Vad betyder och hur uttalas institutionsstyrelse
Institutionsstyrelse uttalas in|stit|ut|ions|styr|else.
Ordformer och varianter av institutionsstyrelse
Singular
- institutionsstyrelse
- obestämd grundform
- institutionsstyrelses
- obestämd genitiv
- institutionsstyrelsen
- bestämd grundform
- institutionsstyrelsens
- bestämd genitiv
Plural
- institutionsstyrelser
- obestämd grundform
- institutionsstyrelsers
- obestämd genitiv
- institutionsstyrelserna
- bestämd grundform
- institutionsstyrelsernas
- bestämd genitiv
Institutionsstyrelse är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet institutionsstyrelse
Ungdomshem är i Sverige en vårdform med Statens institutionsstyrelse (SiS) som huvudman.
Idag går institutionsformen skyddshem under benämningen särskilda ungdomshem och huvudman för verksamheten är Statens institutionsstyrelse. Det finns 25 särskilda ungdomshem i Sverige idag.
Statens institutionsstyrelse.
Huvuddelen av medlemmarna finns inom kriminalvården. Kriminalvårdare är den största medlemsgruppen. Andra delar inom branschen ärättsmedicinalverket med de rättspsykiatriska klinikerna samt vårdinstitutioner inom ungdomsvård och missbrukarvård under Statens institutionsstyrelse. Cirka 4 300 medlemmar.
Råby ungdomshem är ett hem för barn och ungdomar med psykosocial problematik, missbruk och kriminalitet. Det är beläget i sydöstra Lund och drivs sedan 1994 av Statens institutionsstyrelse. Institutionen startade som Råby räddningsinstitut år 1838 och är därmed Sveriges äldsta i sitt slag. Initiativtagare och huvudsaklig donator var friherre Axel Gustaf Gyllenkrok.
Vid sidan av politiken har Lindgren arbetat som rektor och biträdande institutionschef inom Statens Institutionsstyrelse.
Straffet verkställs på ett särskilt ungdomshem eller SiS-hem som drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS). Straffet är tidsbestämt och kan vara mellan 14 dagar och upp till 4 år. Till skillnad från fängelsedömda blir inte den som blivit dömd till sluten ungdomsvård frigiven efter att två tredjedelar av strafftiden avtjänats. 80-100 ungdomar är varje år intagna i den slutna ungdomsvården i Sverige.