Industriföretag Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder industriföretag, varianter, uttal och böjningar av industriföretag

Industriföretag synonym, annat ord för industriföretag, vad betyder industriföretag, förklaring, uttal och böjningar av industriföretag.

Vad betyder och hur uttalas industriföretag

Industriföretag uttalas industri|före|tag och är ett substantiv.

Ordformer av industriföretag

Singular

industriföretag
obestämd grundform
industriföretags
obestämd genitiv
industriföretaget
bestämd grundform
industriföretagets
bestämd genitiv

Plural

industriföretag
obestämd grundform
industriföretags
obestämd genitiv
industriföretagen
bestämd grundform
industriföretagens
bestämd genitiv

Industriföretag är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Industriföretag på Engelska

  • industrial company, industrial business

Hur används ordet industriföretag

  1. Höglund var verksam som assistent till Sune Carlson vid Handelshögskolan i Stockholm när denne i slutet av 1940-talet genomförde de första svenska studierna av företagsledares användning av sin arbetstid. Höglund skrev 1953 doktorsavhandlingen Företaget i samhället: en studie i fem industriföretags relationer med yttervärlden baserad på dessa studier. (källa)
  2. Atlas Copco Aktiebolag är ett svenskt industriföretag med huvudkontor i Nacka. Företaget har cirka 39 000 anställda och verkar inom affärsområdena kompressorteknik, vakuumteknik, industriteknik samt energiteknik. I Sverige produceras industriella, kraftdrivna handverktyg i Tierp medan till exempel kompressorer, pumpar, vakuumprodukter och produkter för energilösningar tillverkas utomlands. (källa)
  3. Sjölander är född i Borås 1950 och avlade civilingenjörsexamen vid Chalmers sektion för maskinteknik 1977. Efter arbete med produktutveckling i industrin återkom Sjölander till Chalmers och disputerade 1985 i Industriell organisation och ekonomi på en avhandling som rörde innovationsprocesser i stora industriföretag. Efter att ha startat flera nya företag återgick han till Chalmers 1990 och antogs som docent i Industriell organisation och ekonomi och tillträdde en tjänst som högskolelektor efter en period som managementkonsult och senare tillförordnad professor i Industriell organisation och ekonomi. Sjölander har medverkat i grundandet av flera av Chalmers groddföretag och har lett utvecklingen av CHAMPS – Chalmers Advanced Management Programs – en internationell verksamhet för avancerad industriell ledarutveckling, medgrundat Chalmers Invest, Chalmers Innovation och Chalmers Entreprenörskola. Sjölander är styrelseledamot i flera groddföretag och publika företag och ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien sedan 1996. (källa)
  4. En avgörande förändring skedde när järnvägen från Wien till Klagenfurt (och vidare till Italien) drogs genom Murtalen. I Knittelfeld byggdes järnvägsverkstäder och industriföretag flyttade till staden. Mellan 1860 och 1900 tiodubblades antalet invånare. (källa)
  5. Jämtlands län är efter Gotland den minst industrialiserade regionen i Sverige. Endast 15 procent av befolkningen är verksam i denna näring. Industrin domineras av små företag, endast 50–60 av länets industriföretag har över 50 anställda. De flesta industriföretag finns i Östersundsområdet. Mer än 16 procent av Jämtlands läns industriarbetare är verksamma inom skogsindustrin. (källa)
  6. År 1892 köpte Hjorth försäljningsrätten även till en annan svensk uppfinning, det sotfria fotogenköket Primus, som Frans Lindqvist hade patenterat samma år. Det lanserades framgångsrikt på världsmarknaden. B.A. Hjorth och Co ombildades till aktiebolag 1899 och blev huvudföretag och försäljningsbolag med industriföretagen AB Primus och A/B Enköpings Verkstäder som dotterbolag och med varumärkena Bahco respektive Primus. År 1918 köpte Hjorth Primus som låg på Lilla Essingen i Stockholm och fick ansvar för både tillverkning och försäljning. (källa)
  7. Företaget var under många år ett av de dominerande industriföretagen i Halmstad i södra Halland. Det som framför allt kännetecknade Malcus var den internationella verksamheten. Till nästan alla länder i världen exporterades borr, borrutrustningar, slipmaskiner, traverser och lyftdon samt en mängd andra industriartiklar. Malcus har en 80-årig historia från 1889 till 1969, då verksamheten övertogs av Svenska Kullagerfabriken (SKF) i Göteborg. (källa)
  8. Politiken har haft en stor roll i den petrokemiska industrin framväxt, det har tagits viktiga beslut gällande lån, skatter och planering om snabb expansion i Stenungsunds bostadsområden. Man började att prioritera mark, bostäder, vatten och avlopp och nya skolor byggdes vid de nya bostadsområdena. Vissa av bostadsområdena blev placerade cirka fyra kilometer från Stenungsund torg, vilket gjorde dem beroende av att ha en bil. I och med industrins etablering har tusentals lägenheter och småhus byggts mellan åren 1960−1970. Det uppstod problem när hyresgästerna inte ville binda sig till lägenheterna, då HSB:s lägenheter inte nådde upp till hyresgästernas krav. Detta resulterade i att kommunalägda Stenungsundsbostäder grundades och tog över bostadsbyggandet. Bandfabriksägaren K.T Friedrich hyrde ut bostäder till sina anställda vilket resulterade i att de var beroende av att jobba kvar för att kunna få ha kvar sin lägenhet, då man var tvungen att ge upp lägenheten om man slutade. Denna strategi som Friedrich använde sig för att binda upp sina anställda till arbetsplatsen, försökte även de petrokemiska industriföretagen ta efter. Esso Chemical erbjöd sina anställda ett räntefritt lån på 10 000 kronor till dem som ville bygga ett hus. Industribolagen fick vissa kvoter av lägenhetsbeståndet av kommunen, vilket de kunde dela ut till sina anställda och på så sätt kunde de garantera lägenheter till nyanställda. Detta innebar att man inte använde sig av det normala systemet inom bostadsförmedlingen med normal turordning, de som arbetade inom den petrokemiska industrin kunde gå före i kön. (källa)
  9. Under 1920-talet var Wallenbergsfären och Ivar Kreuger huvudkonkurrenter om makten inom det svenska näringslivet. När Kreuger gjorde sin (sista) framställan i februari 1932 till Riksbanken om bankgarantier, gick alla de stora svenska affärsbankerna med på detta utom Stockholms Enskilda Bank. Efter det att Kreugers bolag försatts i konkurs, övertogs flera av de Kreugerkontrollerade industriföretagen av Wallenbergsfären och dessa utgör fortfarande kärnan i nuvarande innehav. (källa)
  10. År 1967 gjorde det finländska industriföretaget Fiskars stora framsteg i utvecklingen av en ny metod för slipning av saxar i en planslipmaskin med profilerad slipskiva. Man upptäckte att saxskärens alla ytor kunde definieras med parallella linjer, både flata ytorna, konturerna och skäreggen. Eggen är i kontakt med slipskivan en tusendels sekund och spolas med vatten under flera sekunder vid arbetsbordets rörelser. Där den gamla metoden hade förbrukat 40 slipskivor för ett visst antal saxar, förbrukade den nya metoden en slipskiva för samma antal saxar. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.