Järntablett Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder järntablett, varianter, uttal och böjningar av järntablett

Järntablett synonym, annat ord för järntablett, vad betyder järntablett, förklaring, uttal och böjningar av järntablett.

Vad betyder och hur uttalas järntablett

Järntablett uttalas järn|tabl|ett och är ett substantiv.

Ordformer av järntablett

Singular

järntablett
obestämd grundform
järntabletts
obestämd genitiv
järntabletten
bestämd grundform
järntablettens
bestämd genitiv

Plural

järntabletter
obestämd grundform
järntabletters
obestämd genitiv
järntabletterna
bestämd grundform
järntabletternas
bestämd genitiv

Järntablett är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet järntablett

  1. Traditionellt har järnbrist behandlats med järntabletter med en vanlig rekommendation på 1–3 tabletter dagligen. Nackdelen med järn i tablettform är att endast en liten del av järnet tas upp av kroppen. Upptaget från tarmen beräknas till 1–10% per järntablett. Omkring 95% av järnet passerar genom tarmarna utan att göra någon nytta, vilket leder till biverkningar som illamående, förstoppning eller diarré. Det tar lång tid att bygga upp sina järnförråd med tabletter, omkring 6 månader. (källa)
  2. Behandlingarna handlar om att lindra symptomen, till exempel att stoppa blödningar, ge järntabletter och eventuellt ge blodtransfusion. (källa)
  3. Efter blodförluster såsom genom menstruation eller blodgivning kan mängden järn, precis som blodmängden, vara för låg. Blodgivare brukar få järntabletter för att lättare stabilisera järnvärdet. (källa)
  4. Bleksot eller kloros (av grekiskans chloros, som betyder "blekgrön") är en sjukdomsdiagnos som var vanlig under 1800-talet men som försvann som diagnos på 1920-talet. Bleksot drabbade främst flickor i åldrarna 14–20 år och företrädesvis från medel- och överklassen. Läkarna beskrev de sjuka flickorna som svaga, klena och bleka. De led av undervikt, menstruationsproblem, magbesvär, huvudvärk och järnbrist, och saknade lust till det mesta. Även pojkar, kvinnor och ett fåtal män diagnostiserades som klorotiska. De drabbade ordinerades bland annat att uppsöka kurorter där de skulle dricka mineralvatten, bada gyttjebad och äta järntabletter. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.