Inflationsmål Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder inflationsmål, varianter, uttal och böjningar av inflationsmål

Inflationsmål synonym, annat ord för inflationsmål, vad betyder inflationsmål, förklaring, uttal och böjningar av inflationsmål.

Vad betyder och hur uttalas inflationsmål

Inflationsmål uttalas in|flat|ions|mål och är ett substantiv.

Ordformer av inflationsmål

Singular

inflationsmål
obestämd grundform
inflationsmåls
obestämd genitiv
inflationsmålet
bestämd grundform
inflationsmålets
bestämd genitiv

Plural

inflationsmål
obestämd grundform
inflationsmåls
obestämd genitiv
inflationsmålen
bestämd grundform
inflationsmålens
bestämd genitiv

Inflationsmål är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet inflationsmål

  1. Målkonflikter mellan inflationsmålet och finanspolitikens mål så som fördelningspolitik, sysselsättning och "röstfiske". Dessutom finns en konflikt mellan inflationsmålet och handelsbalansen. (källa)
  2. Efter att kronan släpptes fri, den 19 november 1992, förändrades riksbankens mål från att försvara kronans fasta växelkurs till att arbeta med ett inflationsmål, som sedan dess varit vägledande för penningpolitiken. (källa)
  3. Den svenska Riksbankens inflationsmål är sedan 1993 att konsumentprisindex ska öka med högst 2 procent om året. (källa)
  4. Betänkandet "Nya villkor för ekonomi och politik", SOU 1993:16 överlämnades den 9 mars 1993 till finansminister Anne Wibble och innehöll 113 rekommendationer. Förslagen var indelade i tre målområden: makroekonomisk stabilitet, effektiv hushållning samt ekonomisk tillväxt. Några av rekommendationerna var självständig riksbank, kvantitativt inflationsmål, striktare budgetprocess samt konkurrensutsätta offentlig sektor. (källa)
  5. 1988-1989 gick den svenska ekonomin in i en fas av överhettning. Den höga sysselsättningen och det progressiva skattesystemet gjorde att staten till och med fick ett litet budgetöverskott. Under denna fas hade Sverige högre inflation än omvärlden, lägre arbetslöshet och fick försämrad konkurrenskraft. Högkonjunkturen kunde inte bemötas med att Riksbanken höjde räntan eftersom i ett system med fast växelkurs används räntan för att försvara valutakursen, inte för att nå ett inflationsmål eller påverka konjunkturen. Denna sida av en fast växelkurs blev tydlig när Riksbanken höjde marginalräntan till 500 procent under lågkonjunkturen 1992. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.