Jordklot Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder jordklot, varianter, uttal och böjningar av jordklot

Jordklot synonym, annat ord för jordklot, vad betyder jordklot, förklaring, uttal och böjningar av jordklot.

Vad betyder och hur uttalas jordklot

Jordklot uttalas jord|klot och är ett substantiv -et; pl. jordklot.

Ordformer av jordklot

Singular

jordklot
obestämd grundform
jordklots
obestämd genitiv
jordklotet
bestämd grundform
jordklotets
bestämd genitiv

Plural

jordklot
obestämd grundform
jordklots
obestämd genitiv
jordkloten
bestämd grundform
jordklotens
bestämd genitiv

Jordklot är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet jordklot

  1. För att illustrera de extrema krav på ytfinhet som gäller vid tillverkning av moderna kullager, med avvikelser under 0.01 μm (1μm = 0,000001 meter), kan man som jämförelse använda jordklotet. Om jordklotet (med en diameter på cirka 12756 km) motsvarar en kullagerkula med en diameter på 10 mm så motsvarar kravet på ytfinheten "0,01μm" en kulle på jordklotet med en höjd på maximalt cirka 13 m. (källa)
  2. På 35 786 km höjd finns den geostationära banan som följer jordrotationen. Där finns ett antal vädersatelliter som ger en nästan heltäckande bild av jordklotet. Den satellit som ligger över nollmeridianen heter Meteosat 7. De amerikanska geostationära satelliterna benämnes GOES. Det är endast delar av jordklotets poler som inte kan observeras från den geostationära banan. (källa)
  3. Gaiafilosofi är tanken att jordklotet är ett levande väsen och innehåller alla de karaktäristika som ligger begreppet liv, bland annat ämnesomsättning, reproduktionsförmåga (på en astronomisk tidsskala) och medvetenhet med mera. Det är en så kallad gaiateori. (källa)
  4. En annan synnerligen notabel detalj var ett konstverk, föreställande en kvinna i en springbrunn, med ett jordklot i sina uppsträckta händer. Konstverket var placerat mitt för duken i salongen, och sjönk ner genom golvet när ridån gick upp. Statyn hade utförts av den göteborgske bildhuggaren Erling Walldeby.Statyn flyttades vid Avenys stängning till biografen Palladium. Efter Palladiums stängning flyttades den till Filmstaden Bergakungen, där den står uppställd i omedelbar anslutning till VIP-loungen. (källa)
  5. Dessa enheter används knappast eftersom avstånd på jordklotet inte gör dem nödvändiga. Avståndet till andra sidan jordklotet är till exempel runt 20 000 kilometer. Inom astronomi används andra enheter, eller inom solsystemet miljoner km. (källa)
  6. Den full utvecklade vikvalen är 8,3 till 8,8 meter lång men exemplar på upp till drygt tio meter har påträffats. Exemplar som vägde 10 ton blev registrerade och enligt uppskattningar kan arten nå en vikt av 13 ton. Arten är svart till mörkgrå på ovansidan och vit på buken. Vikvalen utmärker sig genom sin tydligt bakåtböjda ryggfena. Individer på södra jordklotet är allmänt större än individer från den norra hemisfären och honor är lite större än hannar. Dessutom förekommer en vit fläck på varje bröstfena. Vikvalen har betraktad från sidan en trekantig nos. Djuret har 50 till 70 längsgående rännor (hudveck) på huvudets undersida och främre delen av bålen (framför naveln). De cirka 300 barderna på varje sida av överkäken har allmänt en vit färg men ibland förekommer svarta kanter. (källa)
  7. Gradmätningens huvudprincip är använd så tidigt som omkring 200 f.Kr. av Eratosthenes, som bestämde jordklotets storlek genom att mäta avståndet mellan två punkter (Syene och Alexandria) och vinkeln mellan lodlinjerna i dessa punkter (polhöjdsskillnaden). Av särskilt intresse för Sverige är: Maupertuis gradmätning i Lappland 1736–37, Jöns Svanbergs komplettering och utvidgning av samma mätning 1801–03, den på mitten av 1800-talet uppmätta Struves meridianbåge genom Ryssland och Finland, utefter Sveriges nordöstra landgräns och upp till Hammerfest, varvid Nils Haqvin Selander och Georg Lindhagen medverkade, de 1805 inledda karttrianguleringsarbetena i Sverige, varvid Per Gustaf Rosén fann märkliga lodavvikelser, samt den 1902 avslutade svensk-ryska gradmätningsexpeditionen på Svalbard. (källa)
  8. Jorden är den del av jordklotets landyta som kallas pedosfären. Detta lagers tjocklek varierar från att helt saknas (som på klipphällar) till att vara så tjockt att man kan bygga bostäder i det (löss). (källa)
  9. Tyfon (eller Taifun, från kinesiska tai fung eller persiska طوفان tūfān) är de kraftiga stormvindar som uppträder i nordvästra Stilla havet och Östasien som är så intensiva att vinden når den varaktiga vindhastigheten/medelvinden överstiger 32,7 m/s = 118 km/h. Överlag uppmäts de allra lägsta lufttrycken hos de tropiska tyfonerna som därmed är jordklotets mest intensiva stormar. Motsvarande typer av kraftiga stormvindar är orkaner som bildas på Atlanten och cykloner vid Oceanien och Indiska oceanen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.