Kalkstensplatta Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kalkstensplatta, varianter, uttal och böjningar av kalkstensplatta

Kalkstensplatta synonym, annat ord för kalkstensplatta, vad betyder kalkstensplatta, förklaring, uttal och böjningar av kalkstensplatta.

Vad betyder och hur uttalas kalkstensplatta

Kalkstensplatta uttalas kalk|stens|platta och är ett substantiv.

Ordformer av kalkstensplatta

Singular

kalkstensplatta
obestämd grundform
kalkstensplattas
obestämd genitiv
kalkstensplattan
bestämd grundform
kalkstensplattans
bestämd genitiv

Plural

kalkstensplattor
obestämd grundform
kalkstensplattors
obestämd genitiv
kalkstensplattorna
bestämd grundform
kalkstensplattornas
bestämd genitiv

Kalkstensplatta är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kalkstensplatta

  1. Motsvarande konstruktioner har använts till andra ändamål än malning, mest kända är kanske de nederländska kvarnar som pumpade ut vatten ur poldrar. I Sverige konstruerade man så kallade väderpumpar för en del gruvor men de blev aldrig någon framgång. En vädersåg är en konstruktion där roterande vingar driver ett sågverk. Denna sågtyp kom först till användning i Holland men har även brukats i Sverige. På Öland har även vinddrivna skurverk, för att göra kalkstensplattor för byggnadsändamål släta, använts. (källa)
  2. Bayraren Carl Fredrik Uebel flyttade på 1850-talet till Korrö som då var hans svärfars gård. 1864 köpte han hela Korrö. Han lät bygga om Korrö huvudbyggnad och lät starta ett bryggeri vid gården 1865. Uebel hade tidigare innehaft Växjö bayerska bryggeri och därför föll det sig naturligt för honom att grunda ett nytt bryggeri på Korrö. Han lät även anlägga en krog i den största av de tre källare som finns ingrävda i åsen strax innan första bron till byn. Platsen var livligt trafikerad av forkarlar med virkestransporter och myrmalmstransporter. Därför byggdes en ladugård för att härbärgera hästarna då kuskarna eller bönderna skulle anlita kvarn, såg eller smedja. Uebels tid som ägare på Korrö tog slut 1881. Bryggeriet låg på platsen där Korrös kök och restaurang nu ligger. Byggnaden var 12 x 6 meter och 4,9 meter hög, ungefär samma mått som nuvarande restaurangkök. Ölet bryggdes i en stor inmurad koppargryta, golvet var lagt med kalkstensplattor. Vattnet till beredningen hämtades ur ån. Korröölet hade inte bästa rykte men åtgången var ändå god, eftersom landsvägen gick genom Korrö och många stannade till här och tog sig en öl eller två. Enligt Uebel tillverkades "herrbir, frubir och lushundsbir". Efter Uebels död fortsatte sonen verksamheten fram till 1890, då bryggeriet flyttades till Tingsryd. Några år efter nedläggningen revs byggnaden. (källa)
  3. Stenen är av kalksten och är cirka 5,4 meter hög, 1,8 meter bred vid basen och svagt avsmalnande uppåt samt 0,35 meter tjock. På västra sidan står i förgyllt djuprelief mellan en kunglig krans och tre stenar med Gotlands vapen i högrelief: "OSCAR I 1854". På östra sidan är två infällda kalkstensplattor. Den översta, 0,55 × 0,45 meter stora och med välvd översida, har Gotlands vapenfana i högrelief och över denna står i djuprelief: "13.6.1954". Den nedre plattan, 0,33 × 0,58 meter stora, har följande text i förgylld djuprelief: "Gustaf ? 1961" Stenen står direkt i marken på en plan, artificiell jordkulle, 13 × 13 meter och 0,7 meter hög. I varje hörn står en utåtriktad kanon på trävalett. Kullen omgärdas av stenstolpar sammanbundna med en järnkätting. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.