Kalciumkarbonat Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kalciumkarbonat, varianter, uttal och böjningar av kalciumkarbonat

Kalciumkarbonat synonym, annat ord för kalciumkarbonat, vad betyder kalciumkarbonat, förklaring, uttal och böjningar av kalciumkarbonat.

Vad betyder och hur uttalas kalciumkarbonat

Kalciumkarbonat uttalas kalci|um|karb|on|at och är ett substantiv.

Ordformer av kalciumkarbonat

Singular

kalciumkarbonat
obestämd grundform
kalciumkarbonats
obestämd genitiv
kalciumkarbonatet
bestämd grundform
kalciumkarbonatets
bestämd genitiv

Plural

kalciumkarbonater
obestämd grundform
kalciumkarbonaters
obestämd genitiv
kalciumkarbonaterna
bestämd grundform
kalciumkarbonaternas
bestämd genitiv

Alternativa böjningsformer plural

kalciumkarbonat
obestämd grundform
kalciumkarbonats
obestämd genitiv
kalciumkarbonaten
bestämd grundform
kalciumkarbonatens
bestämd genitiv

Kalciumkarbonat är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kalciumkarbonat

  1. Den vanligaste typen av glas är silikatglas (även kallat sodaglas) som framställs med kiseldioxid som glasbildare, soda (natriumkarbonat) som flussmedel och kalksten (kalciumkarbonat) som stabilisator. Med pottaska (kaliumkarbonat) som flussmedeli stället för soda får man kaliglas (kaliumkalkglas, bömisk kristall, lättkristall), ett mjukare och mer svårsmält glas, samtidigt som det är mer motståndskraftigt mot kemiska angrepp. Buteljglas är ett enklare glas, som förorenats av järn- eller kopparoxid (ger grön färgton) eller manganoxid (ger brun färgton). (källa)
  2. Havssalt är tekniskt sett inte koksalt, utan är en blandning av jonföreningar som finns i världshaven. Saltets sammansättning är praktiskt taget konstant – kalciumkarbonat 2,5 % (massprocent), kaliumsulfat 3,6 %, magnesiumsulfat 4,7 %, magnesiumklorid 10,8 % (tumregel: motsvarar summan av de förra dvs 2,5+3,6+4,7) och natriumklorid 77,7 % dvs i stort sett resten. (källa)
  3. Kalcium är kraftigt reaktivt och förenar sig lätt med andra ämnen. Därför finns den aldrig i naturen som ren metall. Vanliga kalciumföreningar är kalciumkarbonat (CaCO3), kalciumfluorid (CaF2) och kalciumsulfat (CaSO4) samt fältspater i plagioklasserien som har sammansättning mellan anortit CaAl2(SiO4)2 och albit NaAlSi3O8. (källa)
  4. Fosforit (råfosfat) och apatit utgör utgångsmaterial för tillverkning av den största delen av de tekniska fosfatföreningarna. Produkter som består av brända ben innehåller stor mängd kalciumkarbonat och klaciumfluorid. (källa)
  5. Kalciumhydroxid används i murbruk (tillsammans med sand och vatten). Kalciumhydroxiden reagerar med koldioxiden i luften och omvandlas till kalciumkarbonat (krita). Det är det som gör att bruket hårdnar. Samtidigt frigörs vattenmolekyler som avdunstar. Kalciumhydroxid används även för vatten- och rökgasrening. (källa)
  6. Kalciumkarbonat, eller kolsyrad kalk (CaCO3), är i naturen ett mycket vanligt salt, som förekommer som aragonit, kalkspat, kalksten, krita och marmor, samt i märgel, dolomit m. Genom upphettning spaltas det i kalciumoxid (bränd kalk) och koldioxid. Det är också den viktigaste komponenten i skal av marina organismer, snäckor, pärlor och äggskal m. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.