Kanonlopp Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kanonlopp, varianter, uttal och böjningar av kanonlopp

Kanonlopp synonym, annat ord för kanonlopp, vad betyder kanonlopp, förklaring, uttal och böjningar av kanonlopp.

Vad betyder och hur uttalas kanonlopp

Kanonlopp uttalas kan|on|lopp och är ett substantiv.

Kanonlopp betyder:

Ordformer av kanonlopp

Singular

kanonlopp
obestämd grundform
kanonlopps
obestämd genitiv
kanonloppet
bestämd grundform
kanonloppets
bestämd genitiv

Plural

kanonlopp
obestämd grundform
kanonlopps
obestämd genitiv
kanonloppen
bestämd grundform
kanonloppens
bestämd genitiv

Kanonlopp är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kanonlopp

  1. Redan på 1600-talet göts kanonämnen i masugnen vid Masugnsjön och från 1761 vid Ullabergs masugn. Kanonämnena transporterades sedan med häst och vagn till Borrvinds kvarn (Hedvigsfors kvarn) där kanonloppen borrades i en vattendriven borrvind. Därefter transporterades kanonerna till Malmbryggan vid Sjösaviken för vidare transport till beställaren. Vattenhjulet vid Borrvinds kvarn var tolv meter i diameter och gav sex hästkrafter. (källa)
  2. Tom Tranas första banlopp var 1957 i Kanonloppet på Karlskoga Motorstadion i Karlskoga stad (på Gelleråsen), och samma år ställde han upp i SM i bilorientering. 1958 vann Tom Trana Arvikanatta, körandes en Volvo PV 444. 1959 blev han silvermedaljör i SM på bana, efter Volvos etablerade fabriksförare Gunnar Andersson. I Midnattssolsrallyt samma år ledde Trana tävlingen nästan ända fram till mållinjen, då en avåkning spolierade segerchansen. Året efter vann han dock SM i grupp 2, 1300–1600 cc, med en Volvo PV 544 nu som fabriksförare. Segern upprepades1961 och 1962. (källa)
  3. En borrvind är en äldre (1700–1800-talet) vattendriven borranläggning för att slätborra kanonloppen. (källa)
  4. Stavsjö Bruk anlades 1666 av brukspatron Gerdt Störning på Stavsjötorpet vid Stavsjön i Kila socken, för att tillverka kanoner. För att driva verksamheten behövdes malm, träkol, vattenkraft och arbetare. Malmen hämtades i första hand från Förola gruva, som också ägdes av Störning. Träkol fanns i tillräcklig mängd i Kolmårdsskogarna. Vattenkraft fanns i ån som förband Dammkärret med Stavsjön där fallhöjden var 14 meter. För att säkra vattenkraften lät man gräva en 3,5 kilometer lång grav från stora Fjällmossen till Lövsjön och vidare till Dammkärret. Kanonloppen slätborrades i borrvinden. Inleveranserna av malm till masugnarna och utskeppningen av färdiga produkter skedde i huvudsak vid Sandvik beläget vid Bråviken. Kanontillverkningen pågick i ungefär 200 år och upphörde 1859. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.