Vad betyder och hur uttalas kalmarbo
Kalmarbo uttalas Kalmar|bo [kal´m-] -n -r.
Ordformer och varianter av kalmarbo
Singular
- Kalmarbo
- obestämd grundform
- Kalmarbos
- obestämd genitiv
- Kalmarbon
- bestämd grundform
- Kalmarbons
- bestämd genitiv
Plural
- Kalmarbor
- obestämd grundform
- Kalmarbors
- obestämd genitiv
- Kalmarborna
- bestämd grundform
- Kalmarbornas
- bestämd genitiv
Kalmarbo är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet kalmarbo
Kalmaritiska är ett lokalt uttryck som syftar på den särskilda och lokalt förankrade dialekt som talas i tätorten Kalmar och dess allra närmaste omnejd (Kalmarit = person från Kalmar, Kalmarbo). Dialekten skiljer sig frånärliggande orters småländska (Nybro, Emmaboda, Oskarshamn, Högsby, Torsås och så vidare) och öländska. Utmärkande är det bland småländska dialekter i allmänhet vanliga tungrots-r:et, som ofta "försvinner" (till exempel uttalas Kalmar som Kallmaa) och den karakteristiska, stötiga ordbetoningen. Förkortningar och smeknamn är också vanligt förekommande.
Den svenska flottans huvudstation flyttades 1689 från Kalmar till den nya staden Karlskrona. 1786 stadgades i ett kungligt brev att Kalmar inte längre skulle anses som fästning och 1792 drogs garnisonen i staden in. Också den befästa ön Grimskär förlorade sin militära betydelse när huvudfästningen nedlades. 1797 lyftes fästningsportarna av och Kalmar blev för första gången i sin historia en öppen stad, även om stadstullen i princip fram till 1860 krävde kontroll av alla varor och personer som passerade ut och in genom staden. 1822 dömdes fästningsverken ut och murarna som omgav Kvarnholmen lämnades åt sitt förfall fram till 1860-talet då de började rivas. Under några decennier raserades åtskilligt av stadens fästningsverk. I boken Kalmar och kalmarbor under 1600-talet beskrivs Kalmars historia under 1600-talet.
Flera badplatser finns på ön, som delvis ligger under Ölandsbron. Ön är ett viktigt ströv- och motionsområde för Kalmarborna.