Keramikverkstad Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder keramikverkstad, varianter, uttal och böjningar av keramikverkstad

Keramikverkstad synonym, annat ord för keramikverkstad, vad betyder keramikverkstad, förklaring, uttal och böjningar av keramikverkstad.

Vad betyder och hur uttalas keramikverkstad

Keramikverkstad uttalas keram|ik|verk|stad och är ett substantiv.

Ordformer av keramikverkstad

Singular

keramikverkstad
obestämd grundform
keramikverkstads
obestämd genitiv
keramikverkstaden
bestämd grundform
keramikverkstadens
bestämd genitiv

Plural

keramikverkstäder
obestämd grundform
keramikverkstäders
obestämd genitiv
keramikverkstäderna
bestämd grundform
keramikverkstädernas
bestämd genitiv

Alternativa böjningsformer singular

keramikverkstan
bestämd grundform
keramikverkstans
bestämd genitiv

Keramikverkstad är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet keramikverkstad

  1. Sedan dottern fått sitt avgångsbetyg som keramiker 1930 kom Elisabet Wisén-Jobs att engagera sig i hennes verksamhet, särskilt som de båda yngre döttrarna Gocken Jobs och Gitt Jobs Hidle också valde den konstnärliga banan. Döttrarna blev snart framgångsrika och när keramikverkstaden inte längre räckte som försäljningskanal registrerade Lisbet Jobs 1934 Jobs keramik och textil och skaffade en butik på Norrlandsgatan 17 i Stockholm. För driften svarade modern Elisabet Wisén-Jobs som i butiken sålde döttrarnas alster och sina egna blomsterbroderier. (källa)
  2. I keramikverkstaden märktes Bengt Berglunds marina intresse allt tydligare. De mönstrade ytorna ersattes av former där leran tycktes vara i ständig förändring. Materialet slungades och veks till gåtfulla naturformer: snäckor, sjöborrar, klumpar med gälar. Resultaten ställdes ut som "Rörelser i Lera" på Gustavsbergs butik på Birger Jarlsgatan, Stockholm i mars 1965. "Jag vill öka världens förråd av mjukheter", sade han. "Keramik för biologer...nästan helt frigjord från accepterade former. Bengt Berglund har tagit steget fullt ut i keramikdjungeln", skrev Svenska Dagbladet. (källa)
  3. Gertrud Vasegaard växte upp på Bornholm som dotter till keramikern Hans Adolph Hjorth och målaren Johanne Marie Tvede Bruhn. Hon utbildades på familjens företag L. Hjorts Terracottefabrikk 1927–1929. Efter fortsatta studier 1930–1932 på Kunsthåndværkerskolen i Köpenhamn återvände hon till Bornholm och hade en keramikverkstad tillsammans med sin syster Lisbeth Munch-Petersen till 1937. Hon var knuten till Bing och Grøndahls porslinsfabrik 1945–1948, senare anställd 1949–1959. År 1959 öppnade hon en verkstad på Allégade tillsammans med maken Aksel Rode och dottern Myre Vasegaard i Köpenhamn och var därefter knuten till Den Kongelige Porcelænsfabrik 1959–1962 samt 1973–1975. (källa)
  4. En keramikverkstad från 1600-talet, unik för Västernorrland, samt en kvarn och rester av en järn- och kopparsmedja, och sannolikt från 1600-talet, hittade 2008 i byn Ljusta, som i dag kallas östra Birsta. De sista gårdarna i byn Ljusta brändes ned 2009, för exploatering av området. (källa)
  5. En keramikverkstad från 1600-talet, unik för Västernorrland, samt en kvarn och rester av en järn- och kopparsmedja, också sannolikt från 1600-talet, hittades 2008 i byn Ljusta, som i dag kallas östra Birsta. (källa)
  6. Han är son till lokföraren Arnold Weerasinghe och läraren Jennet de Silva och från 1962 gift med terapeuten Inger Lena Kjellsdotter. Efter att Weerasinghe utbildat sig till arkitekt vid Colombo Polytechnic University 1954–1958 flyttade han till England där han studerade konst för Peter Blake och skulptören Sir Anthony Caro vid Central Saint Martins College of Art and Design 1958–1963. Han gjorde sig på kort tid känd som en skicklig porträttskulptör av bemärkta personer där han bland annat avbildade Sri Lankas förre premiärminister Senanayake och Douglas Fairbanks jr. samt efter foton Lord Mountbatten, Bertrand Russel och Drottning Louise av Sverige. Genom sitt äktenskap fick han en anknytning till Sverige och efter att han bosatte sig här arbetade han först en tid i Olle Larssons keramikverkstad i Laholm. Han flyttade därefter till Malmö där han var verksam vid Elbogen Keramiks ateljé innan han etablerade en egen ateljé. I Sverige har han utfört skulpturarbeten för kyrkor och ett flertal porträttbyster av bland annat Wilhelm Moberg i brons som är placerad utanför Utvandrarnas hus, Emigrantinstitutet i Växjö, skådespelaren Max von Sydow, Sri Lankas President Ranasinghe Premadasa och Max Walter Svanberg för Malmö museum. Bland hans friskulpturer märks Våryra i Väckelsång, Abbekåsagåsen Joakim i Abbekås hamn, Christina Nilsson och "Fredsfågel" i Tingsryd samt "Räven" i Rävemåla. Han medverkade i ett flertal utställningar bland annat i Colombo 1955–1958, Society of Portrait Sculptors salonger i London 1960–1966 och på ett flertal gallerier runt om i Sverige och internationellt. (källa)
  7. Han var son till disponenten Anders Sjöholm och Helena Möller och från 1924 gift med Ruth Astrid Lindelöv. Efter utbildningen vid Slöjdföreningens skola i Göteborg 1916 studerade han vid Teknisk Selskabs Skole i Köpenhamn 1920 och kombinerade studier och praktikarbete vid Møller och Bøgelys Keramik i Snekkersten och P Ibsens Enkes Terracottafabrik i Köpenhamn. Han anställdes därefter som keramiker vid Andersson och Johansson i Höganäs men etablerade efter kort tid en egen keramikverkstad vid Lerbergsvägen. Vid sidan av sitt arbete som keramiker var han verksam som bildkonstnär och utförde landskapsmålningar från Öresundskusten med båtar, stränder och havet allt insvept i en tunn slöja av soldis. Han medverkade i utställningarna Kulla-konst i Höganäs och Helsingborgs konstförenings utställningar på Vikingsbergs konstmuseum samt i utställningen Hemslöjd på Liljevalchs konsthall. (källa)
  8. Sandberg studerade vid Konstfackskolan 1944–1946 därefter praktik hos Maggie Wibom 1946–1948 och på Gustavsbergs porslinsfabrik under Wilhelm Kåge 1948–1950. Han startade 1950 tillsammans med sin fru en keramikverkstad i Karlstad, som han delade med henne fram till mitten av 1970-talet trots separationen 1958. Som Värmlands musei vänners stipendierat genomförde han en studieresa till Belgien i slutet av 1950-talet. Han har deltagit i samlingsutställningen Unga tecknare på Nationalmuseum 1947–1954, Sveriges allmänna konstförening 1954–1957, Stockholms salongen 1958, Mölndals Stadshus 1955, Värmlands konstförening 1951–1970. Separat har han ställt ut på bland annat Värmlands museum, Galleri Brinken, Stockholm, Galleri Gripen, Karlskoga konsthall och Örnsköldsvik. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.