Inredningsdetalj Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder inredningsdetalj, varianter, uttal och böjningar av inredningsdetalj

Inredningsdetalj synonym, annat ord för inredningsdetalj, vad betyder inredningsdetalj, förklaring, uttal och böjningar av inredningsdetalj.

Vad betyder och hur uttalas inredningsdetalj

Inredningsdetalj uttalas in|red|nings|de|talj och är ett substantiv.

Ordformer av inredningsdetalj

Singular

inredningsdetalj
obestämd grundform
inredningsdetaljs
obestämd genitiv
inredningsdetaljen
bestämd grundform
inredningsdetaljens
bestämd genitiv

Plural

inredningsdetaljer
obestämd grundform
inredningsdetaljers
obestämd genitiv
inredningsdetaljerna
bestämd grundform
inredningsdetaljernas
bestämd genitiv

Inredningsdetalj är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet inredningsdetalj

  1. Barnkammarens inredning anpassas till barnets eller barnens ålder och behov. Den vanligaste inredningsdetaljen är en vagga, spjälsäng eller säng. I barnkammare för spädbarn finns ofta ett skötbord. Förvaringsmöbler för barnets kläder och leksaker är också vanligt, liksom en hylla för böcker. Då barnet börjar skola blir skrivbord vanligt. (källa)
  2. Huruvida några omfattande ombyggnader företogs under 1700-talet är ej känt, av bevarade fasta inredningsdetaljer kunde vid en byggnadsundersökning 1986 emellertid ingen sådan ombyggnad påvisas. Anmärkas bör dock att gatufasadens risalit med den gavelkrönta frontespisen samt ytterdörrarna bär omisskännligt gustavianska drag, något som kan antyda att mittpartiet moderniserats, eventuellt i samband med ett ägarskifte mellan släkterna Zachau och Enander på 1790-talet. (källa)
  3. Stationshuset var en tegelbyggnad under valmat svart plåttak. Det hade omsorgsfullt murade detaljer och rundbågefönster på framsidan och gavlarna. Knutarna var putsade med slätputs och avfärgade med grått, och taksprånget avslutades med ett spetsmönster i trä. Stationsbyggnaden byggnadsminnesmärkesförklarades 1986, men stod på platsen för Citybanans norra tunnelmynning varför Banverket lät demontera exteriören och de antikvariskt intressanta inredningsdetaljerna i maj och juni år 2006 efter att byggnadsminnesförklaringen hävts två år tidigarde. Delarna lagras i väntan på att en ny plats för byggnaden skall utses och finansiering för dess återuppbyggnad säkras. (källa)
  4. De två tidigaste byggnadsräckorna uppfördes på ömse sidor om Östra Privatgatan Varje räcka bestod av tio små radhus och avslutades åt båda håll med en större byggnad. De låga radhusen rymde två rum och kök i bottenvåningen och ett rum och kök under vindskupan. Varje lägenhet hade tambur, garderob och skafferi. Ytterhusen var uppförda i två våningar och delade vertikalt i två partier. Inredningsdetaljerna var noga reglerade: För hyresgäster i ytterhusen föreskrevs att rummen skulle tapetseras med tapeter à 25 öre rullen, köken oljemålas, väggar och tak i trappor och förstugor skulle strykas med limfärg. Skafferi och kök skulle av hyresgästen inredas med hyllor och i garderoberna skulle klädhängare anbringas. Köken skulle vidare förses med spiklist och vedlår. Vid fönstren skulle ett köksbord anbringas och till vattenledningen skulle ett zinkklätt tvättställ med emaljtratt anslutas. (källa)
  5. Kaminens roll i boendet har förändrats. Idag är kaminen inte bara en värmekälla utan också en inredningsdetalj som tillför hög "mysfaktor". Därför har det också blivit allt viktigare att elden syns, vilket innebär att glasluckor och glasväggar på flera sidor är vanligt idag. (källa)
  6. Vanligtvis klipps ullen i 18mm eller 35mm, men det finns också oklippta fårskinn. 18mm, även kallat pälsberedning, används ofta till möbler. 35mm, även kallat plädberedning, används mer som pläd, till exempel i soffan eller bilen. Mattskinnet, det oklippta skinnet, används med fördel som en matta på golvet eller som inredningsdetalj. (källa)
  7. Nådastol (tempelinteriör) – en inredningsdetalj i Jerusalems tempel. (källa)
  8. Skänkens historia är lång och komplicerad. I isländska och norska källor från medeltiden omtalas kannestolar och kannebänkar ("kannabekkr"). Det är oklart vad som åsyftats, ibland har benämningen senare använts om ett mindre bord, placerat under en kärlhylla, ibland om hyllskänkar med framskjutande avsats. Baldakinskänken är en hyllskänk med ett tak ovanför översta hyllan, som skjuter fram som en baldakin. Ofta är taket snedlutande. Denna skänktyp förekom redan i 1300-talets Frankrike. I Italien under ungrenässansen på 1400-talet föddes Credenzonen. Den är ett lågt skåp med dörrar i en våning på låga fötter, ibland på senare varianter med små lådor ovanför skåpsraden. Med renässansen föddes stolpskänken och hyllskänken. Redan på 1600-talet övergår skänken till att vara en köksmöbel och förlorar sitt intresse för möbeldesignen, och det är främst i allmogekulturen som skänken fortsätter att vara en betydelsefull inredningsdetalj. På 1800-talet återkommer den dock med intresset för äldre möbelstilar. (källa)
  9. Badrumsmatta är en matta, ofta ganska liten, som placeras i badrummet. Oftast för att man ska ha någonting mjukt att kliva på, eftersom man ofta går barfota i badrummet och är blöt. Ofta placeras en sådan nära duschen för att den som duschat ska kliva ut på den efteråt. Den kan även användas även som en inredningsdetalj av estetiska skäl. (källa)
  10. Ekorrhjul är ursprungligen en beteckning på en roterande trumma, oftast av ståltråd, som var en inredningsdetalj i burar där man höll ekorrar som sällskapsdjur. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.