Junidag Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder junidag, varianter, uttal och böjningar av junidag

Junidag synonym, annat ord för junidag, vad betyder junidag, förklaring, uttal och böjningar av junidag.

Vad betyder och hur uttalas junidag

Junidag uttalas juni|dag och är ett substantiv.

Ordformer av junidag

Singular

junidag
obestämd grundform
junidags
obestämd genitiv
junidagen
bestämd grundform
junidagens
bestämd genitiv

Plural

junidagar
obestämd grundform
junidagars
obestämd genitiv
junidagarna
bestämd grundform
junidagarnas
bestämd genitiv

Junidag är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet junidag

  1. På Svedens gård ligger Linnés bröllopsstuga. Här gifte sig Carl von Linné en junidag 1739 med Sara Elisabeth Moræa. Gården ägdes då av Linnés svärfar, Johan Moraeus. Stugan har gobelängliknande målningar på bröllopssalens väggar, samt en bild av högreståndsmiljön i bergsmansgårdarna runt Falu gruva under tidigt 1700-tal. Bröllopsstugan byggnadsminnesförklarades år 1968. (källa)
  2. Det är varma junidagar och Muminmamman gör barkbåtar medan Mumintrollet längtar efter Snusmumriken som ännu inte kommit tillbaka efter sin årliga vintervandring. Lugnet varar dock inte länge innan idyllen Mumindalen hotas av en ny katastrof, den här gången en vulkan ("det eldsprutande berget") som orsakar en tsunami och skapar en stor översvämning i dalen. Det höga Muminhuset har snart bara taket över vattenlinjen och hela undervåningen under vatten. Mumintrollet blir därför tvungen att borra hål i golvet för att dyka ner i köket efter mat. Efter att ha gjort sig bekanta med figurerna Homsan och Misan, sitter Muminfamiljen med vännerna Snorkfröken, Mymlans dotter och Lilla My, och ser sig om efter en räddning. (källa)
  3. De konstitutionella å sin sida ställde sig trotsigt på rättens grund. I en nästan förnuftsoberoende förtröstan på att det rätta alltid segrar till slut vägrade de enständigt att lyda grundlagsvidriga påbud. De vågade inte hoppas på att den ryska offensiven var av övergående natur. Det passiva motståndet tog sig olika former. Masspetitioner inlämnades till tsaren. Den internationella opinionen mobiliserades till försvar för Finlands rätt. Ämbetsmän vägrade att kungöra och åtlyda grundlagsstridiga förordningar, värnpliktiga att inställa sig vid uppbåden. En hemlig kommitté, Kagalen, samordnade och ledde de olika motståndsaktionerna. Motståndet från finsk sida drev ryssarna vidare på den inslagna vägen och ledde till att författningen helt sattes ur spel. Bobrikov utrustades med diktatoriska befogenheter som bl.a. utnyttjades till att landsförvisa eller deportera motståndsmän. År 1904 kulminerade krisen. En aktivistorganisation organiserades för att förbereda väpnat uppror. Enstaka våldshandlingar ägde rum. En junidag mördades Bobrikov av studenten Eugen Schauman, som omedelbart efteråt begick självmord. De repressalier från rysk sida som många fruktat uteblev. I samband med storstrejken i det rysk-japanska krigets och den ryska revoltens kölvatten slog tsaren om i finska frågan. De på februarimanifestet byggda förordningarna återkallades på hösten 1905 med novembermanifestet, och lagligheten återställdes. Den gammalfinska senaten ersattes av en konstitutionalistisk. Året därpå genomfördes en demokratisk lantdagsreform. (källa)
  4. Liksom han i denna dialogcykel avspeglat studenthumorn i alla dess gradationer, skänkte han lyftning åt ungdomens lyrisk-erotiska svärmeri i sina Serenader, av vilka nio trestämmiga, komponerade 1845–1850, utgavs 1852, däribland trior som Minns du den gången, Darrande ton, Ack säg mig, var är du. Fem liknande serenader utgav han 1875. Vida större räckvidd fick dock den tolkning han skänkte ungdomens fosterlandskänsla genom sina storvulna körer för mansröster (intagna i samlingarna Odinslund och Lundagård samt Studentsången). Det uppsvenska folklynnets kraftiga och något sträva allvarspatos framträder här i toner av eld och liv, och den polyfona behandlingen är verkligt självständig. Bland dessa körer har i synnerhet fansången Stå stark (1848), den majestätiska hymnen O Gud, som styrer folkens öden (1849) och den till nationalsång vordna Hör oss Svea (1853) blivit folkkära och är stående nummer på sångföreningarnas repertoar, medan den trotsiga hetblodigheten i Frihet bor i Norden (1847) och Hur länge skall i Norden (1848) numera tycks ha blivit för stark för ett tamt släkte och Trummarsch (samma år) orättvist glömts bort på grund av svårsjungenhet samt Skarpskyttemarsch (1861) och Kung Karls drapa (1872) fick endast övergående betydelse, varemot den patetiskt eftertryckliga Säg oss ditt namn, du fruktansvärde (1871) genom sin sociala innebörd fick en återuppståndelse och den gammalsvenskt humoristiska segervisan Så contigit in Lenom (1871) bibehåller sin plats i Uppsalasången. Äktenskaplig lycka tolkas i solokvartetten Min ros (1880). Den dramatiska episoden Im Auerbachs Keller (ur Goethes Faust), komp. 1876 och utgiven 1878, tillägnad Orphei Drängar, utgör en efterklang av gluntstilen. Bland Wennerbergs 7 Sånger för blandad kör (1875) framstår skogsidyllen En junidag. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.