Karantänsstation Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder karantänsstation, varianter, uttal och böjningar av karantänsstation

Karantänsstation synonym, annat ord för karantänsstation, vad betyder karantänsstation, förklaring, uttal och böjningar av karantänsstation.

Vad betyder och hur uttalas karantänsstation

Karantänsstation uttalas karant|än(s)|stat|ion och är ett substantiv.

Ordformer av karantänsstation

Singular

karantänsstation
obestämd grundform
karantänsstations
obestämd genitiv
karantänsstationen
bestämd grundform
karantänsstationens
bestämd genitiv

Plural

karantänsstationer
obestämd grundform
karantänsstationers
obestämd genitiv
karantänsstationerna
bestämd grundform
karantänsstationernas
bestämd genitiv

Variantstavning singular

karantänstation
obestämd grundform
karantänstations
obestämd genitiv
karantänstationen
bestämd grundform
karantänstationens
bestämd genitiv

Variantstavning plural

karantänstationer
obestämd grundform
karantänstationers
obestämd genitiv
karantänstationerna
bestämd grundform
karantänstationernas
bestämd genitiv

Karantänsstation är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Karantänsstation på Engelska

  • quarantine station, station of quarantine

Hur används ordet karantänsstation

  1. År 1831 inrättades en karantänsstation för fartyg från Ryssland och Finland i det gamla bränneriets magasin. 1832 uppfördes dock en ny karantänsstation på Hästholmen, som senare genom landhöjningen kom att växa ihop med huvudön. Karantänsstationen flyttades 1856 till Fejan. Det gamla karantänssjukhuset blev senare sommarvilla under namnet Isola Bella. (källa)
  2. Karantän (karantänstation) är en isolering av människor eller djur vid misstanke om en smitta av en farlig sjukdom. Isoleringens längd varierar beroende på den aktuella sjukdomens inkubationstid. I samband med epidemier och pandemier, där restriktioner ges till en större befolkning, talas även om social distansering. (källa)
  3. Pestlasarettet ligger, liksom tre av karantänsstationens övriga byggnader, på en egen stenkista ute i en grund havsvik. Pestlasarettets stenkaj var ursprungligen förbunden med grannbyggnadernas kajer med vindbryggor. Smittade patienter från fartygen i karantän togs in med roddbåt i en kanal under huset och hissades sedan upp i en koj in i huset från roddbåten. (källa)
  4. "Kungsholm" och "Gripsholm" möts vid Frihetstatyn i New Yorks hamn den 3 december, 1953 Nya "Kungsholms" första infärd till New York blev en festlig final i önskeväder på en lyckad men ganska enformig jungfruresa över Atlanten. Två pansargrå flottfartyg, som skyldrade med skimrande vattenkaskader och ett otal bogsenbatar eskorterade "Kungsholm" från karantänstationen uppfor Hudsonfloden, medan vita fskmasar och ett luftskepp slog täta lovar kring fartyget och helikoptrar brummade upp och ned längs det vita skrovet i djupa hovnigningar för den nya Atlantprinsessan. Hamnens alla sirener och fartyg tutade sitt välkommen till nykomlingen. Milda brisar skingrade snart diset kring skyskraporna på nedre Manhattan, och solen bröt fram för fullt och lyste over en stämningsfull scen: det var när "Kungsholm" i höjd med Frihetsgudinnan mötte "Gripsholm" som var pa utgående for julresan till Göteborg. Amerikalinjens nya och gamla flaggskepp, båda glimmande vita i solen, saluterade varandra, och passagerarna längs relingarna vinkade och ropade. "Kungsholms" kapten, John Nordlander, gjorde extra stram honnör för kollegan Sigfrid Ericson på "Gripsholm," som nu for sista gangen före pensioneringen styrde hem mot Göteborg efter 33 år i rederiets tjänst. (källa)
  5. I början av 1700-talet användes ön som karantänstation för att hindra pestsmitta att sprida sig till Köpenhamn. Alla som ville besöka den danska huvudstaden var tvungna att tillbringa 40 dagar på ön innan de tilläts gå iland. Under första världskriget användes ön som en del av Köpenhamns försvar och soldater blev utposterade. Mellan 1919 och 1936 fanns det en skola på ön men invånarantalet har sedan dess sjunkit och 2020 fanns, enligt Danmarks statistik, två invånare. (källa)
  6. Sveriges tidigaste, klosteranknutna, sjukhus kallades helgeandshus eller hospital och var vanligen en gemensam samlingsplats för fattiga och krymplingar såväl som både psykiskt och somatiskt sjuka av alla slag. Den första egentliga inrättning i Sverige, avsedd uteslutande för botande av sjukdomar, är det 1752 i Stockholm öppnade Kungliga Serafimerordenslasarettet. Begreppet lasarett har sitt ursprung i karantänsstationen Lazzaretto Vecchio utanför Venedig. I Tyskland användes Lazareth i början av 1700-talet om allmänt sjukhus. När man i Sverige skulle inrätta ett rikssjukhus lånades ordet lasarett' från Charité i Berlin. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.