Vad betyder och hur uttalas inspektorat
Inspektorat uttalas in|spekt|or|at [-a´t] -et; pl. inspektorat.
Ordformer och varianter av inspektorat
Singular
- inspektorat
- obestämd grundform
- inspektorats
- obestämd genitiv
- inspektoratet
- bestämd grundform
- inspektoratets
- bestämd genitiv
Plural
- inspektorat
- obestämd grundform
- inspektorats
- obestämd genitiv
- inspektoraten
- bestämd grundform
- inspektoratens
- bestämd genitiv
Inspektorat är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet inspektorat
Nazityskland hade före och under andra världskriget ett flertal lägertyper där man förvarade oliktänkande och minoriteter under mycket hårda förhållanden och med hög dödlighet. Många av dessa läger kallades arbets- och disciplineringsläger, polisfångläger, uppsamlingsläger och liknande, och kan karakteriseras som koncentrationsläger. Men officiellt och rent formellt var det endast de läger som lydde under SS-myndigheten Inspektoratet för koncentrationslägren som hade beteckningen koncentrationsläger (KZ). Omkring 1 650 000 personer sändes till KZ-läger mellan 1933 och 1945, av dessa dog två tredjedelar. Till detta antal kan läggas den dryga miljon judar som avrättades i förintelseanläggningarna i lägren Majdanek och Auschwitz. (Offren i förintelselägren Sobibor, Belzec, Treblinka och Chelmno är inte inräknade.).
Stig Strömholm (2013) Nationerna och inspektoraten - ett 350-årsminne. Acta Universitatis Upsaliensis. Skrifter rörande Uppsala universitet. B. Inbjudningar 171. Uppsala 2013.
Lägren Auschwitz i Reichsgau Wartheland och Majdanek i Generalguvernementet tillhörde Inspektoratet för koncentrationslägrens stora nätverk av koncentrationsläger (Se artikeln Koncentrationsläger i Nazityskland). Från och med 1942 blev dessa två läger en del av Rikssäkerhetsöverstyrelsen RSHA:s plan för den "slutgiltiga lösningen av judefrågan". I Auschwitz-Birkenau inrättades två bunkrar med provisoriska gaskammare och en gaskammare installerades i Majdanek. Under våren 1943 byggdes krematorierna II, III, IV och V i Auschwitz-Birkenau, därmed blev Auschwitz det största förintelselägret.
Nazityskland hade före och under andra världskriget ett flertal typer av läger där oliktänkande och minoriteter internerades. Många av dessa läger kallades arbets- och disciplineringsläger, polisfångläger, uppsamlingsläger och liknande, och kan karakteriseras som koncentrationsläger. Men officiellt och rent formellt var det endast de läger som lydde under SS-myndigheten Inspektoratet för koncentrationslägren som hade beteckningen koncentrationsläger (KZ). Åren 1941-42 upprättades förintelselägren (även kallade utrotningsläger) Chelmno, Sobibor, Treblinka och Belzec, de var inte KZ-läger men lydde under SS. Ibland kallas även Maly Trostenets för förintelseläger. Lägren Auschwitz och Majdanek var både KZ-läger och förintelseläger.