Kalkbrott Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kalkbrott, varianter, uttal och böjningar av kalkbrott

Kalkbrott synonym, annat ord för kalkbrott, vad betyder kalkbrott, förklaring, uttal och böjningar av kalkbrott.

Vad betyder och hur uttalas kalkbrott

Kalkbrott uttalas kalk|brott och är ett substantiv.

Ordformer av kalkbrott

Singular

kalkbrott
obestämd grundform
kalkbrotts
obestämd genitiv
kalkbrottet
bestämd grundform
kalkbrottets
bestämd genitiv

Plural

kalkbrott
obestämd grundform
kalkbrotts
obestämd genitiv
kalkbrotten
bestämd grundform
kalkbrottens
bestämd genitiv

Kalkbrott är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kalkbrott

  1. Victoria Park är ett bostadsområde i Malmö, uppfört från 2008-2009 vid randen till det gamla kalkbrottet i Limhamn söder om Malmös stadskärna. (källa)
  2. Bisysslan och dess olika moment utfördes under uppehållsperioder i jordbruksarbetet. Under våren höggs ved för eldning i förindustriella kalkugnar, fältugnar (kallas kalkmått på Rättviksmål). Under sommaren bröts kalksten i kalkbrott och vid vinterns första snöfall fraktades stenen från kalkbrottet till en närbelägen fältugn med hjälp av släde. Bränningen av kalksten påbörjades med start efter trettonhelgen och pågick på heltid under nästkommande veckor. En bränning tog en vecka, inräknat isättning i ugnen, bränning och rivning av ugnen. En flitig kalkbrännare han bränna 5-6 ugnar per år. Kalken utfraktades därefter med hjälp av släde till andra delar av Dalarna eller Sverige. (källa)
  3. Grottans upptäckt skedde i kölvattnet på de stratigrafiska metoder som utvecklats under upplysningstiden. Som ofta var fallet vid upptäckter av fossil på 1800-talet gjordes fynden av lokalbefolkningen och grottans ingång hittades av arbetare i ett kalkbrott på sommaren 1821 (som trott att benen härrörde från död boskap som dumpats där). John Gibson, en geolog från London som besökte Yorkshire i juni 1821, hittade ben och tänder i vägfyllnad vid Kirkbymoorside och dessa kunde spåras tillbaka till kalkbrottet och den nyupptäckta grottan, varpå utgrävningar påbörjades av Gibson och lokala geologiintresserade, bland dem prästen John Young. I november 1821 fick William Buckland höra talas om fynden och han började också undersöka grottan, vilket ledde till en dispyt med de ursprungliga utgrävarna, speciellt med Young. (källa)
  4. Kalklinbanan Forsby-Köping var en 41,2 km lång transportlinbana för kalk som gick från Forsby kalkbrott i Södermanland till Köping i Västmanland. Linbanan invigdes 1941 och gick genom kommunerna Vingåker, Katrineholm, Eskilstuna, Kungsör och Köping. Slutdestination var fabriken vid hamnen i Köping, där det tillverkades cement fram till 1978 men numera endast andra typer av kalkprodukter. Då den byggdes var banan Europas längsta, och från 1987 fram till rivningen 2013 världens längsta fungerande linbana. (källa)
  5. I Sverige finns skapolit i bland annat Norrbotten och Lappland. Vidare betecknas skapoliten i Norra Kärr i Småland, Lövsta i Södermanland och Wigströmsgruvan i Västmanland som mineralet marialit medan skapoliter i kalkbrotten Lindbo i Västmanland, Malsjö i Värmland, Grönsjöberg i Dalarna och Stora Vika i Södermanland som mineralet mejonit. (källa)
  6. Från kalkbrottet (nordost om fabriken) transporterades de stora kalkstensbitarna till ett grovkrosshus, där en käftkross av typ Blakes tuggare nr. 17 från Morgårdshammar AB sönderdelade kalkstenen i bitar om 20 centimeter. I nästa byggnad, finkrossen, krossades kalkstenen till ännu mindre bitar. Sedan följde en automatisk och manuell sortering och slutligen fördes materialet till tre kalkstenssilor som rymde 1 100 ton vardera. (källa)
  7. Ett av Sveriges största kalkstensbrott ligger i Slite på Gotland. I Borghamn i Östergötland har man brutit kalksten i över 1000 år. Andra, numera nedlagda, kalkbrott fanns i Limhamn i Malmö, Oaxen i Stockholms södra skärgård och på Billingen. Brytning och bearbetning av kalksten har varit, och är i viss mån fortfarande, en viktig näring på Öland. (källa)
  8. År 1869 reste den då nyutexaminerade civilingenjören Otto Fahnehjelm till Gotland för att undersöka möjligheterna att anlägga där en cementfabrik. Fahnehjelm var den förste i Sverige som på allvar studerade cementfrågan. Någon fabrik tillkom dock inte då på Gotland utan det blev istället i Skåne, där man 1870 konstaterade att kalkstenen från Limhamns kalkbrott var lämplig för cementtillverkning. Hans efterföljare A.W. Lundberg, som varit stadsbyggmästare i Falun, fortsatte med projektet och tog kontakt med några engelska industrimän, som var intresserade av att anlägga en cementfabrik på Gotland. Man undersökte möjligheterna att tillverka portlandcement på ön. Inget blev av de planerna och Lundberg fick kontakt med industrimannen Frans Henrik Kockum i Lomma och kom att engagera sig där istället. (källa)
  9. Dalhalla i Dalarna är en friluftsteater för teater-, konsert- och operauppföranden i ett gammalt kalkbrott i närheten av Rättvik som började sin verksamhet 1993. Dalhalla är känd för sin fina akustik. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.