Vad betyder och hur uttalas interpellera
Interpellera uttalas inter|pell|era -de.
Interpellera betyder framställa en fråga till ngn.
Ordformer och varianter av interpellera
Aktiv
- interpellera
- infinitiv
- interpellerar
- presens
- interpellerade
- preteritum
- interpellerat
- supinum
- interpellerande
- presens particip
- interpellera
- imperativ
Passiv
- interpelleras
- infinitiv
- interpelleras
- presens
- interpellerades
- preteritum
- interpellerats
- supinum
Perfekt particip
- interpellerad en
- ~ + subst.
- interpellerat ett
- ~ + subst.
- interpellerade den/det/de
- ~ + subst.
Interpellera är ett verb
Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.
Hur används ordet interpellera
August Spångberg interpellerade till justitieminister Herman Zetterberg i Unmanaffären 1953, samtidigt som riksdagsledamöterna Johansson i Stockholm och Waldemar Svensson i Ljungskile interpellerade i den relaterade vidare frågan om rättsröta. Justitieministerns svar upptog 23 sidor i riksdagsprotokollet, där han betonar att han inte haft för avsikt att mörklägga och undanröja fel och misstag. Han framställde processen mot Folke Lundquist snarast som ett hälsotecken förättsordningen, och framhöll inga behov av åtgärder från hans sida med anledning av den förda rättsrötedebatten.
Efter att ha avtjänat sitt straff ägnade sig Persson åt partiarbete på heltid, och 1934 flyttade han till Stockholm. Där blev han invald i partiledningen och började arbeta som facklig och kommunal redaktör för partiorganet Ny Dag, och vid flera tillfällen under 1930-talet kom han att vikariera för partiordföranden Sven Linderot, då denne var sjuk eller på resande fot. Under krigsåren, då det förekom förföljelser av de svenska kommunisterna, uteslöts Persson ur sin fackförening och utsattes flera gånger för polisrazzior. Som riksdagsman från 1941 interpellerade han bl.a. om de s.k. "arbetskompanierna", interneringslägren där kommunister placerades istället för att inkallas till ordinarie militärförband.
Interpellera på Engelska
- ask a question