Jordlott Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder jordlott, varianter, uttal och böjningar av jordlott

Jordlott synonym, annat ord för jordlott, vad betyder jordlott, förklaring, uttal och böjningar av jordlott.

Vad betyder och hur uttalas jordlott

Jordlott uttalas jord|lott och är ett substantiv.

Ordformer av jordlott

Singular

jordlott
obestämd grundform
jordlotts
obestämd genitiv
jordlotten
bestämd grundform
jordlottens
bestämd genitiv

Plural

jordlotter
obestämd grundform
jordlotters
obestämd genitiv
jordlotterna
bestämd grundform
jordlotternas
bestämd genitiv

Jordlott är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Jordlott på Engelska

  • plot

Hur används ordet jordlott

  1. Jordbrukets krav födde geometrin och matematiken. Jordlotterna bröts vid beräkningar ned till rektanglar och trianglar, som summerades ihop, så man fick den totala ytan. Det finns en gammal babylonisk lertavla, där ett fält delats upp i 4 rektanglar, 3 trapetsoider och 7 rätvinkliga trianglar och sedan summerats till en total area. (källa)
  2. Dagsverksskyldighet var den ursprungliga formen av feodal jordpålaga. Landbor som hyrde sin mark från godset livnärde sig genom att bruka egna jordlotter. De presterade också ett bestämt antal dagsverken på godsherrens domänjord, vars avkastning denne tillgodogjorde sig. (källa)
  3. Jordlott – ett mindre område mark. (källa)
  4. Tegskifte kallades först hammarskifte eller bolskifte (i Skåne), och senare även solskifte. Ägorna delades så att delägarna, var och en i förhållande till sin andel, fick lika stor jordlott i alla de spridda, ofta olikartade, ägostyckena. Det gjordes utan någon s. k. gradering. (Med gradering menas värdering av jord utifrån dess avkastningsförmåga. Jorden fick ett visst gradtal, så att en större areal av sämre jord lämnades i ersättning för en viss areal av bättre kvalitet.). (källa)
  5. Backstugusittaren var helt beroende av markägarens godtycke, men disponerade i regel över ett litet potatisland, och kanske en jordlott, som jordägaren lånat ut. Till hushållet hörde ofta mindre djur, som katter, grisar, getter och höns. (källa)
  6. Byn omtalas första gången i skriftliga handlingar 1302 ('in Nyaby'). Då hade Uppsala domkyrka en gård i byn. I en äldre längd, troligen från 1290-talet uppges Uppsala domkyrka ha en mindre jordlott i byn. 1309 omnämns tre personer i Nyby, Sune, Faste och Lukas som testamentsvittnen. En gård tillhörig kyrkoherden i Börje upptas i förteckningen av vad hertig Valdemar uppburit av kyrkogodsen i Tiundaland 1316. Uppsala domkyrkas fabricia hade i slutet av 1300-talet två landbönder i Nyby. Under 1500-talet omfattade Nyby två mantal kyrkojord och ett mantal Sankt Eriksjord. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.