Julkväll Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder julkväll, varianter, uttal och böjningar av julkväll

Julkväll synonym, annat ord för julkväll, vad betyder julkväll, förklaring, uttal och böjningar av julkväll.

Vad betyder och hur uttalas julkväll

Julkväll uttalas jul|kväll och är ett substantiv.

Ordformer av julkväll

Singular

julkväll
obestämd grundform
julkvälls
obestämd genitiv
julkvällen
bestämd grundform
julkvällens
bestämd genitiv

Plural

julkvällar
obestämd grundform
julkvällars
obestämd genitiv
julkvällarna
bestämd grundform
julkvällarnas
bestämd genitiv

Julkväll är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet julkväll

  1. Skarbina studerade vid akademien i Berlin, påverkades mest av Menzels teckningar och målningar med motiv ur det samtida livet. Undantagsvis behandlade han ett historiskt ämne (Livets afton, den gamle Fredrik II i parken vid Sanssouci) eller ett sensationellt motiv (som En skendöds uppvaknande). Skarbina studerade 1885–1886 i Paris och vid olika tillfällen i Nederländerna och norra Frankrike, senare även i Tyrolen och Italien, överallt målande livet: platser, typer, stämningar. Bland för hans strävan representativa målningar är Fiskauktion i Holland (1836), Lantgård i Picardie (1890, Nya pinakoteket i München), Belgisk cabaret (1891, Dresdengalleriet), Spetsknypplerskor i Brügge (1896, Nationalgalleriet i Berlin), Julkväll i Lustgarten (1903), Klinisk föreläsning (1906), Rokokokarneval (1909). Han sökte med förkärlek invecklade och svårbehandlade ljuseffekter, exempelvis i gatubilder, utsikter i elektrisk belysning (Utsikt från Eiffeltornet, Fackeltåg på Unter den Linden) eller i interiörer från salonger och kaféer. Skarbina utförde en mängd teckningar, även litografier och raderingar. Han var 1878–1893 lärare vid akademien i Berlin och blev professor 1888. (källa)
  2. I början av 1900-talet började jultidningar med namn som Julkvällen, Julstämning och Smålänningens jul att säljas. Julstämning brukar oegentligt kallas världens äldsta jultidning. Den kom ut för första gången 1906 och blev omedelbart en succé med nära 100 000 exemplar sålda. En betydligt äldre tidning var Jultomten, som kom ut första gången 1891. Det som lockade och blev ett signum för tidningen var de fina konstplanscherna av kända konstnärer. Julstämning lever fortfarande och jubileumsnumret 2006 gavs ut i 50 000 exemplar. (källa)
  3. Två jungfrur som är utklädda till julbockar kommer in och bär på stora korgar fyllda med julklappar. Selmas mamma delar ut paket till alla runt bordet. Selma vet precis vad det är hon vill ha som mest, en bok. Selmas familj har en gammal tradition att på julkvällen får man ligga och läsa hur länge man vill. Men Selma öppnar paket efter paket och hon får bara massa sysaker. (källa)
  4. Det är runt 1917 då vintern tar plats. Slut på fotogen och nya saker att hitta på för familjen. Kriget är fortfarande igång, men pappan har annat att tänka på. Han försökte att hitta på ett annurlunda, men samtidigt spännande sätt att få fram ljus. Framförallt för barnen, så att de ska kunna uppleva något magiskt den julkvällen. Pappan som vet vad han ska göra tog fram en tråd och en literbutelj. Han doppade tråden i sprit och sedan tände tråden. Det var det häftigaste barnen hade sett på länge, men bättre skulle det bli och pappa fortsatte. Han tog fram kalciumkarbid som han hade fått tag i, klumpar av ett gråvitt ämne, lampglaset från den tomma fotogenlampan och en lerklump ur en våt trasa. Lampglaset i över ändan täppte han igen med leran. Sedan gjorde han ett litet hål i den och med stor sannolik satte han även dit en liten plutt av keramik som kallades brännare. Efter det hällde han lite kalciumkarbid i en tygpåse och använde sedan järntråden för att hänga upp tygpåsen nedtill den. Ovanför påsen satte han fast lampglaset med den vidgade delen ner och lerklumpen med det lilla hålet upp. Inne i glascylinder hängde han upp hela anordningen av de som han hade sprängts bort av literbuteljen. Han hällde sedan vatten i nedre delen av lampglaset och kring tygpåsen i cylindern. Han satte lordrätt en nysilverbricka mellan trädgårdsbordet till spegeln. Genom rutan lyste blåvita ljus, som kastade intressanta fyrkanter på innerväggen. Den dagen var en minnesvärd för hela familjen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.