Vad betyder och hur uttalas informationsbyrå
Informationsbyrå uttalas in|form|at|ions|byrå -n -er.
Ordformer och varianter av informationsbyrå
Singular
- informationsbyrå
- obestämd grundform
- informationsbyrås
- obestämd genitiv
- informationsbyrån
- bestämd grundform
- informationsbyråns
- bestämd genitiv
Plural
- informationsbyråer
- obestämd grundform
- informationsbyråers
- obestämd genitiv
- informationsbyråerna
- bestämd grundform
- informationsbyråernas
- bestämd genitiv
Informationsbyrå är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet informationsbyrå
Håkan Isacson, anställd vid Informationsbyrån (IB), som var upphovet till IB-affären och huvudkälla åt Peter Bratt och Jan Guillou.
1961 skedde en omorganisation inom Försvarsstaben, vilken gav Grupp B status som självständigt kontor, B-kontoret. 1965 slogs B-kontoret samman med T-kontoret till Försvarsstabens särskilda byrå med Elmér som chef. Organisationen kom att kallas IB, en förkortning som i samband med IB-affären uttolkades som "Informationsbyrån", men som enligt Säkerhetstjänstkommissionens rapport troligen stod för "Inhämtning Birger". Någon officiell förklaring till vad IB stod för har aldrig lämnats men den ursprungliga benämningen på Grupp B vid bildandet 1957 var "Fs/In Grupp B" (Försvarsstabens Inrikesavdelning Grupp B) förkortningen IB kan ha uppstått redan då.
Svenska Reklamförbundet erbjöd sina tjänster till informationsbyrån i samband med eventuella propagandaaktioner. Reklamförbundet konsulterades redan hösten 1939 av informationsbyrån i samband med en tystnadskampanj. Kampanjen ansågs nödvändig, framför allt på grund av alltför frispråkiga militärer som enligt nämnden avslöjade mer än vad som kunde anses hälsosamt för Sverige.
1965 slogs B-kontoret och en annan avdelning (T-kontoret) samman efter en maktkamp mellan Elmér och T-kontorets chef Thede Palm. Chef för denna nya Försvarsstabens särskilda byrå blev Elmér. Organisationen kom att kallas IB, en förkortning som ibland uttolkats som Informationsbyrån, ibland som Inhämtning Birger. Någon officiell förklaring till vad IB stod för har aldrig lämnats, men den ursprungliga benämningen på Grupp B vid bildandet 1957 var "Fs/In Grupp B" (Försvarsstabens Inrikesavdelning Grupp B). Förkortningen IB kan ha uppstått redan då.
År 1986 tilldelade den amerikanska informationsbyrån (USIA) stipendier till American Institute For Foreign Study (AIFS) som sponsor för ett au pair-pilotprogram med en försöksperiod på två år, och Au Pair in America hade bildats. Perioden utökades med ytterligare två år, och USA:s kongress antog Eisenhower Exchange Fellowship Act, som lät USIA utöka au pair-programmet på obegränsad tid. När USIA upplöstes 1999, överfördes regleringen av programmet till Department of State, Educational och Cultural Affairs Bureau . Med det amerikanska utrikesdepartementets utnämnande av nya au pair-regleringar 2001, införde Au Pair in America programmet Edu Care för familjer med barn i skolåldern som krävde mindre tillsyn per vecka än standardprogrammet. 2004 ändrades visumreglerna, vilket tillät en au pair att stanna även ett andra år i USA. 2009 började USA:s utrikesdepartement att låta den au pair som framgångsrikt slutfört programmet Au Pair in America bli berättigade att återvända till USA för ett extra år som au pair.
Tidningens största scoop kom redan 1973, då Folket i Bild/Kulturfront med Greta Hofsten som ansvarig utgivare, publicerade ett stort avslöjande reportage om spionageverksamheten inom Informationsbyrån (IB). Avslöjandet kom att kallas IB-affären och ledde till att polisen gjorde beslag på redaktionen. Jan Guillou och Peter Bratt dömdes till ett års fängelse för spioneri. Efter avslöjandet upplöstes IB. Artikelserien om IB publiceras som nytryckt bilaga till FiB/K nr. 11 2009.
Den 20 juli 1933 konstituerades "Informationsbyrån" (Aufklärungs-Ausschuss) med uppdrag att bedriva nazistisk propaganda i utlandet. Byrån stod i direkt tjänst hos och var underordnad Promi (det tyska propagandaministeriet under Goebbels), fick order därifrån, utförde dem och återrapporterade. Byrån kallade sina utländska representanter, 470 till antalet, för "agenter". Dessa agenter hade att utföra "hemlig rapporttjänst" till Promi. De hemliga agenternas uppdrag var att påverka opinionen i sina respektive länder genom "maskerad upplysning och stämningsmakeri" och också placera "politiska och kulturella artiklar alltefter propagandaministerns önskningar". Agenterna lovade att hålla detta sitt avtal med Goebbels hemligt.