Vad betyder och hur uttalas jättekliv
Jättekliv uttalas jätte|kliv.
Ordformer och varianter av jättekliv
Singular
- jättekliv
- obestämd grundform
- jätteklivs
- obestämd genitiv
- jätteklivet
- bestämd grundform
- jätteklivets
- bestämd genitiv
Plural
- jättekliv
- obestämd grundform
- jätteklivs
- obestämd genitiv
- jättekliven
- bestämd grundform
- jätteklivens
- bestämd genitiv
Jättekliv är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet jättekliv
Efter att ha landat på månen klockan 20:17:39 UTC den 20 juli 1969, steg Neil Armstrong den 21 juli 1969 klockan 02:56 UTC som första människa ner på månens yta med orden: "That's one small step for (a) man, one giant leap for mankind" ("Detta är ett litet steg för (en) människa men ett jättekliv för mänskligheten"). Nitton minuter senare stod även kollegan Edwin "Buzz" Aldrin på månen.
1969 – Sedan den amerikanska månlandningsexpeditionen Apollo 11 kvällen innan har landsatt månlandaren The Eagle på månens yta lämnar astronauten Neil Armstrong månlandaren strax före klockan tre på natten och blir klockan 02.56 den första människan någonsin, som sätter sin fot på månen. En fjärdedel av jordens befolkning följer månlandningen via tv och hör Armstrongs berömda uttalande att "that's one small step for (a) man, but a giant leap for mankind" ("det är ett litet steg för en människa, men ett jättekliv för mänskligheten"). Sedan även kollegan Buzz Aldrin har landstigit på månen vandrar de båda männen där i två och en halv timme, innan de återvänder till The Eagle och sedan tillbaka till rymdraketen. Tre dagar senare (24 juli) landar de på jorden igen.
Báb (1819 – 1850) och Bahá'u'lláh (1817 – 1892) är, enligt bahá'í-tron, de två senaste Gudsmanifestationerna. En parallell progressiv utveckling pågår på vetenskapens, medicinens och teknologins områden. Även här framträder med mellanrum briljanta vetenskapsmän vars rön eller upptäckter gör att vetenskapen och dess tillämpning i samhället tar jättekliv framåt. Bahá'u'lláh påvisade denna likhet, att mänsklighetens samlade kunskap om både religionen och vetenskapen hela tiden byggs på, och att detta ofta sker språngvis. Dessutom behöver vetenskapen religionen liksom religionen behöver vetenskapen. 'Abdu'l-Bahá liknade ofta mänskligheten och dess mognad vid en örn som nu är flygfärdig. Örnen kan nu på trons och förnuftets vingar sväva ut i andlighetens och kunskapens högre rymder, mänskligheten står på tröskeln till en ny världsordning av fred och rättvisa. Men örnens vingar – vetenskapen och religionen – måste fungera i fullständig överensstämmelse och samverkan. Den kan inte flyga med endast en vinge. Om den försöker flyga enbart med religionens vinge, kommer den att landa i vidskepelsens träsk och om den försöker flyga enbart med vetenskapens vinge, kommer den att hamna i materialismen hemska moras".