Jubileumsutställning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder jubileumsutställning, varianter, uttal och böjningar av jubileumsutställning

Jubileumsutställning synonym, annat ord för jubileumsutställning, vad betyder jubileumsutställning, förklaring, uttal och böjningar av jubileumsutställning.

Vad betyder och hur uttalas jubileumsutställning

Jubileumsutställning uttalas jubile|ums|ut|ställ|ning och är ett substantiv.

Ordformer av jubileumsutställning

Singular

jubileumsutställning
obestämd grundform
jubileumsutställnings
obestämd genitiv
jubileumsutställningen
bestämd grundform
jubileumsutställningens
bestämd genitiv

Plural

jubileumsutställningar
obestämd grundform
jubileumsutställningars
obestämd genitiv
jubileumsutställningarna
bestämd grundform
jubileumsutställningarnas
bestämd genitiv

Jubileumsutställning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet jubileumsutställning

  1. Liseberg är en nöjespark belägen i stadsdelen Heden i Göteborg. Parken drivs som ett aktiebolag, helägt av Göteborgs kommun. Den invigdes inför Jubileumsutställningen i Göteborg 8 maj 1923. Sommarsäsongen sträcker sig från slutet av april till mitten av oktober, Halloween på Liseberg från slutet av oktober till början av november och Jul på Liseberg från mitten av november fram till jul. Liseberg var Sveriges populäraste besöksmål 2010 och i tidigare årliga mätningar. (källa)
  2. 7 maj – Dagen innan invigningen av Jubileumsutställningen i Göteborg utbryter slagsmål och skottlossning på utställningsområdet, mellan strejkbrytare och strejkande byggnadsarbetare. konflikten hade börjat med en hamnarbetarstrejk som utvidgades till att också gälla byggnadsarbetarna på jubileumsutställningen. (källa)
  3. Detta var Sveriges första, riktiga fotbollsplan av gräs (110x70 meter), dessutom löparbanor med kolstybb. Idrottsplatsen hade kostat 40 000 kronor att uppföra. Walhalla invigdes genom en match mellan Örgryte och tyska mästarna Victoria Berlin. År 1908 vann IFK Göteborg sitt första SM-guld på Walhalla efter finalseger mot IFK Uppsala. Göteborgs stad krävde 1921 tillbaka marken för att ge plats åt Jubileumsutställningen 1923. Sista tävlingen på Walhalla — inför 4 000 åskådare — hölls den 25 september 1921. En del av jubileumsutställningens hallar byggdes på Walhallas läktare, som fått stå kvar. ÖIS fick ingen kompensation då Walhalla raserades, och förlorade därmed 70 000 kronor. ÖIS flytt tillbaka till Balders hage blev ett hårt slag för Wilhelm Friberg, som han aldrig återhämtade sig från. (källa)
  4. Smilet var en amerikansk alligator (Alligator mississippiensis) som levde i fångenskap på Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg under en stor del av 1900-talet. Smilet föddes sannolikt år 1921 och kom till Göteborg år 1923 då hon tillsammans med flera syskon köptes in till Jubileumsutställningen. Alligatorerna köptes på postorder från en alligatorfarm i Florida. (källa)
  5. Sommaren 1923, under Jubileumsutställningen, blev Hedvig Carlanders största organisatoriska utmaning dittills, då maken var ordförande både för stadsfullmäktige och för utställningsstyrelsen. Stora skaror besökte Göteborg den sommaren och av dem var många kända forskare, ministrar, företagare och kungligheter. Varje dag stod en lunch framdukad på Lyckans Väg 4, så att de hedersgäster som så önskade utan anmälan kunde äta där. På kvällarna deltog värdfolket i firande på restaurang alla dagar då de inte hade stor middag i hemmet. När det var kungligt besök under Jubileumsutställningen uppläts hemmet till de kungliga och paret Carlander flyttade upp till gästrummet på vinden. (källa)
  6. Som idégivare och mecenat inom kulturens område var Hjalmar Wijk ordförande i styrelsen föröhsska konstslöjdmuseet samt var ledamot av styrelserna för bland annat Göteborgs botaniska trädgård, Göteborgs museum, Göteborgs högskola, Svenska Naturskyddsföreningen och Strindbergsarkivet. Hjalmar Wijk var styrelseledamot och kassaansvarig för jubileumsutställningen i Göteborg 1923 och skattmästare i Kungliga Vetenskaps- och Vitterhetssamhället i Göteborg från 1925. (källa)
  7. År 1799 köpte göteborgsköpmannen, kommerserådet Anders Andersson egendomen, och 1801 uppfördes den större mangårdsbyggnad som ligger mittemot det äldre landeriet. Den italienska konstnären Frulli svarade för den inre utsmyckningen. Troligen har Carl Wilhelm Carlberg ritat byggnaden, som till Jubileumsutställningen 1923 byggdes om till värdshus. Andersson avled 1809, men egendomen såldes först tre år senare på auktion till handlanden Peter Wilhelm Berg. Men Berg fick ekonomiska problem och tvingades sälja landeriet 1819 till Olof Melin. (källa)
  8. Till Göteborgs jubileumsutställning 1923 fick parken ett antal Gotlandsruss, vars ättlingar fortfarande hålls i parken. På östra sidan av åsen, strax ovanför Björngårdsvillan, ligger Barnens zoo som invigdes den 28 april 1971 av gatunämndens ordförande Bengt Gabrielsson. Åtta byggnader på ett cirka 1 500 kvadratmeter stort område, kostade cirka 400 000 kronor att utföra och tillkom efter en motion i stadsfullmäktige av Harry Hjörne. Idag har Slottsskogens djurpark, utöver fågeldammar, humboldtpingviner och knubbsälar exempelvis dovhjortar, skogsren och älgar. I djurparken hålls också äldre svenska lantraser. Vid Smålandsstugan, en av landskapsstugorna, hölls det länge getter. (källa)
  9. Han var son till modellsnickaren Peter Ohlsson och Charlotta Andersson samt från 1914 gift med Gertrud Amalia Elmqvist. Efter avslutade studier vid Tekniska skolan i Karlskrona anställdes han som modellör vid Kakelfabriksaktiebolaget i Karlskrona och blev efter flera års tjänst företagets driftschef. I konstnärligt syfte gjorde han flera studieresor till Tyskland. Som skulptör utförde han ett trettiotal porträttreliefer och ett flertal porträttbyster av kända karlskronabor. Han medverkade i Karlskrona konstförenings utställningar 1917 och 1922 samt en konstutställning i Ronneby på 1920-talet med reliefer och porträttbyster. Vid Karlskronas jubileumsutställning 1930 visade han upp en reliefkarta över skärgården kring Karlskrona utförd i gips. Som målare visade han inte upp sin bildkonst offentligt vid några utställningar, den består av stilleben, figurer, porträtt och landskapsmåleri utförda i olja, pastell eller akvarell. . (källa)
  10. Hon var dotter till kontoristen Anna Jonsson och från 1952 gift med Håkan Stjernlöf. Hon studerade vid Pernbys målarskola i Stockholm och för Einar Wallström vid Arbetarnas bildningsförbunds kurser i Ljusdal samt genom självstudier under resor till Frankrike och Spanien. Separat ställde hon ut i Gävle 1964 och därefter separat på andra platser i länet. Hon medverkade i Gävleborgs läns konstförenings salonger i Gävle sedan mitten av 1950-talet och dessutom i Liljevalchs Stockholmssalonger, Föreningen Svenska Konstnärinnors jubileumsutställning på Konstakademien 1960, Hälsinglands konstgilles utställningar i Ljusdal, Artoteks utställning i Sandviken 1962 samt utställningen Fem västhälsingar i Hudiksvall och Gävle 1965. Hennes konst består av stilleben, barnporträtt och landskapsskildringar utförda i olja eller akvarell. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.