Klosterträdgård Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder klosterträdgård, varianter, uttal och böjningar av klosterträdgård

Klosterträdgård synonym, annat ord för klosterträdgård, vad betyder klosterträdgård, förklaring, uttal och böjningar av klosterträdgård.

Vad betyder och hur uttalas klosterträdgård

Klosterträdgård uttalas kloster|träd|gård och är ett substantiv.

Ordformer av klosterträdgård

Singular

klosterträdgård
obestämd grundform
klosterträdgårds
obestämd genitiv
klosterträdgården
bestämd grundform
klosterträdgårdens
bestämd genitiv

Plural

klosterträdgårdar
obestämd grundform
klosterträdgårdars
obestämd genitiv
klosterträdgårdarna
bestämd grundform
klosterträdgårdarnas
bestämd genitiv

Klosterträdgård är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Klosterträdgård på Engelska

  • monastery - garden (yard)

Hur används ordet klosterträdgård

  1. 1978 – "Våren"/"I en klosterträdgård". (källa)
  2. Himmelpfort är i Tyskland känt som postort då postkontoret sedan 1984 besvarar brev från barn till jultomten, sedan 1995 med av Deutsche Post särskilt anställd julpersonal. År 2012 mottogs sammanlagt 292 000 brev från barn i 70 olika länder. I ortens centrum finns rester av det medeltida klostret, vars bryggeribyggnad brann ned 2010. Idag återstår klosterträdgården och den numera protestantiska kyrkan. (källa)
  3. Munkar införde arten till Sverige från tyska klosterträdgårdar, där den odlades som medicinalväxt. Arten finnes för övrigt i nästan hela Europa samt i Kaukasien och Sibirien. (källa)
  4. Under ledning av Sven-Ingvar Andersson genomfördes 1992 en rekonstruktion av den nordöstra kvartilen av Tycho Brahes trädgård vid Uraniborg. Det växtmaterial som infördes i trädgården bestämdes utifrån vad man vet om vilka växter som fanns i danska slotts- och klosterträdgårdar vid den här tiden. Trädgården har därför kallats "en planterad hypotes". Sedan 1993 driver Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp och Landskrona kulturförvaltning ett gemensamt forskningsprojekt kring trädgården. (källa)
  5. Pilen (flera olika arter) kom första gången till Sverige under sen medeltid då munkar förde in knäckepilen till klosterträdgårdarna. Från dessa förekom spridning i Götaland. Under 1700-talet och början av 1800-talet gjordes genom statliga kampanjer plantering i större skala i trädfattiga jordbruksbygder, framför allt på de skånska slätterna, i avsikt att förhindra jordflykt genom vinderosion. I de pilevallar som planterades användes såväl vitpil och knäckepil som grönpil. Från de planterade pilarna skedde spontan spridning över Götaland och Svealand. (källa)
  6. Libbstickan fördes under medeltiden till Norden för att odlas i klosterträdgårdarna. Växten spreds sedan till jordbruk och vanliga trädgårdar. Det finns säkra uppgifter om förvildade bestånd från 1700-talet. (källa)
  7. Byggnaderna för de centrala delarna av klosterlivet är placerade runt en innergård och en klosterträdgård, som är omgiven av ett täckt galleri för att medge förflyttningar mellan byggnaderna samtidigt som det ger skydd från väder eller sol. (källa)
  8. Rudolf Abelin sökte då en ny plats för att förverkliga sina trädgårdsvisioner och fastnade för ett område några kilometer väster om Båstad. Norrvikens trädgårdar uppfördes där med början 1906 som bostad åt familjen. Rudolf Abelin hade rest en del i Europa och där fascinerats av olika trädgårdsstilar. Norrvikens trädgårdar omfattar därför flera olika trädgårdsrum med en italiensk barockträdgård, en renässansträdgård, en klosterträdgård, en orientalisk trädgård och en japansk trädgård. Här finns också en stor fruktträdgård. (källa)
  9. Den kristna kyrkan förde en långvarig och energisk kamp mot trolldom, tron på övernaturliga väsen och vidskepelse i största allmänhet. Utövandet av den gamla läkekonsten förbjöds, och ersattes åtminstone i städerna av helgonkult och reliktro. I de bredare folklagren var effekterna länge begränsade, och långt viktigare än lagändringar och predikningar var de praktiska medicinska insatser kyrkan gjorde, särskilt de örtmedicinska klosterträdgårdarna vilka hade ömsesidig inverkan på den folkliga medicinen. Folkmedicinens urgamla metoder och uppfattningar influerades av idéer som övertogs från den dåtida läkarvetenskapen, till exempel åderlåtning och humoralpatologi. Även den officiella "skolmedicinen" var länge till stor del byggd på övernaturliga föreställningar. I Sveriges första farmakopé Pharmacopæa Holmiensis Galæno-Chymica från 1686 finns läkemedel som till stor del överensstämmer med de preparat det sena 1800-talets kloka gubbar och gummor hade att tillgå. Det som slutligen fick folkmedicinen att ge vika var den moderna läkarvetenskapens omfattande framsteg från 1850-talet och fram till våra dagar. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.