Vad betyder och hur uttalas informatik
Informatik uttalas in|form|at|ik [-i´k] -en.
Informatik betyder läran om teknik o. metoder för information med automatisk databehandling.
Ordformer och varianter av informatik
Singular
- informatik
- obestämd grundform
- informatiks
- obestämd genitiv
- informatiken
- bestämd grundform
- informatikens
- bestämd genitiv
Informatik är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet informatik
Informatik (även informationssystem) är det vetenskapliga studiet av information och dess behandling i kodad form samt dess presentation. Ämnet studerar hur interaktion sker mellan naturliga och artificiella system vilka lagrar, bearbetar och förmedlar information. Begreppet informatik dök för första gången upp år 1957 i essän Informatik: Automatische Informationsverarbeitung av Karl Steinbuch, som var en av pionjärerna inom artificiell intelligens. År 1962 myntade Philippe Dreyfus ordet informatique med samma innebörd. Således kan informatik härledas till betydelsen automatisk informationsbearbetning eller automatisk informationsbehandling. Då information behandlas av såväl datorer, individer och organisationer har informatik även kognitiva och sociala aspekter. Allmän datavetenskap heter på tyska Informatik och på franska informatique.
I Skandinavien är informatik (liksom systemvetenskap) ett samhällsvetenskapligt och tvärvetenskapligt ämne, till skillnad från de mer logisk-matematiskt inriktade ämnen datavetenskap (datalogi), datateknik och informationsteknologi. De två senare ämnena bygger ofta på ingenjörsvetenskaplig grund. På engelska betecknas den skandinaviska varianten av informatik ibland social informatics.
Informatikämnet vid svenska universitet och högskolor är ofta värd för utbildningar inom systemvetenskap, som historiskt har sin grund i automatisk databehandling (ADB), det vill säga inriktade mot administrativ databehandling snarare än tekniska tillämpningar, ofta med tillämpning på stora organisationer, myndigheter, banker och handel. 2010 inrättades SISA (Svenska informationssystemakademin) som en nationell förening med syfte att tillvarata informatikämnets intressen. Ordet informatik har funnits i svenska språket sedan 1969 och kommer från engelska informatics.