Kammarrätt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kammarrätt, varianter, uttal och böjningar av kammarrätt

Kammarrätt synonym, annat ord för kammarrätt, vad betyder kammarrätt, förklaring, uttal och böjningar av kammarrätt.

Vad betyder och hur uttalas kammarrätt

Kammarrätt uttalas kammar|rätt och är ett substantiv.

Ordformer av kammarrätt

Singular

kammarrätt
obestämd grundform
kammarrätts
obestämd genitiv
kammarrätten
bestämd grundform
kammarrättens
bestämd genitiv

Plural

kammarrätter
obestämd grundform
kammarrätters
obestämd genitiv
kammarrätterna
bestämd grundform
kammarrätternas
bestämd genitiv

Kammarrätt är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kammarrätt

  1. En kammarrätt är en allmän förvaltningsdomstol i Sverige. Kammarrätten är andra instans efter förvaltningsrätt och före Högsta förvaltningsdomstolen.
  2. Kammarrätten var från början en del av Kammarkollegiet som hanterade rikets räkenskaper. År 1695 beslöt kung Karl XI att bryta ut Kammarrevisionen från Kammarkollegiet. Kammarrevisionen var ett centralt ämbetsverk som hade hand om dömande och revision. 1799 bytte Kammarrevisionen namn till Kammarrätten.
  3. Vid förvaltningsrättsreformen 1972 byggdes kammarrättsorganisationen ut genom att Kammarrätten i Göteborg skapades samt att två avdelningar från Kammarrätten i Stockholm flyttades till Sundsvall. Dessa två avdelningar bildade två år senare Kammarrätten i Sundsvall. Kammarrätten i Jönköping bildades 1977.
  4. Den enskilde som nekas att få ut handlingar från en myndighet, för att myndigheten anser att offentlighetsprincipen inte gäller, överklagar sådana beslut direkt till kammarrätt. Det handlar oftast om att myndigheten hänvisar till offentlighets- och sekretesslagens bestämmelser. Mål om sekretess prövas alltså inte av förvaltningsrätt. Om myndigheten fårätt i kammarrätten kan den enskilde överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen. Om den enskilde fårätt till handlingarna i kammarrätten, kan inte myndigheten överklaga denna dom.
  5. Ansökningar om resning och om återställande av försutten tid i förvaltningsmål prövas av den kammarrätt inom vars domkrets ärendet först prövats.
  6. Kammarrätten i Stockholm fungerar sedan 2006 även som Migrationsöverdomstol och är högsta insats i dessa mål.
  7. Enligt huvudregeln överklagas domar i förvaltningsrätten till kammarrätten utan att det krävs prövningstillstånd för att målet skall tas upp i kammarrätten. I många lagar finns det emellertid särskilda bestämmelser som säger att det krävs prövningstillstånd för överklagande till kammarrätten.
  8. Överklagandeskriften ställs till kammarrätten men lämnas in eller sänds till förvaltningsrätten, som prövar om överklagandet har kommit in i rätt tid. Kammarrätten avgör frågan om prövningstillstånd.
  9. Domar och beslut av kammarrätten kan normalt överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen. Prövningstillstånd krävs för att Högsta förvaltningsdomstolen ska ta upp överklagandet till prövning. Målen handläggs enligt Förvaltningsprocesslagen.
  10. Kammarrätten i Stockholm för Stockholms, Uppsala, Södermanlands, Gotlands och Västmanlands län.
  11. Kammarrätten i Göteborg för Skåne, Hallands, Örebro och Värmlands län samt de delar av Västra Götalands län som tidigare utgjordes av Göteborgs och Bohus län samt norra delen av Älvsborgs län.
  12. Kammarrätten i Sundsvall för Dalarnas, Gävleborgs, Västernorrlands, Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län. Kammarrätten i Sundsvall har därigenom Sveriges till ytan största domkrets.
  13. Kammarrätten i Jönköping för Östergötlands, Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Blekinge län samt de delar av Västra Götalands län som tidigare utgjordes av Skaraborgs län samt södra delen av Älvsborgs län. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.