Kalla Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kalla, varianter, uttal och böjningar av kalla

Kalla synonym, annat ord för kalla, vad betyder kalla, förklaring, uttal och böjningar av kalla.

Synonymer till kalla

Vad betyder och hur uttalas kalla

Kalla uttalas kalla och är ett verb -de.

Kalla betyder:

Ordformer av kalla

Aktiv

kalla
infinitiv
kallar
presens
kallade
preteritum
kallat
supinum
kallande
presens particip
kalla
imperativ

Passiv

kallas
infinitiv
kallas
presens
kallades
preteritum
kallats
supinum

Perfekt particip

kallad en
~ + subst.
kallat ett
~ + subst.
kallade den/det/de
~ + subst.

Kalla är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Kalla på Engelska

  • summon, call (for) - summon the police, call a meeting
  • call - he is called Lillen

Hur används ordet kalla

  1. Den enda VC-tävlingen som lockar kontinentens tv-tittare är Tour de ski. Och dit skickar Sverige varken Ebba Andersson, Charlotte Kalla eller Maja Dahlqvist. Heller inte Anna Dyvik, Moa Lundgren, Evelina Settlin, Jonna Sundling eller Hanna Falk. (källa)
  2. "Han" är väl egentligen ett "det", en utomjordisk superorganism kallad "symbiot" som ser ut som en stor bit aggressivt slajm. Men när den via snaskig symbios har tagit sig in i en kompatibel värd, i det här fallet den avdankade reportern Eddie Brock (Tom Hardy), skapas en överjordiskt stark varelse med förmåga att skifta natur mellan monster och människa. (källa)
  3. Abessinier, även kallad aby (kommer troligen efter att EMS-koden för rasen är just ABY), är en kattras med tickad päls. (källa)
  4. Observera att alla ätterna först i vår tid har kallats vid "namn". Natt och Dag till exempel (kanske Sveriges äldsta riddarsläkt) förde redan under tidig medeltid en delad sköld i svart och vitt men de kallade sig inte Natt och Dag för det. I själva verket tvingades sentida ättlingar att börja använda detta familjenamn under 1700-talet. Medeltida ätter kallas därför efter vad skölden liknar, och inom parentes: till exempel (rosor under stjärna), eller (tillbakaseende ulv). Andra, som ätten Trolle, skrivs Trolle utan parentes men först när de själva börjar kalla sig det i något brev e.d. (källa)
  5. Skyddsmasken kan skydda mot olika ämnen beroende på val av filter. I militära sammanhang är det vanligaste att man vill skydda soldater mot kemiska och biologiska stridsmedel. Relativt inerta gaser av låg molekylvikt, såsom kolmonoxid, och gaser i mycket hög koncentration, såsom klorgas vid stora läckage, kan vara svåra eller omöjliga att filtrera bort. I dess fall när filter inte längre är dugliga används istället så kallande andningsmasker som då är kopplade till en luftreservoar och undviker filtrering. Vid dessa fall använder man även skydd mot gift som tar sig in genom huden i form av en helskyddsdräkt med egen luftförsörjning som kallas kemdykardräkt inom räddningstjänsten. (källa)
  6. Byggstenarna i olika typer av protein är aminosyror. Människan kan bygga upp de proteiner vi behöver men det finns nio stycken så kallade essentiella aminosyror som måste ingå i maten, som inte kroppen själv kan bilda. Åtta av dessa essentiella aminosyror finns i gelatin. Gelatin användes också som en del i blodplasmaersättning i samband med stora blodförluster vid olyckor etc. (källa)
  7. Genusvetenskap, (genusteori) eller genuskunskap, är en akademisk disciplin som huvudsakligen fokuserar på att kartlägga och analysera vilken roll kön och genus spelar i samhället. Även frågor om sexualitet, klass, etnicitet eller andra typer av maktförhållanden kan studeras inom ämnet men det är vad man brukar kalla "genusperspektivet" som är den gemensamma nämnaren. (källa)
  8. En föregångare till geväret var den "lätta" hakebössan, halvhaken eller haken, (15–20 kg) som förekom i slutet av 1400-talet. På grund av vapnets vikt var man tvungen att ha särskilt skjutstöd. Under 1500-talet gjordes vapnet lättare och en avfyrningsmekanism (luntlås och senare hjullås) infördes. Haken kallades nu musköt men var fortfarande så tung att man måste använda en "gaffelkäpp" som stöd under pipan. Under 1600-talet gjordes musköten allt lättare så att de kunde användas utan gaffel. Då man omkr. 1700 allmänt införde bajonetter, utrustades musköterna med sådana liksom också med flintlås och man började kalla musköten gevär. Under 1810-talet och framåt började flintlåset successivt ersättas av slaglåset som gav säkrare tändning även i fuktigt väder då flintlåset ofta klickade, slaglåset gav också en snabbare tändning av drivladdningen i pipan. (källa)
  9. I nordisk mytologi representerar Ginnungagap ("den magiska avgrunden") den ursprungliga intighet ur vilket allting senare föddes. Ur Ginnungagap föddes först Muspelhem och därefter Nifelhem "den mörka världen". I den mytologiska beskrivningen låg Nifelhem i norr där frost rådde och de kalla floderna, Elivágar flöt fram. I söder fanns Muspelshem med gnistrande flammor. Här föddes urjätten Ymer och urkon Audhumla. När hettan från Muspelhem mötte rimfrosten från Niflhem i Ginnungagap uppstod urjätten Ymer. När gudarna Oden, Vile och Ve ("raseri", "vilja och "helgedom") skapade världen av Ymers kropp. (källa)
  10. Glasbruk, glashytta, är en plats för tillverkning av glasprodukter. Den består oftast av en varm och en kall del. I den varma delen, hyttan, smälts och formas glasmassan av arbetarna eller maskiner till produkterna. I den kalla delen bearbetas sedan produkterna efter kylning genom slipning, målning eller gravering till färdiga produkter. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.