Informationstjänst Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder informationstjänst, varianter, uttal och böjningar av informationstjänst

Informationstjänst synonym, annat ord för informationstjänst, vad betyder informationstjänst, förklaring, uttal och böjningar av informationstjänst.

Vad betyder och hur uttalas informationstjänst

Informationstjänst uttalas in|form|at|ions|tjänst och är ett substantiv.

Ordformer av informationstjänst

Singular

informationstjänst
obestämd grundform
informationstjänsts
obestämd genitiv
informationstjänsten
bestämd grundform
informationstjänstens
bestämd genitiv

Plural

informationstjänster
obestämd grundform
informationstjänsters
obestämd genitiv
informationstjänsterna
bestämd grundform
informationstjänsternas
bestämd genitiv

Informationstjänst är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet informationstjänst

  1. I september 1982 lanserade Televerket tjänsten under namnet Datavision. Den riktades då mot företag, offentlig förvaltning och organisationer. Televerket tillhandahöll nätet och datorsystemen, men samarbetade med flera paraplyföretag för att fylla tjänsten med information. Däribland fanns Telebild och Postens informationstjänst Postel. År 1984 fanns det i Datavision cirka 30 000 informationssidor och 70-80 informationslämnare, varav 13 befann sig utanför Telebild eller Postel. Systemet hade då cirka 2000 abonnentnummer och uppskattningsvis mellan 4000 och 6000 terminaler. Systemet kunde hantera 64 samtidiga användare, men utökades runt 1984 till en kapacitet för 400 samtidiga användare. Senare ändrades namnet från Datavision till det internationellt gångbara Videotex. (källa)
  2. BTJ (tidigare Bibliotekstjänst) är ett svenskt företag som levererar medieprodukter och informationstjänster till professionella användare, framför allt kunskaps- och forskningsverksamheter såsom bibliotek, universitet, företag och organisationer. Företaget består av BTJ Group AB och de två dotterbolagen BTJ Sverige AB och BTJ Finland Oy. Ägare är Per Samuelsson. Tillsammans har bolagen cirka 280 anställda i Sverige och Finland och omsätter cirka 800 miljoner kronor. BTJ har sitt huvudkontor i Lund. (källa)
  3. Under vinterkriget tjänstgjorde Zilliacus vid arméns informationstjänst med ansvar för utlandskontakter. Han utgav boken Ett folk, en front (1941), vilken redogjorde för förhållandena på hemmafronten under vinterkriget. Under fortsättningskriget tillhörde han fredsoppositionen och utgav under pseudonymen Erkki Järvinen böckerna Vi vill inte kvävas (1942) och Vid årsskiftet (1943), i vilka han försökte klargöra Finlands situation som Nazitysklands bundsförvant för en utländsk, främst skandinavisk publik. (källa)
  4. Ett användarinriktat datorvirus är en typ av kedjebrev som uppträder i form av skämtsamt "datorvirus" via e-post eller via annan informationstjänst. Virus-typen har flera olika namn så som "Norskt datorvirus", "Albanskt datorvirus", med flera. (källa)
  5. Nilsson började sin journalistiska bana vid Nordsvenska Dagbladet i Skellefteå 1956. Under 1960-talet hade han en rad uppdrag inom Högerpartiet (nuvarande Moderaterna), bland annat som informatör 1959 vid dess informationstjänst och dess informationschef från 1960, PR-chef 1964–1966 och partisekreterare 1966–1969. Han var från 1963 också redaktionschef för partiets medlemstidskrift Medborgaren. (källa)
  6. Arméns informationstjänst under kriget 1941–1944 sköttes efter tysk förebild av informationskompanier, som i huvudsak var sammansatta av krigskorrespondenter, frontfotografer, filmfotografer och radiomän, de hade till uppgift att följa ett bestämt truppförband och att i ord och bild berätta om händelserna på ett visst frontavsnitt. Materialet censurerades därefter i högre instanser (Högkvarterets informationsavdelning), innan det presenterades för allmänheten. IK-männens militära utbildning var ofta bristfällig, liksom även deras beväpning. (källa)
  7. Teledata var ett samlingsbegrepp som användes i början av 1980-talet som för att beteckna system som Videotex, Prestel, Postel, Minitel, Bildschirmtext och liknande. Den ursprungliga idén till denna typ av system kom från engelsmannen Sam Fedida, som i mitten av sjuttiotalet myntade begreppet viewdata för det som senare skulle bli det som British Telecom lanserade som Prestel. Grundidén med teledata var att använda den TV-mottagare som redan fanns i flera hem, för att länka samman denna med informationstjänster via modem och det allmänna telenätet och en enklare inenhet som en fjärrkontroll eller i bästa fall ett tangentbord. (källa)
  8. Höglunds forskning rör framförallt informationsbeteende och biblioteks- och informationstjänster i ett organisations- och samhällsperspektiv. Tillsammans med Olle Persson grundade Höglund forskningsgruppen Inforsk i Umeå under 1970-talet. (källa)
  9. Nets Holding A/S är en dansk leverantör av betalningar, kort och informationstjänster. Företaget har existerat under namnet Nets sedan 2009, men har en historia som går tillbaka till 1968. VD för företaget är Bo Nilsson. (källa)
  10. Ericsson hade en mindre forsknings- och framtidsavdelning med namnet division S (informationssystem). Chef för S-divisionen var Lars Ramqvist. Denna division utformade och genomförde visionen för Ericsson Information Systems. Visionen tycks ursprungligen inte ha omfattat sådant som persondatorer, utan det man föreställde sig var just informationstjänster och terminaler tätt integrerade med leverans av telekommuniktationstjänster. Datasaabs Alfaskop-terminaler och den "lätta linje" av datorer för banker och kontor som Datasaab hade, blev därför ett tacksamt uppköpsobjekt för Ericsson. Visionen innebar att man sålde till ett fåtal stora aktörer i olika länder på en global marknad. Under 1982 insåg emellertid Ericsson att det var nödvändigt för företaget att positionera sig på persondatormarknaden. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.