Jaktstadga Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder jaktstadga, varianter, uttal och böjningar av jaktstadga

Jaktstadga synonym, annat ord för jaktstadga, vad betyder jaktstadga, förklaring, uttal och böjningar av jaktstadga.

Vad betyder och hur uttalas jaktstadga

Jaktstadga uttalas jakt|stadga och är ett substantiv, böjs som ²stadga.

Ordformer av jaktstadga

Singular

jaktstadga
obestämd grundform
jaktstadgas
obestämd genitiv
jaktstadgan
bestämd grundform
jaktstadgans
bestämd genitiv

Plural

jaktstadgor
obestämd grundform
jaktstadgors
obestämd genitiv
jaktstadgorna
bestämd grundform
jaktstadgornas
bestämd genitiv

Jaktstadga är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet jaktstadga

  1. Under 1600- och 1700-talet var jakten i Sverige en dragkamp mellan privilegierade jägare - kungen och adeln - och de oprivilegierade jägarna - de jordägande bönderna. Alla andra t.ex. präster, knektar, daglönare, klockare hade inte rätt jaga. 1664 års jaktstadga innebar ytterligare begränsningar för oprivilegierade jägarna - där jakten på fågel blev olovlig, med undantag av skärgårdsborna som fick behålla rätten till sjöfågeljakt. Under 1700-talet kom vissa förändringar och moderniseringar, men processen gick långsamt. År 1702 fick allmogen rätt att bära och bruka skjutvapen för "odjurs" bekämpning. År 1767 fick invånarna i norrlandslänen rätt att jaga älg med skjutvapen och den riktiga stora förändringen kom år 1789. (källa)
  2. I svensk rätt kan man framhålla Gustav III:s kungliga förordning den 21 februari 1789 då skattebönderna återfick sin förlorade jakträtt, en rätt som senare bekräftades och bestämdes noggrannare genom den kungliga jaktstadgan den 13 april 1808. Här kan man jämföra med Förenings- och säkerhetsakten. (källa)
  3. Skottpengar på varg stadgades redan i Södermanlandslagen och infördes i hela Sverige för varg och björn i 1634 års jaktstadga. Skottpengarna utökades under 1700-talet till att bland annat omfatta räv och flera arter av rovfåglar, men under 1800-talet reducerades antalet omfattade arter. I 1869 års bestämmelser omfattades björn (50 kronor), varg (25 kronor), lodjur (25 kronor) och järv (10 kronor) av skottpengar. I början av 1900-talet fanns i Sverige statliga skottpengar på varg, järv och säl. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.