Kalenderstav Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kalenderstav, varianter, uttal och böjningar av kalenderstav

Kalenderstav synonym, annat ord för kalenderstav, vad betyder kalenderstav, förklaring, uttal och böjningar av kalenderstav.

Vad betyder och hur uttalas kalenderstav

Kalenderstav uttalas kal|ender|stav och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av kalenderstav

Singular

kalenderstav
obestämd grundform
kalenderstavs
obestämd genitiv
kalenderstaven
bestämd grundform
kalenderstavens
bestämd genitiv

Plural

kalenderstavar
obestämd grundform
kalenderstavars
obestämd genitiv
kalenderstavarna
bestämd grundform
kalenderstavarnas
bestämd genitiv

Kalenderstav är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kalenderstav

  1. De danska och norska kalenderstavarna skiljer sig från de svenska. De norska har bortsett frånågra runstavar från gränsbygderna mot Sverige endast skåror för att beteckna märkesdagar. Sådana kalendrar utan runor, så kallade primstavar, förekommer även i Sverige i Skåne, Bohuslän, Dalsland, Värmland, Härjedalen och Jämtland Den enda kända skånska kalenderstaven är av denna typ. De västgötska kalenderstavarna har veckodagarna angivna med karvstreck och särskilda tecken för helgdagarna, samt gyllentalen skrivna med ett särskilt chiffer, men saknar runor. I de gammelsvenska landskapen i övrigt dominerar dock stavar med veckodagarna betecknade med runor. Då under medeltiden skrivkunnigheten var föga utbredd användes så kallade bildalmanackor, där helgondagarna betecknas med symboler för helgondagarna i stället för text. Sådana var vanliga på europeiska kontinenten under senmedeltiden. I vissa delar av Österrike förekom sådana kalendrar lång in på 1900-talet. I Danmark blev dessa vanliga under 1500-talet, och förekommer med såväl runor som latinska bokstäver. (källa)
  2. Pentadiska siffror är ett talsystem, som användes i Europa under medeltiden för att beteckna gyllental i kalendrar, vilka brukar gå under namn som kalenderstavar, primstavar, runkalendrar och runstavar. De pentadiska siffrorna är ett femtalssystem och antas härstamma från de romerska siffrorna. Ofta markerades ental med ett kort streck eller en punkt, medan femtal betecknades med en vinkel eller en båge och tiotal betecknades med en symbol som var sammansatt av två femtals-symboler. Ibland sattes dessa steck samman på en lodrät stav, som i Edward Larssons exempel här intill. På de svenska runstavarna angavs dock gyllentalen oftast med nitton runor. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.