Järnvara Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder järnvara, varianter, uttal och böjningar av järnvara

Järnvara synonym, annat ord för järnvara, vad betyder järnvara, förklaring, uttal och böjningar av järnvara.

Vad betyder och hur uttalas järnvara

Järnvara uttalas järn|vara och är ett substantiv.

Ordformer av järnvara

Singular

järnvara
obestämd grundform
järnvaras
obestämd genitiv
järnvaran
bestämd grundform
järnvarans
bestämd genitiv

Plural

järnvaror
obestämd grundform
järnvarors
obestämd genitiv
järnvarorna
bestämd grundform
järnvarornas
bestämd genitiv

Järnvara är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet järnvara

  1. I slutet av 1700-talet blev Sävar ett brukssamhälle. Det första steget togs 1787, då bröderna Erik och Per Forssell fick tillstånd att anlägga en finbladig vattensåg med två sågramar vid Sävarån i Sävar by. År 1804 fick bröderna Forssell tillstånd att komplettera sågverket med ett järnbruk, vilket blev Sävar bruk. Tackjärnet upphandlades i Bergslagen. Produktionen var som högst under 1850-talet. Såväl det sågade virket som järnvarorna flottades på Sävarån ned till Skeppsvik vid Sävarfjärden utanför Sävaråns mynning. (källa)
  2. Maskinvara eller hårdvara är samlingsnamn för en dators fysiska delar. Ordet hårdvara är en direktöversättning av engelskans hardware som betyder ungefär järnvaror, sådant man köper i en järnhandel (hardware store). (källa)
  3. Senare har ren kryolit brukats som elektrolyt vid tillverkning av aluminium. Numera framställs elektrolyten syntetiskt. Vidare kan kryolit användas vid emaljering av järnvaror, framställning av mjölkglas samt insektdödande växtskyddsmedel. (källa)
  4. I alla händelser kan många svenskar lära sig förstå danska på autodidakt vis, många danska ord finns även i svenskan. Exempelvis aften det vill säga "afton" eller "kväll". Svårare är de lågtyska ord som exporterats till danskan men inte till svenskan, till exempel isenkram (av medellågtyska isenkram, av fornhögtyska isan "järn") vilket betyder "järnvaror". Motsatsen finns dock också, till exempel kommer ordet "fönster" från medellågtyskans vinster, medan danskan använder en omskrivning av "vindöga", vindue (engelskans window härstammar också från det fornnordiska ord vindauga). (källa)
  5. Under denna period var Enköping en viktig handelsstad. Man bedrev handel med Västmanland och Dalarnas bergslager vilkas produkter sedan skeppades vidare till Stockholm och Södertälje och var av stor vikt för den svenska krigsindustrin. Enköping var då gynnsamt som utskeppningshamn i Mälaren då en vik gick från sagda sjö långt upp i staden. Handeln med järnvaror blev mindre och mindre gynnsam under senare delen av 1500-talet då landhöjningen gjort att stadsviken krympt och till slut gjort den knappt segelbar. (källa)
  6. 1881 inrättades en avdelning som sålde järnvaror och gjutgods. Butiken var en av Finlands tidigaste specialbutiker inom järnindustrin i Finland. Familjen förklarade att övergången från att sälja koloniala varor till järnaffär berodde troligen på två skäl. Först var det mindre konkurrens inom hårdvaruhandeln, medan alla sålde koloniala varor. Efterfrågan på byggmaterial ökade kraftigt när Gamla Vasa brann ner och staden byggdes om till sin nuvarande plats på Klemetsöhalvön. Hartman och Viktor Schauman tog över Pohjola Bränneris konkursbo 1883. Samtidigt fick företaget tillstånd att producera sprit. År 1888 tilldelades Hartman titeln handelsråd för sitt arbete för handeln och industrin i Vasa. (källa)
  7. Den 30 augusti 1839 lämnade "Mary Ann" under Werngrens befäl Stockholms hamn med kurs mot England där Liljevalch hoppades att lasten kunde säljas genom Ringmans påstådda kreditgivare handelsbolaget "Gordon och Son". Lasten bestod av byggnadsmaterial, bl.a. järnvaror, plankor, segelduk och tjära. (källa)
  8. Efter att Sverige bröt sig ur Kalmarunionen 1523 gick Härjedalen från att vara centralt placerad i Skandinavien till ett gränsområde mellan Sverige på ena sidan och Danmark-Norge på den andra. Härjedalen blev ockuperat tillsammans med Jämtland under det nordiska sjuårskriget och skiftade statstillhörighet ett flertal gånger. Värre kom det att bli på 1600-talet. Baltzarfejden, en del av Kalmarkriget, startade 1611 och svenskarna gick fram hårt, hus plundrades, kvinnor våldtogs och gårdar i Hede socken brändes ned, likväl som majoriteten av Svegs gårdar, varvid många kom att fly till Norge. 1644 kom svenskarna tillbaka (Hannibalsfejden) och härjedalingarna svor snabbt sin trohet och betalade dessutom skatt för att slippa härjningar. Svenskarna drevs senare ut av norrmän och jämtar och Härjedalen var helt i norska händer när landskapet avträddes till Sverige 1645 i och med freden i Brömsebro. Skansar kom att upprättas i Långå och i Älvros. Härjedalen fick kort därefter ett eget sigill, numera landskapsvapen som återknöt till myrjärnsframställningen. Rikedomarna man i Härjedalen erhöll tack vare handel med järnvaror och dylikt användes för att kringgå det svenska indelningsverket. Efter 1662 kom den härjedalska allmogen att betala en årlig summa på 900 riksdaler silvermynt för att slippa inkvartera soldater. (källa)
  9. År 1605 hölls den första vintermarknaden i Jokkmokk enligt beslut av Hertig Karl. Syftet med att inrätta marknadsplatser var att stärka statens position i norr, att driva in skatt, att sprida guds ord och att hålla ting. Befolkningen i norr skulle knytas närmare till makten i söder. Kringflyttande samer och birkarlar vilka var handelsmän från kusten skulle därmed kunna kontrolleras bättre. All annan handel på andra platser i Lule lappmark kom att förbjudas. Innan utbytandet av varor fick ske skulle kronans fogdar uppta skatt under marknadsdagarna. Då de fasta marknadsplatserna skulle etableras så sökte man ställen där samerna vistades vintertid. I Lule lappmark valde man Jokkmokk, eller Dálvvadis, som betyder just vinterviste på samiska. Under 1600-talet byggdes här en enkel prästgård, tullbod och marknadsbodar. Det skulle dock dröja länge innan någon präst kom att bo i Jokkmokk permanent. De reste istället upp från kusten vid marknader för att uträtta sina ärenden såsom husförhör, vigslar, kyrkobokföring och predikningar. Det var mycket hektiskt under marknadsdagarna för prästerskapet då de sällan besökte sina lappmarksförsamlingar. Under marknadsdagarna fördes varor både till och från Jokkmokk. Produkter som fördes ut från marknaden var skinn- och skinnvaror, vilt, levande renar och torkad fisk. Varor som fördes till Jokkmokk var exempelvis salt, smör, mjöl, silver, vadmal, kläde och järnvaror. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.