Källkritik Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder källkritik, varianter, uttal och böjningar av källkritik

Källkritik synonym, annat ord för källkritik, vad betyder källkritik, förklaring, uttal och böjningar av källkritik.

Vad betyder och hur uttalas källkritik

Källkritik uttalas käll|krit|ik och är ett substantiv.

Ordformer av källkritik

Singular

källkritik
obestämd grundform
källkritiks
obestämd genitiv
källkritiken
bestämd grundform
källkritikens
bestämd genitiv

Källkritik är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet källkritik

  1. Granskning av källor – en kritisk granskning av källmaterial, se källkritik. (källa)
  2. Traditionellt dras en gräns mellan arkeologiämnet och historievetenskapen. Arkeologer arbetar med att analysera fyndmaterial och kring fyndmaterialet utveckla resonemang om historiskt liv. Historikern arbetar huvudsakligen med skriftliga källor och att beaktar källans dubbla egenskaper: källan som kvarleva från det historiska förlopp i vilket den uppstått och ingått och källan som berättelse – krönikeartad eller förklarande – om händelser. Att granska, tolka och skapa en förståelse av källan och dess äkthet samt dess förhållande till andra källor kallas källkritik. Källkritiken omnämns ofta som historievetenskapens främsta bidrag till den vetenskapsteoretiska utvecklingen. (källa)
  3. För att hantera den allt jämt växande och föränderliga faktamängden utvecklades under 1960-1970 en tanke om att historieundervisning inte skulle lära eleverna historien, utan den skulle lära dem att lära sig. Syftet blev alltså att lära eleverna att själva hitta information och att kritiskt granska den, ett källkritiskt förhållningsätt som dessutom ansågs vara ämnesövergripande. Även om källkritik genom denna tanke fått en viktig plats i historieundervisningen så insåg man snart att historia som ämne måste vara större än dess metod, och att historieämnets metod var större än källkritiken. Historieforskning är mer än att väga olika källor mot varandra, det innefattar bland annat att utifrån ett tydligt syfte välja ut och presentera information, och det måste därmed även gälla i historieundervisningen. (källa)
  4. Torstendahl, Rolf, Källkritik och vetenskapssyn i svensk historisk forskning 1820–1920, Uppsala 1964. (källa)
  5. Identifikation (källkritik) – bedöma dess upphovsman, dess tillkomstsituation, avsikten med tillkomsten och om källan är äkta eller inte. (källa)
  6. Källmaterial – skriftligt eller muntligt material som består av samtida vittnesbörd om ett visst förhållande Källkritik – en bedömning av ett källmaterials trovärdighet. (källa)
  7. Utöver de fyra traditionella kriterierna ovan har en svensk studie från år 2000 föreslagit följande kriterier för källkritik på internet, här sammanfattade. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.