Kantarell Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kantarell, varianter, uttal och böjningar av kantarell

Kantarell synonym, annat ord för kantarell, vad betyder kantarell, förklaring, uttal och böjningar av kantarell.

Vad betyder och hur uttalas kantarell

Kantarell uttalas kant|ar|ell [-el´] och är ett substantiv -en -er.

Kantarell betyder:

Ordformer av kantarell

Singular

kantarell
obestämd grundform
kantarells
obestämd genitiv
kantarellen
bestämd grundform
kantarellens
bestämd genitiv

Plural

kantareller
obestämd grundform
kantarellers
obestämd genitiv
kantarellerna
bestämd grundform
kantarellernas
bestämd genitiv

Kantarell är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Kantarell på Engelska

  • chanterelle

Hur används ordet kantarell

  1. Kantarell (Cantharellus cibarius) är en ätlig svamp som växer i löv- och barrskog. Med sitt karakteristiska utseende och tydliga smak är kantarellen en svamp som är näst intill omöjlig att förväxla med någon giftig art, vilket har gjort den till en av de absolut populäraste matsvamparna för amatörplockare. Säsongen är vanligen juli–oktober.
  2. Kantarellen är en utsökt matsvamp som går att både konservera och frysa in. Torkning av kantareller går utmärkt men ska inte utföras i ugn eller värme då svampen ofta blir seg och besk av det.
  3. Kantarellen är lätt att upptäcka och känna igen i naturen. Fruktkroppen är 3–12 centimeter vid och 5–10 centimeter hög. Färgen varierar från gul till mörkt gul-orange och hatten blir rödfläckig om skada uppstår.
  4. Kantarellerna får sin gula färg av karotenoid-pigment och svampen har åsar som går långt ner på foten. Åsarna är till skillnad från skivor oregelbundna i form och utbredning. Hatten är inrullad hos unga exemplar men utbredd och nedtryckt i mitten hos äldre och kan variera mycket i form. Köttet är fast och något blekare än svamphatten, och har en karaktäristisk behaglig, fruktig doft och mild kryddig smak. Svampen är sällan maskäten.
  5. Den vanliga kantarellen har, liksom övriga medlemmar i släktet, en kompakt och icke ihålig fot. Detta kan jämföras med trattkantarell Craterellus tubaeformis, som, liksom övriga medlemmar i släktet Craterellus, har ihålig sådan. De båda släktena är mycket närstående.
  6. Kantarell kan förväxlas med narrkantarell.
  7. Arten förekommer i hela Sverige. I Norrlands inland, i fjällen förekommer den dock sparsamt. I flera länder i Europa har kantarellen minskat stadigt, utan att man vet exakt varför. Möjligen hänger detta samman med allt större luftförorening och användning av tunga maskiner i den känsliga skogsmiljön.
  8. I Polen är kantarellen rödlistad som "under uppsikt", i Österrike är den listad som "sällsynt" och "potentiellt hotad" och i Tyskland och Nederländerna är den "sårbar" och riskerar att bli hotad i framtiden.
  9. Kantarellen ingår i basidsvampsordningen Cantharellales tillsammans med bland annat trattkantarellen (Craterellus tubaeformis) och den bleka taggsvampen (Hydnum repandum).
  10. Ordningen anses som tidig inom de fruktkroppsbildande basidsvamparna, detta återspeglas exempelvis i att "skivorna" på undersidan av kantarellernas fruktkroppar inte tros vara evolutionsmässigt likställda (homologa) med skivorna hos övriga skivbärande hattsvampar. "Skivorna" hos kantareller kallas ofta för "åsar" för att markera deras separata ursprung.
  11. Kantareller kallas ibland "skogens guld" och är en av de vanligaste svamparna för matlagning.
  12. En maträtt är sauterade kantareller i smör med salt och peppar, som ofta serveras på (rostat) bröd, ibland som komplement till en kötträtt. Stekta kantareller kan användas i risotto och även på pasta med några matskedar keso och crème fraiche. Kantareller används också i pajer eller med stekt bacon, finhackad vitlök och salvia.
  13. Kantarell är inte lämplig att torka i ugn eller värme, då dessa svampar lätt får en väl skarp smak. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.