Vad betyder och hur uttalas jämställdhetsdebatt
Jämställdhetsdebatt uttalas jäm|ställd|hets|de|batt.
Ordformer och varianter av jämställdhetsdebatt
Singular
- jämställdhetsdebatt
- obestämd grundform
- jämställdhetsdebatts
- obestämd genitiv
- jämställdhetsdebatten
- bestämd grundform
- jämställdhetsdebattens
- bestämd genitiv
Plural
- jämställdhetsdebatter
- obestämd grundform
- jämställdhetsdebatters
- obestämd genitiv
- jämställdhetsdebatterna
- bestämd grundform
- jämställdhetsdebatternas
- bestämd genitiv
Jämställdhetsdebatt är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet jämställdhetsdebatt
Tullin var tulltjänsteman och överste administrative tjänsteman i Christiania, som den tidens Oslo hette. Tullin är känd för bröllopsdikten En Maij-Dag från 1758. Tullin stod under rokokons inflytande och diktade i snirkliga former. Innehållsmässigt bärs Tullins skaldestycken upp av upplysningstidens förnuftighetsideal. Från Tullins penna kom 1760 Indlæg til Fornuftens Ret for Quindekiønnet - ett inlägg i ett slags jämställdhetsdebatt. Av hans samtid betraktades Tullin som en av Danmark-Norges främsta diktare.
Moberg deltog tidigt i jämställdhetsdebatten i Sverige. Hennes essä "Kvinnans villkorliga frigivning" publicerad 1961 satte igång en intensiv och långvarig debatt om mäns och kvinnors ställning i familjen och i samhället i stort. Vid mitten av 1960-talet blev hon medlem i Grupp 222, en löst sammansatt påtryckningsgrupp i jämställdhetsfrågor. Grupp 222:s och Mobergs idéer kring ett jämställt samhälle innehöll kritik av den traditionella mansrollen, de förespråkade inte bara kvinnornas utan även männens emancipation. "Män är bättre än manssamhället" var Mobergs utgångspunkt, vilket också var titeln på ett föredrag hon återkommande höll utomlands på 1990-talet.
Feministisk konst syftar på konst skapad av feminister, konst som speglar kvinnors liv och erfarenheter, eller konst som har som mål att förändra jämställdhetsdebatten och den samtida konsten.
Vid den tiden hade Aftonbladet en löpsedel med texten "Flicka tar över Aktuellt". June Carlsson gick i bräschen för kvinnorna inom etermedier, hon var den första kvinnan på många poster, både som programledare och arbetsledare. Under jämställdhetsdebatten på 1970-talet sade hon bland annat att nyhetsprogrammen på TV var gjorda "av män, med män, för män".
Jämställdhetsdebatt på Engelska
- equality debate