Innanfönster Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder innanfönster, varianter, uttal och böjningar av innanfönster

Innanfönster synonym, annat ord för innanfönster, vad betyder innanfönster, förklaring, uttal och böjningar av innanfönster.

Vad betyder och hur uttalas innanfönster

Innanfönster uttalas inn|an|fönster och är ett substantiv.

Ordformer av innanfönster

Singular

innanfönster
obestämd grundform
innanfönsters
obestämd genitiv
innanfönstret
bestämd grundform
innanfönstrets
bestämd genitiv

Plural

innanfönster
obestämd grundform
innanfönsters
obestämd genitiv
innanfönstren
bestämd grundform
innanfönstrens
bestämd genitiv

Alternativa böjningsformer plural

innanfönsterna
bestämd grundform
innanfönsternas
bestämd genitiv

Innanfönster är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet innanfönster

  1. De tidiga krukväxtförekomsterna i Sverige var främst i form av exotiska växter – bland annat citrusträd – importerade med kolonialvaruhandeln från sydliga länder och odlade i större krukor i herresätens orangerier och framväxande botaniska trädgårdar. Först in på 1800-talet började krukväxter sakta spridas även till enklare hem och framför allt de rymligare borgerliga hemmen med större fönster och innanfönster. Inledningsvis rörde det sig främst om köldtåligare växter och sådana man lätt kunde föröka och sprida genom sticklingar och skott, då försäljning av växter kom först senare på 1800-talet. I det senare 1800-talet blev det i borgerliga hem ett mode att inreda hemmen med rikligt med gröna växter på sidobord och piedestaler. På 1930-talet kom modet att odla olika kaktusväxter i kruka. (källa)
  2. Svavelsyra (H2SO4) i ett öppet kärl mellan glasrutorna i gamla byggnader med lösa innanfönster var ett knep att hålla luften torr, så att det inte bildades rimfrost mellan rutorna kalla dagar. Ett mindre riskfyllt alternativ till svavelsyra var fönstervadd eller fönsterlav. (källa)
  3. Grosshandlare David Carnegie d.y. blev nästa ägare. Han köpte huset den 18 mars 1839 för 55 000 riksdaler banko, med "...därtill hörande nagelfast Innanrede samt där befintlige Trumeauer, Innanfönster, Kakelugnsdörrar af Messing, Två Consollbord och Två Ljuskronor jemte en Mangel och Brandredskap". Man flyttade hit firmans kontor och använde källarna som lager för porter. Huste användes också som bostad för några av brukets högre tjänstemän. Chalmerska huset fick nu heta det "Carnegieska huset" under många år. Carnegie återvände dock till Stronvar i Skottland 1841, och det blev hans kompanjon Oskar Ekman som tog över skötseln av deras verksamhet och dessutom flyttade in i huset på Södra Hamngatan 11 1849, vilket han även köpte 1862 för 130 000 kronor. Ekman bodde dock bara i fastigheten till 1863 då han flyttade till ett hus som han köpt vid Stora Nygatan, men stod kvar som ägare fram till 1900 då fastigheten togs över av firman AB D. Carnegie och Co för 325 000 kronor. År 1907 övergick den till Fastighetsaktiebolaget D. Carnegie och Co. för 335 500 kr. Sedan porterbruket och sockerbolaget 1910-15 flyttat sina kontor ut till fabrikerna, blev husets mellanvåning reparerad, vilket tillsammans med tredje våningen fungerade som bostad för Gustaf Ekman med familj till dennes död 1930. Under sitt Nobel-besök i Göteborg 1923 bodde Albert Einstein som gäst i huset. (källa)
  4. Åren 1937-38 var turen kommen till interiören. Värmeledning indrogs och värmekällare byggdes under korets norra del, nytt golv inlades på betongbalkar, bänkarna byggdes om med bibehållande av de gamla skärmarna och dörrarna. I koret försvann kyrkvärdsbänkarna på ömse sidor om altaret och korbänkarna förminskades. Väggar och tak rengjordes, träinredning målades, innanfönster med antikglas i blyinfattning sattes in. Altaruppsats och predikstol renoverades och återfick sina gamla färger. Sprickor i muren från jordskalvet 1905 lagades. 1957 installerades elektrisk klockringning. (källa)
  5. Renlav är hygroskopisk, vilket kan utnyttjas som en dekoration med funktion. I gamla hus med fönster med enkla rutor förstärker man värmeisolationen på vintern med lösa innanfönster. För att undvika fukt mellan glasen, som kan ge imma och t o m rimfrost på rutorna, när det är kallt, så är det gammal tradition lägga en rad renlavstuvor på fönsterbrädan mellan fönsterbågarna. Laven binder då fukten, och fönstren förblir genomsynliga hela eldningssäsongen. (källa)
  6. 1962-63 genomfördes en större invändig renovering under ledning av arkitekt Rolf Bergh, Stockholm. Alla fönster med fönsterbågar av gjutjärn försågs med innanfönster av nyantikglas. Allt dekormåleri målades över. Kyrkorummets golv lades om på nytt bjälklag, korets golv sänktes och lades med kalksten. Koret försågs med nytt altare och altarprydnad. En ny predikstol placerades på långhusets nordöstra sida. Den befintliga altaruppsatsen och predikstolen återflyttades till Skagershults gamla kyrka. En ny orgel placerades i kyrkorummet, mitt i det södra bänkkvarteret. År 1999 utfördes byte av värme- och elsystem, vars ledningar doldes av en ny installationssockel längs väggarna. Läktarbarriären gavs en ny färgsättning. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.