Vad betyder och hur uttalas kapsåg
Kapsåg uttalas kap|såg.
Ordformer och varianter av kapsåg
Singular
- kapsåg
- obestämd grundform
- kapsågs
- obestämd genitiv
- kapsågen
- bestämd grundform
- kapsågens
- bestämd genitiv
Plural
- kapsågar
- obestämd grundform
- kapsågars
- obestämd genitiv
- kapsågarna
- bestämd grundform
- kapsågarnas
- bestämd genitiv
Kapsåg är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet kapsåg
HMS Barbara, senare HMS Hjälparen, var en bogserbåt i svenska marinen. Den 29 augusti 1950 slog hon runt och förliste i hårt väder utanför Böttö i Göteborgs skärgård. Nio kustartillerister omkom och elva skadades, vilket gör olyckan till en av de svåraste inom Försvarsmakten under kalla kriget. Endast vid helikopterolyckan vid Huvudskär 1968 omkom fler vid ett tillfälle. Orsaken till olyckan tros ha varit att fartyget var felaktigt lastat (en tung kapsåg stod på däck) i kombination med det hårda vädret (20 m/s i byarna). Fartyget bärgades och överfördes sedan från Kustartilleriet till örlogsflottan under namnet Hjälparen. Hon utrangerades 1962.
År 1850 anlades i Flen ett sågverk som senare byggdes ut till en mindre verkstad. 1912 köpte fabrikör Olof Ollén verkstaden som nu tillverkade tröskverk. Nya lokaler byggdes och modern produktionsutrustning införskaffades för att bli en av landets producenter av tröskverk och jordbruksprodukter. 1924 ombildades företaget till aktiebolag under namnet Aktiebolaget Olléns Tröskmaskinfabrik. I slutet av 1920-talet hade verksamheten vuxit till ca 100 anställda och produktionen bestod förutom tröskverk av halmfläktar, frö- och sädessorterare, kastmaskiner och kapsågar.
Fabriken startades 1894 av bröderna Per och Karl-Erik Larsson från Harbo socken under namnet Bröderna Larsson på en tomt i centrala Tierp. Till en början bestod tillverkningen av harvar, vältar, säckkärror, tröskverk och kastmaskiner, men senare började man även tillverka andra produkter. På 1920-talet tillverkade man bland annat kapsågar, fläktar, sparkstöttingar och en tid även vilstolar. Omkring 1920 hade man ungefär 50 anställda. I samband med att den äldre brodern Per avled 1922 rekonstruerades bolaget och Karl-Erik blev ensam ägare med namnet Tierps redskapsfabrik. Slutet av 1920- och början 1930-talen blev en svår period för företaget. I slutet av 1930-talet inleddes export av tröskverk till Litauen, men exporten upphörde i samband med andra världskrigets utbrott. Under kriget tillverkades även lock till minor vid fabriken.