Järnvägstjänsteman Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder järnvägstjänsteman, varianter, uttal och böjningar av järnvägstjänsteman

Järnvägstjänsteman synonym, annat ord för järnvägstjänsteman, vad betyder järnvägstjänsteman, förklaring, uttal och böjningar av järnvägstjänsteman.

Vad betyder och hur uttalas järnvägstjänsteman

Järnvägstjänsteman uttalas järn|vägs|tjänste|man och är ett substantiv.

Ordformer av järnvägstjänsteman

Singular

järnvägstjänsteman
obestämd grundform
järnvägstjänstemans
obestämd genitiv
järnvägstjänstemannen
bestämd grundform
järnvägstjänstemannens
bestämd genitiv

Plural

järnvägstjänstemän
obestämd grundform
järnvägstjänstemäns
obestämd genitiv
järnvägstjänstemännen
bestämd grundform
järnvägstjänstemännens
bestämd genitiv

Järnvägstjänsteman är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet järnvägstjänsteman

  1. Han var son till järnvägstjänstemannen Karl Emil Gadö och Hedvig Maria Persson. Gadö studerade konst vid Skånska målarskolan i Malmö 1933-1935 samt under egna självstudier. Han debuterade i en samlingsutställning i Malmö 1939 och ställde ut separat första gången på SDS-centralen i Malmö 1943. Tillsammans med Lars Engström ställde han ut på Malmö rådhus, han medverkade regelbundet i Skånes konstförenings höstutställningar och han var representerad i utställningen Skånekonstnärer på Liljevalchs konsthall i Stockholm. Som medlem i konstnärsgruppen Skånsk avantgardekonst medverkade han i utställningar på bland annat Malmö museum. 1951 medverkade han i Bennialen på Museo de Arte Moderna i San Paulo. Han valdes tillsammans med Edgar Ende, Rudolf Schlichter och Kurt Seligmann in i en internationell surrealistgrupp 1952. Han var med i konstnärsgruppen Imaginisterna ett par år men lämnade gruppen 1952 på grund av att hans konst blev mer och mer surrealistisk. Gadö är representerad vid Moderna museet och Malmö museum. (källa)
  2. Hiort af Ornäs var dotter till järnvägstjänstemannen Johan Gustaf Hiort af Ornäs och Martha Kommonen. Efter studentexamen 1928 följde akademiska studier i Helsingfors där hon blev filosofie kandidat 1935. Hon var redaktionssekreterare vid tidskriften Svensk ungdom 1930–1933, medarbetare i Svenska Pressen och Hufvudstadsbladet 1935–1944, redaktionssekreterare vid tidskriften Finlands Röda Kors 1943–1944, tjänsteman vid Ömsesidiga försäkringsbolaget Svensk-Finland 1935–1937 och reklamassistent hos Stockmann AB 1937–1944. År 1943 utkom Hiort af Ornäs med barnboken Lill-Olle och harpalten, med illustrationer av Tove Jansson. (källa)
  3. Inom musiketnologin kan fältinspelning avse inspelningar av musiker i hemmiljö. I Europa gjordes tidiga fältinspelningar av musik av bland andra Béla Bartóks lärare Béla Vikár från 1896 i Ungern. I Sverige gjorde bland andra etnografen Yngve Laurell och järnvägstjänstemannen Karl Tirén fältinspelningar av folkmusik respektive jojk med fonograf. (källa)
  4. Axel Modig, järnvägstjänsteman och politiker. (källa)
  5. Stationsmästare var en järnvägstjänsteman, som var föreståndare för en järnvägsstation av lägre klass (vid Statens Järnvägar av sjunde till och med femte klass). Vid järnvägsstation av högre klass benämndes motsvarande befattning stationsinspektor. (källa)
  6. Tågöteborg–Malmö passerade inte Helsingborg eftersom inget bra spår fanns genom staden. Förr gick ett spår rakt genom centrum för att sammanbinda de båda stationerna med varandra och detta kunde nu tas bort vilket öppnade upp för hela Norra hamnen-bygget och ombyggnad av Kungstorget. På detta spår drogs tågsätt med växellok i maklig takt, med en järnvägstjänsteman viftande med röd flagga före. Denna förflyttning skedde mycket långsamt och stoppade upp all annan trafik till trafikanternas stora förargelse. Denna transport benämndes i folkmun för "förargelsens tåg". (källa)
  7. Lê Duẩn föddes i en familj av lägre klass och litet är känt om hans familj och barndom. Han kom först i kontakt med marxistisk litteratur på 1920-talet genom sitt arbete som järnvägstjänsteman. (källa)
  8. Gösta Jacobsson (i riksdagen kallad Jacobsson i Mjölby), född 4 juni 1895 i Örgryte församling, död 13 maj 1969 i Solna församling, var en svensk järnvägstjänsteman och politiker (högerman till 1934, därefter Sveriges nationella förbund). (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.