Insända Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder insända, varianter, uttal och böjningar av insända

Insända synonym, annat ord för insända, vad betyder insända, förklaring, uttal och böjningar av insända.

Vad betyder och hur uttalas insända

Insända uttalas in|sända och är ett verb (lös eller fast sammansättning), böjs som sända.

Ordformer av insända

Aktiv

insända
infinitiv
insänder
presens
insände
preteritum
insänt
supinum
insändande
presens particip
insänd
imperativ

Passiv

insändas
infinitiv
insänds
presens
insändes
preteritum
insänts
supinum

Perfekt particip

insänd en
~ + subst.
insänt ett
~ + subst.
insända den/det/de
~ + subst.

Alternativa böjningsformer passiv

insändes
presens

Insända är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet insända

  1. Solveig von Schoultz-tävlingen anordnas årligen av Svenska folkskolans vänner. Vartannat år insänds noveller som tävlingsbidrag, vartannat år dikter. (källa)
  2. Aktiebolag i Sverige (sedan 1 januari 2000 även handelsbolag som har aktiebolag som delägare) skall efter räkenskapsårets slut även upprätta årsredovisning som skall insändas till Bolagsverket. Årsredovisningen innehåller en rad uppgifter som är väsentliga för att kunna se hur bolagets status är. (källa)
  3. Förmånstagareförordnande kan inte upphävas eller ändras genom testamente. Ett förmånstagarför ordnande ska vara egenhändigt undertecknat av försäkringstagaren och insänt till försäkringsbolaget för att vara gällande. En förmånstagare kan vara en fysisk eller juridisk person. (källa)
  4. Det dröjde innan upphittarna fick betalning, varför de i juli året därpå insände ett klagobrev. Detta möttes dock med byråkratisk aversion av ansvariga myndigheter. När och om de fick betalning är inte känt, men den uteblivna ersättningen vållade stora tidningsrubriker. (källa)
  5. Till den år 1811 tillsatta psalmbokskommittén insände Carl Gustaf Cassel hela sexton psalmer (fyra omarbetningar, tolv original), vilka kommittén ansåg "förtjäna närmare skärskådning". I "Förslag till förbättrade kyrkosånger", 1814, infördes tre av Cassels förslag, nämligen botpsalmen "När jag besinnar, store Gud", dödsberedelsepsalmen "Ack, att i synd vi slumre bort", betydligt förkortad och ändrad, samt morgonpsalmen "O Gud, mitt hjerta tackar dig" (sammandragen från sex till två strofer). Dessa publicerades som nummer 254, 383 respektive 353 i förslaget. (källa)
  6. I samband med att Tabellverket instiftades 1749 blev det ett nationellt krav på att befolkningsstatistik skulle samlas in, och däribland även dödsorsak. Från 1831 begränsades kravet till dödsfall orsakade av brott, epidemier, olycksfall och självmord. Från 1860 var det tvingande för tjänsteläkare att utfärda en dödsattest i städer och orter där en sådan fanns och från 1911 var det åter obligatoriskt att rapportera alla dödsfall i Sverige. I Sverige angavs dödsorsaken och intygades dödsfallet i ett dödsbevis. I samband med att folkbokföringen helt överfördes till Skatteverket år 1991 delades rapporteringen upp i ett dödsbevis, som bara utvisar tid och ort för dödsfallet, och ett dödsorsaksintyg. Båda upprättas av läkare och dödsbeviset inges till Skatteverket medan dödsorsaksintyget insändes till Socialstyrelsen. Dödsbeviset ska skickas till det lokala skattekontoret senast första vardagen efter dödsfallet och dödsorsaksintyget ska skickas inom tre veckor. (källa)
  7. I 1670-talets prästrelationer, som insändes till Johannes Schefferus i Uppsala och tjänade som källmaterial till verket Lapponia, finns den äldsta mer detaljerade informationen om fjällsamernas liv. Samuel Rheen beskrev hur fjällsamerna bodde "allena under tjäll och pauluner, dem de föra vart de vilja, och uppslå dem där deras boskap kunna bekomma föda och bete" (stavningen modifierad). Fjällsamerna var alltså nomader utan fasta bostäder. Rheen specificerar också att dessa tjäll eller tält var av vadmal, och att rika fjällsamer dessutom hade ett innertält av blaggarn. (källa)
  8. Bokförlag utgör ett mellanled mellan författare, tryckeri och bokhandel, som tillsammans utgör bokbranschen. En viktig uppgift för förlagen är att finansiera tryckningen av en upplaga, men även urval, redigering, formgivning och marknadsföring är betydelsefulla inslag i förlagens verksamhet. Förlag tar dels ställning till insända manus, dels initierar de aktivt projekt (beroende på inriktning) med till exempel forskare för att ta fram relevant akademisk litteratur. Många förlag har startat som sidoaktiviteter till tryckerier. En del förlag driver också egen bokhandel till slutkunder. Förlag kan vara knutna till folkrörelser, tidningar och företag, och ha särskilda förutsättningar för sin utgivning och försäljning. Läromedelsförlag kan ha enbart skolor som kunder, och vänder sig aldrig till bokhandeln. Tankesmedjor är i stor utsträckning bokförlag. Det mesta som skrivs om bokförlag och bokbranschen handlar dock om allmänna förlag som ger ut skön- och facklitteratur som riktar sig till hela folket, utan organisatoriska avgränsningar. (källa)
  9. Under 2012 drev två flickor kontot Gbgsorroz på Instagram, där de efterlyste skvaller om "orrar" ("horor" eller "slampor") i Göteborgsområdet, och publicerade insända rykten med bilder om totalt 180 pojkar och flickor. (källa)
  10. Både Sigmund Freud, Wilhelm Reich och Emma Goldman ville frigöra individen från det sexuella förtrycket, och i Sverige arbetade Elise Ottesen-Jensen och Hinke Bergegren med sexualupplysning. Redan 1933 tog de initiativet till grundandet av RFSU, som gjorde sitt till att preventivtekniken spreds. I slutet av 1950-talet öppnade Inge och Sten en frågespalt i Expressen, där de mycket öppenhjärtigt resonerade kring insända frågor om sexualitet. Kinseyrapporten slog ner som en bomb i USA i januari 1948. I rapporten visade det sig till exempel att sex före äktenskapet, utomäktenskapliga förbindelser, onani och homosexualitet var mycket mer vanligt än vad de konservativa kristna i USA kunde acceptera. 1953 kom en uppföljning, men det skulle dröja till 1960-talet innan den "sexuella revolutionen" slog igenom i västerlandet. Kvinnans frigörelse främjades av p-piller och fri abort, men också av att hon fått ökat inflytande på arbetsmarknaden och därmed minskat sitt ekonomiska beroende av man och äktenskap. Denna frigörelse innebar att kvinnan erkändes som en jämbördig motpart till mannen, som ett sexuellt subjekt, med egna behov. Under 1970-talet fortsatte W.H. Masters och V. Johnson forskningen om sexualiteten, vilket bland annat ledde till en uppvärdering av klitorisorgasmen visavi vaginalorgasmen hos kvinnor. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.