Inkoda Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder inkoda, varianter, uttal och böjningar av inkoda

Inkoda synonym, annat ord för inkoda, vad betyder inkoda, förklaring, uttal och böjningar av inkoda.

Vad betyder och hur uttalas inkoda

Inkoda uttalas in|koda och är ett verb (lös eller fast sammansättning) -de.

Inkoda betyder:

Ordformer av inkoda

Aktiv

inkoda
infinitiv
inkodar
presens
inkodade
preteritum
inkodat
supinum
inkodande
presens particip
inkoda
imperativ

Passiv

inkodas
infinitiv
inkodas
presens
inkodades
preteritum
inkodats
supinum

Perfekt particip

inkodad en
~ + subst.
inkodat ett
~ + subst.
inkodade den/det/de
~ + subst.

Inkoda är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet inkoda

  1. Hawkingstrålningens egenskaper bestäms enligt halvklassisk teori av det svarta hålets egenskaper, som enligt no hair-teoremet, bestäms av det svarta hålets massa, rörelsemängdsmoment och elektriska laddning. Det innebär att varje svart hål som har samma värden på dessa parametrar skulle sända ut samma strålning oberoende av vilken form av materia som det svarta hålet har bildats av från början. Detta betyder att nästan all information om denna materia går förlorad när det svarta hålet avdunstar, men enligt kvantmekaniken måste denna information bevaras, vilket leder fram till den så kallade informationsparadoxen. Stephen Hawking antog från början ståndpunkten att denna informationsförlust var reell, medan den nederländske fysikern Gerard t'Hooft och den amerikanske fysikern Leonard Susskind invände att kvantmekanikens krav på att informationen måste bevaras är så fundamentalt att informationen måste finnas kvar i någon form efter att det svarta hålet har avdunstat, till exempel inkodat i den utsända strålningen, eller genom att någon form av relik av det svarta hålet finns kvar efteråt. På 1990-talet föreslog Susskind och medarbetare att det finns en form av svart-håls-komplementaritet, där två helt olika händelseutvecklingar ger komplementära beskrivningar av vad som händer kring det svarta hålet, analogt med hur kvantmekaniska system kan beskrivas som vågor eller partiklar. I Susskinds beskrivning kan vi å ena sidan se på hur en observatör som faller in mot ett svart hål från sin egen synpunkt på en ändlig tid faller genom händelsehorisonten och når fram till singulariteten i det svarta hålets centrum. Enligt en observatör på utsidan kommer den fallande observatören att röra sig allt långsammare när han närmar sig det svarta hålets händelsehorisont. Omedelbart utanför händelsehorisonten stöter han på en mycket varm atmosfär, i vilken han förångas och informationen om honom strålas därifrån ut i den omgivande rymden. En utveckling och kritik av detta har lett fram till den så kallade brandväggshypotesen, som föreslår att den infallande observatören brinner upp vid horisonten. (källa)
  2. Man kan också använda kod (i sig ett slags utbyteschiffer), som istället byter ut hela ord, fraser, stavelser etc. mot däremot svarande kodgrupper, med hjälp av en kodbok. En kod kan vara ordnad - klartextens termer är uppställda i alfabetisk ordning jämte kodgrupperna, som också tilldelats klartexttermerna i alfabetisk (eller numerisk, om kodgrupperna består av siffror) ordning - eller oordnad, i vilket fall kodgrupperna är tilldelade klartexttermerna slumpvis. I det förra fallet behöver man bara en kodbok för att inkoda eller avkoda ett meddelande, medan man i det senare fallet behöver två: en där klartexten är ordnad alfabetiskt (med motsvarande kodgrupper i oordning) och en där istället kodgrupperna är ordnade alfabetiskt (med däremot svarande klartext i oordning), inte helt olikt en ordbok över ett främmande språk. (källa)
  3. Spaced learning är en engelsk undervisningsmetod som är speciellt utformad för att inkoda långtidsminnen under en enda lektion. (källa)
  4. Mystiker och högt utvecklade andliga personer sägs genom tiderna och inom olika kulturer världen över ha haft förmågan att kunna utforska och avläsa denna krönika och därmed kunnat få tillgång till annars fördold visdom och kunskap om universum och förflutna skeenden, liksom även en grund till profetisk klarsyn om kommande händelsescenarier på grund av tidsflödets beskaffenhet och cykliska samband. Själva termen akasha, som ett universalt bibliotek, kom i bruk i västerlandet under 1800-talet infört från indisk mystik av teosofins grundare Madame Blavatsky. Hon beskrev dess väsen som ett arkiv av "magnetiserat astralljus". Akashakrönikan beskrivs som en helhetsmatris för hela Skapelsen och uppdelad i lokala krönikor för olika planeter och planetsystem och dess invånare. "Den sovande profeten" Edgar Cayce använde även benämningen "Livets bok" och sade sig hämta all information för sin medicinska rådgivning genom transtillstånd direkt från krönikan. I böcker beskriver han ingående sina upplevelser i utforskandet av krönikasystemet. Han beskriver även delar av arkivet som ett väldigt bibliotek med böcker om varje individs olika livstider och att krönikan inte bara registrerar information inkodad med ljus på högre översinnliga nivåer, utan även interagerar med individernas själar för deras vidare utveckling som del av en allomfattande gudomlig skaparkraft. Inom olika folkslag genom tiderna världen över anges i skrifter och föreställningar referenser till vad som kan tolkas syfta på akashakrönikan. I såväl Gamla som Nya testamentet i Bibeln refereras också till ett register under benämningen "Livets bok", där människors namn och livsredogörelser sägs stå inskrivna. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.