 1920-talet. Under 1930-talet lanserades den tvådelade baddräkten, men den fick inget större genombrott, 1937 ansåg man tvådelade "filmstjärneliknande" tvådelade baddräkterna passade främst passade för tonåringar, men även bland dessa blev populariteten liten. (källa)
  3. Manuskript, ofta illuminerade, som kallas perikoper, är normalt evengelier, det vill säga förkortade Gospelböcker som endast innehåller de delar av evangelierna som krävs för mässorna under kyrkoåret. Noterbara exempel, båda ottonska, är perikoperna för Henrik II och Salzburgperikoperna. (källa)
  4. Tidebok är en privat bönbok som innehåller bönerna för den katolska kyrkans kanoniska timmar (laudes, sext, vesper, completorium etc.), liturgier för lokala helgon och ibland en almanacka. Då tideböcker är avsedda för lekmannabruk var de ofta rikt illuminerade. (källa)
  5. Det latinska alfabetet fick sin strama form under romarrikets epok. Under medeltiden utvecklades dekorativa bokstäver i munkarnas scriptorium. Varje skrivare hade sin egen stil, ductus. Särskilt var anfangerna, begynnelsebokstäverna, lämpliga för dekorativt utförande. Berömda illuminerade handskrifter är The Book of Kells och The Book of Durrow. Den islamska kalligrafin gjorde de enskilda bokstäverna till små konstverk. Med boktryckarkonsten kom också de mängder av typsnitt som används i tryckt text. Under sekelskiftets Art Noveau-period vidareutvecklades bokstavskonsten, och togs upp på nytt i slutet av 1960-talet med Noveau Frisco i den psykedeliska affischkonsten. I vår tid är det framförallt graffitimåleriet som har vitaliserat bokstavsdesignen med sin "Wildstyle". (källa)
  6. Under medeltiden var Finngálkn ett norrönt namn på stjärnbilden Sagittarius. Orsaken är att medeltida kalendarier ofta var illuminerade med bilder av varje månads djurkretstecken. Sagittarius avbildades ofta som en bågskjutande kentaur, varför denna stjärnbild – förutom de mer korrekta benämningarna Bogmaðr eller Skyti – också kom att kallas Finngálkn. (källa)
  7. Machaut var en av 1300-talets mest betydande och inflytelserika kompositörer. Hans litterära och musikaliska verk utgavs i illuminerade samlingsutgåvor redan under hans livstid, något som på musikens område är unikt under hela medeltiden. Hans verk omfattar 42 ballades, 33 virelais, 21 rondeaux, 18 lais, 23 motetter, 1 complainte, 1 chanson royale, 1 hoquetus samt den 4-stämmiga Messe de Nostre Dame. Den anses vara den första hela mässan som kan hänföras till en enskild kompositör. Machaut anses vara den sista viktiga representanten för trouvèretraditionen (nordfransk riddardiktning) och den främste representanten för fransk Ars nova. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.