Jordbana Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder jordbana, varianter, uttal och böjningar av jordbana

Jordbana synonym, annat ord för jordbana, vad betyder jordbana, förklaring, uttal och böjningar av jordbana.

Vad betyder och hur uttalas jordbana

Jordbana uttalas jord|bana och är ett substantiv.

Jordbana betyder:

Ordformer av jordbana

Singular

jordbana
obestämd grundform
jordbanas
obestämd genitiv
jordbanan
bestämd grundform
jordbanans
bestämd genitiv

Plural

jordbanor
obestämd grundform
jordbanors
obestämd genitiv
jordbanorna
bestämd grundform
jordbanornas
bestämd genitiv

Jordbana är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet jordbana

  1. Motocross, MX, är en motorsport som körs med motorcykel på kuperad grus-, sand- eller jordbana. En mer publik- och TV-vänlig variant är så kallad stadioncross, eller supercross, som oftast körs inomhus. En modern motocrossbana är vanligtvis mellan 1 och 2 kilometer lång och 3 till 6 meter bred. Banorna följer vanligtvis den naturliga terrängen men har också inslag av artificiella hinder i form av olika sorters hopp. (källa)
  2. Motocross – en motorsport som körs med motorcykel på kuperad grus-, sand- eller jordbana. (källa)
  3. Bara när både solen och månen befinner sig nära en månnod på himlen kan jorden, månen och solen ligga så nära på rak linje att en förmörkelse kan inträffa. Ligger månen och solen nära samma nod blir det en solförmörkelse, ligger de nära diametralt motsatta noder blir det en månförmörkelse. En månförmörkelse sker alltid om fullmånen inträffar inom 15.3° i eklipktisk longitud från månnoden, men på grund av månbanans (och jordbanans) excentricitet kan en månförmörkelse ske om fullmånen inträffar upp till 17,1° från noden (dessa siffror inkluderar penumbrala förmörkelser, för partiella förmörkelser är gränserna 9°30' respektive 12°50'). För en solförmörkelse är motsvarande siffror 15,39° respektive 18,59° för nymånen (för centrala förmörkelser är gränserna 9°55' respektive 11°50'). Kring varje nodpassage som solen gör (vilket inträffar med intervall på i genomsnitt 173,3 dygn, det vill säga ett halvt förmörkelseår, se nedan) sker alltid en förmörkelse av vardera slaget (månförmörkelsen kan dock vara penumbral), men nästan var fjärde gång sker ytterligare antingen en (penumbral) månförmörkelse (12.7%) eller en solförmörkelse (11,4%). Anledningen till detta är såklart att "förmörkelsefönstret" är på 30,7° till 37,2° grader, medan solen bara rör sig 29° längs ekliptikan under en synodisk månad (till vilket får läggas 1,5° som nodlinjen vrider sig under samma tid). Om ingen partiell eller total månförmörkelse inträffar kring solens nodpassage kommer solförmörkelsen att vara central (eftersom det då sker två penumbrala månförmörkelser, det vill säga att fullmånarna inträffar minst 9°30' från noden och på vardera sidan om denna, måste solen befinna sig närmare noden än 9°55' vid den mellanliggande nymånen och solförmörkelsen kommer alltså därför att bli central). Av motsvarande skäl kommer det att vara en total månförmörkelse om det inträffar två (partiella) solförmörkelser kring solens nodpassage. (källa)
  4. För närvarande pekar jordaxeln mot en punkt i närheten av Polstjärnan, men riktningen ändrar sig långsamt på himlavalvet i en ungefärligen cirkelformad rörelse med en period på 25 800 år. Det är jordbanans plan som är referensen, och i en första approximation bibehålls lutningen (23,5 grader) i förhållande till detta. Om några tusen år kommer alltså våra efterlevande inte att kunna orientera sig mot norr genom att leta reda på Polstjärnan. Efter omkring 12 000 år pekar jordaxeln i stället mot trakten av stjärnan Vega (en vinkelförändring på ungefär 2 x 23,5 grader), för att efter ytterligare 14 000 år ha återkommit till Polstjärnan. Skärningen mellan jordens ekvatorsplan och ekliptikaplanet, Vårdagjämningspunkten, rör sig alltså i förhållande till stjärnorna, vilket upptäcktes redan av Hipparchos. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.