Juridik Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder juridik, varianter, uttal och böjningar av juridik

Juridik synonym, annat ord för juridik, vad betyder juridik, förklaring, uttal och böjningar av juridik.

Vad betyder och hur uttalas juridik

Juridik uttalas jur|id|ik [-i´k] och är ett substantiv -en.

Juridik betyder:

Ordformer av juridik

Singular

juridik
obestämd grundform
juridiks
obestämd genitiv
juridiken
bestämd grundform
juridikens
bestämd genitiv

Juridik är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Juridik på Engelska

  • law, jurisprudence

Hur används ordet juridik

  1. Doktorsavhandlingen kan utgöras av en enda sammanhängande framställning, en så kallad monografiavhandling (vanligt inom teologi, juridik och humaniora) eller ett antal tidigare publicerade vetenskapliga artiklar som fogas samman till en enhet med en inledande, sammanfattande text, en så kallad sammanläggningsavhandling (vanligt inom medicin, naturvetenskap, teknikvetenskap och samhällsvetenskap). Denna sammanfattande introduktion kallas i praxis "kappa" eller "ram" (från ramberättelse). Avhandlingen skall - oavsett format - presentera resultat från författarens egen forskning och vara av en sådan kvalitet och ha ett sådant nyhetsvärde att den är eller kan vara föremål för internationell vetenskaplig publicering. (källa)
  2. Stjernquist, Nils (1995). Vår författning. Göteborg: Norstedts juridik . (källa)
  3. Hävd (juridik) – ett jurdiskt begrepp som endast tillämpats vid förvärv av fast egendom. (källa)
  4. Immunitet (juridik) – en person inte kan åtalas för brottslig gärning även om preskriptionstiden för brottet ej gått ut eller historiskt den vissa privilegierade stånd tillkommande frihet från bestämda allmänna skyldigheter. (källa)
  5. Inlaga (juridik) – hemställan (begäran, önskemål) till myndighet, se petition. (källa)
  6. I äldre tider fördes fastighetsböckerna av häradsrätten på landet och av rådhusrätten i de städer som hade sådan. Se även artiklarna om Hävd (juridik) och Det svenska inskrivningsväsendet förr och nu. Från tingsrättsreformen 1971 var varje tingsrätt i Sverige inskrivningsmyndighet för de fastigheter som låg inom rättens domsaga. Senare koncentrerades handläggningen till ett mindre antal tingsrätter, nämligen tingsrätterna i Eksjö, Hässleholm, Mora, Norrtälje, Skellefteå, Uddevalla och Ångermanland (sistnämnda belägen i Härnösand). (källa)
  7. Rättsinstans – en beslutsnivå inom juridik och förvaltning. (källa)
  8. Instansordning, juridik, den ordning, som råder inom domstolsväsendet i det hänseendet, att domstolarna står till varandra i ett förhållande av över- och underordning, så att mål anhängiggöras vid lägre domstol och därefter genom användande av rättsmedel mot dess beslut (eller genom underställning) överföras till högre rätt. (källa)
  9. Instruktion (juridik) – en författning med bestämmelser om en myndighets organisation. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.