Karensdag Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder karensdag, varianter, uttal och böjningar av karensdag

Karensdag synonym, annat ord för karensdag, vad betyder karensdag, förklaring, uttal och böjningar av karensdag.

Vad betyder och hur uttalas karensdag

Karensdag uttalas kar|ens|dag och är ett substantiv.

Ordformer av karensdag

Singular

karensdag
obestämd grundform
karensdags
obestämd genitiv
karensdagen
bestämd grundform
karensdagens
bestämd genitiv

Plural

karensdagar
obestämd grundform
karensdagars
obestämd genitiv
karensdagarna
bestämd grundform
karensdagarnas
bestämd genitiv

Karensdag är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet karensdag

  1. Nivån på sjukförsäkringsavgiften beror på hur många karensdagar egenföretagaren väljer att ha. Den som inte gör ett aktivt val har en karensdag och den normala nivå på egenavgifterna gäller då. Därutöver går det att välja att ha tre respektive 30 karensdagar. Vid tre karensdagar sjunker sjukförsäkringsavgiften till 6,74 % (och summan av egenavgifterna till 29,67 %), och vid 30 karensdagar gäller 5,95 % (summa 28,88 %). (källa)
  2. 1967 Landstingen övertar den psykiatriska sjukvårdenSjukförsäkringsreform – karensdagarna avskaffas. (källa)
  3. Karens innebär att man avstår frånågot under en viss tid. Det kan till exempel handla om en tidsmässig inskränkning i en försäkrings giltighet. Vissa bidrag inom socialskyddet utbetalas inte under karensdagar, varvid en viss självrisk föreligger. I Finland skiljer man mellan arbetslöshetsdagpenningens självriskdagar och karens, där karens införs till exempel då en person vägrar ta emot arbete. (källa)
  4. Sjukpenningens storlek beräknas på sjukpenninggrundande inkomst, SGI. Ingen sjukpenning betalas ut den första sjukdagen (karensdag), därpå betalas den med 80 procent av SGI i maximalt 364 dagar. Sjukpenning kan erhållas i ytterligare maximalt 550 dagar men då med 75 procent av SGI. Det är möjligt att försäkra sig för att uppnå 90 procent i sjukpenning. (källa)
  5. Sjuklönelagen, egentligen Lag (1991:1047) om sjuklön, är en svensk lag från 1991 som gör gällande att arbetstagare som princip har rätt att vid sjukdom behålla lön och andra anställningsförmåner, så kallad sjuklön. Sjuklönen ska utbetalas av arbetsgivaren för de första 14 dagarna av sjukdomsperioden. Med undantag för en karensdag ska 80 procent av anställningsförmånerna utbetalas under sjukdomsperioden. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.