Inventeringslista Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder inventeringslista, varianter, uttal och böjningar av inventeringslista

Inventeringslista synonym, annat ord för inventeringslista, vad betyder inventeringslista, förklaring, uttal och böjningar av inventeringslista.

Vad betyder och hur uttalas inventeringslista

Inventeringslista uttalas in|vent|er|ings|lista och är ett substantiv.

Ordformer av inventeringslista

Singular

inventeringslista
obestämd grundform
inventeringslistas
obestämd genitiv
inventeringslistan
bestämd grundform
inventeringslistans
bestämd genitiv

Plural

inventeringslistor
obestämd grundform
inventeringslistors
obestämd genitiv
inventeringslistorna
bestämd grundform
inventeringslistornas
bestämd genitiv

Inventeringslista är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet inventeringslista

  1. Hur byggnaden fick namnet Parthenon är omdiskuterat. Ursprungligen kallades byggnaden Hekatompedos Naos (hundrafotstemplet) vilket också var namnet på huvudsalen (cellan). Byggnaden hade två rum till, det västra respektive det östra rummet. Dessa kan enligt inventeringslistor tolkas vara Pronaos och Parthenon. Ordet Parthenon har sitt ursprung i  Pharthenoi och betyder jungfrurum. I det västra rummet i grekiska tempel förvarades vanligtvis skatter och offergåvor. Det är sannolikt att man vid en brand 406/405 f.Kr. flyttade värdeföremål från Athena Polias västra rum Opistodomus till Parthenon. En förklaring till  namnet på byggnaden är att den därefter fick namnet Parthenon och att dess västra rum  övertog namnet Opistodomus. Det finns dock ingen entydig tolkning till hur byggnaden fick namnet Parthenon. (källa)
  2. Hubert Woldemarson anställdes 1663 av Erik XIV som pärlstickare vid hovet i Stockholm. Han är troligen en av de utländska konstnärer som A Rosenberger värvade under sin vistelse i Antwerpen 1560–1562. Han förekommer i hovstatens handlingar 1564–1565 med en lön som betydligt översteg de övriga pärlstickarna vid hovet. En bevarad inventeringslista från 1566 över pärlstickarkammarens arbeten upptar flera av hans arbeten. Bland annat utförde han ett riksvapen som numera ingår i Livrustkammarens samling. Vapnet var troligen avsedd för en kröningshimmel och bokstäverna E och C tyder på att det var avsett att användas vid en planerad högtidlig förmälning med Karin Månsdotter. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.