Jordfynd Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder jordfynd, varianter, uttal och böjningar av jordfynd

Jordfynd synonym, annat ord för jordfynd, vad betyder jordfynd, förklaring, uttal och böjningar av jordfynd.

Vad betyder och hur uttalas jordfynd

Jordfynd uttalas jord|fynd och är ett substantiv.

Ordformer av jordfynd

Singular

jordfynd
obestämd grundform
jordfynds
obestämd genitiv
jordfyndet
bestämd grundform
jordfyndets
bestämd genitiv

Plural

jordfynd
obestämd grundform
jordfynds
obestämd genitiv
jordfynden
bestämd grundform
jordfyndens
bestämd genitiv

Jordfynd är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet jordfynd

  1. 1727 slogs samlingen ihop med de samlingar som Antikvitetsarkivet under tiden införskaffat genom att lösa in jordfynd och göra en del andra inköp. Strax därefter fick samlingen namnet Kungliga Myntkabinettet och ställdes under skötsel av riksantikvarien. Under 1700-talet ökade Myntkabinettets samling betydligt genom att privata samlingar köptes in. 1731 köptes greve Jacob Cronstedts samling av romerska mynt för summan 48 000 daler kopparmynt. 1734 köpte staten Magnus von Bromells stora samling av svenska mynt och gav den till drottning Ulrika Eleonora, och efter hennes död överfördes samlingen 1744 till Kungliga Myntkabinettet. 1746 köpte kronprinsessan Lovisa Ulrika Carl Gustaf Tessins stora samling av antika och moderna mynt och medaljer för 135 370 daler kopparmynt, och 1762 tvingades Lovisa Ulrika (då drottning) överlämna sina samlingar till staten som kompensation för att staten hade behövt lösa hennes stora skulder till fordringsägare. Detta innebar att hennes tidigare samling blev en del av Kungliga Myntkabinettet. En ytterligare samling kom från kommerserådet Eric Skjöldebrand. (källa)
  2. Den talrika förekomsten av arabiska mynt, dock så gott som uteslutande silvermynt, i nord- och östeuropeiska jordfynd är av största vikt för tidens handelshistoria. I Kungliga myntkabinettet bevarade, i Sverige funna arabiska mynt uppgick 1915 till 41 000 stycken, varav 13 000 kan utnyttjas i vetenskapligt syfte. Den äldsta i Sverige funna dirhemen är präglad 698 men har uppenbarligen först långt senare nått vårt land. Den yngsta är präglad 1010 och flest mynt är från 900-talets förra del. (källa)
  3. Det enda man vet om anläggningen är det som kommit i dagen vid grävningar inom området. Dessa har främst skett under 1700-talet när man på platsen började uppföra veterinärinrättning. Delar av dessa vilar direkt på klostrets grundmurar och kan nu ses i källare. Men de största partierna av bebyggelsen ligger ännu idag orörda under jord sedan de raserades. Det tycks som om hela klosterkomplexet var uppfört i tegel. Klosterkyrkans korgolv och kortrappa var av kalkstensplattor medan övriga kyrkan och sakristians golv var belagda med tegel. Byggnadsdetaljer i kor och sakristia var försett med glaserat tegel i olika färger. Korets bredd har uppmätts till 9,6 meter. Jordfynd visar att kyrkans portaler varit försedda med skurna tegelornament. Från kyrkans valv har man påträffat ribbor och profiltegel som ännu är bevarade. Ur handlingarna vet man dessutom att kyrkan var försedd med torn. Inför provinsialkapitlet år 1397 upprustades klosterkyrkan. Enligt en notis slogs sex valv på fyra pelare nära det nya koret och antemensalet framför högaltaret reparerades av broder Albert. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.