Julförberedelser Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder julförberedelser, varianter, uttal och böjningar av julförberedelser

Julförberedelser synonym, annat ord för julförberedelser, vad betyder julförberedelser, förklaring, uttal och böjningar av julförberedelser.

Vad betyder och hur uttalas julförberedelser

Julförberedelser uttalas jul|för|be|red|els|er och är ett substantiv plural.

Ordformer av julförberedelser

Plural

julförberedelser
obestämd grundform
julförberedelsers
obestämd genitiv
julförberedelserna
bestämd grundform
julförberedelsernas
bestämd genitiv

Julförberedelser är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet julförberedelser

  1. Grýla är i isländsk folklore en elak trollpacka som man har brukat skrämma barn med. Som troll är hon människoätare, och Grýlas stapelföda är olydiga barn. Vid jultid brukar hon, sägs det, komma ner från bergen där hon bor för att i stora säckar samla in ett matförråd. Men hon tar bara bråkiga barn, över de välartade har hon ingen makt. Därför gäller det för isländska barn att hålla sig i skinnet under julförberedelserna. (källa)
  2. Kajsa är ett hittebarn som en dag lämnades på farstutrappen hos en gammal dam. Damen tar hand om Kajsa, som växer upp till en rödblommig och mycket kavat flicka, som kallar damen för mormor. Mormor säljer polkagrisar på torget, men en vecka före jul, mitt under julhandlen ramlar mormor och bryter benet. Hur ska det nu gå med alla julförberedelser? frågar sig mormor, vem ska sälja polkagrisar och skura golvet och ta hand om allt julstök nu? -Det ska jag, säger Kajsa Kavat, och så blir det. Men köpa en julklapp till sig själv, det kan hon faktiskt inte göra. (källa)
  3. Mormor säljer polkagrisar på torget, men en vecka före jul, mitt under julhandeln ramlar mormor och bryter benet. Hur ska det nu gå med alla julförberedelser? frågar sig mormor. Vem ska sälja polkagrisar och skura golvet och ta hand om allt julstök nu. (källa)
  4. Serien var en blandning mellan saga och verklighet och handlade om skånskt julstök under 1870-talet, med slakt och ölbryggning utfört på gården, i kontrast till samtiden när mycket köps direkt i butik. Huvudperson var sjuåriga Sofi, spelad av Mona Lundgren (sedermera gift Andersson), som bodde i Möllegården i nutid, men som mötte den magiske gåramålarn som tog henne med på tidsresor och visade gammaldags julförberedelser. Möllegårdens gårdstomte dök också upp i serien, han spelades av Lasse Pöysti och hans favorituttryck var "– Det kan du slå dig i backen på!". Sofi hade två dockskåp i sitt rum, det ena var en produktplacering från Lundby (trots att reklam i princip var totalförbjuden i SVT på den tiden) som bara syntes i bakgrunden medan det andra var ett gammaldags dockskåp som hade en viss roll i handlingen, genom att Sofi pratade med dockorna som bodde där. (källa)
  5. Annadagen, den 9 december, var den dag i allmogesamhället då några viktiga julförberedelser inleddes. Julölet provades, lutfisken lades i blöt och det var dags att ta itu med jultvätten och julbaket och börja stöpa juleljusen. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.