Kokkärl Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kokkärl, varianter, uttal och böjningar av kokkärl

Kokkärl synonym, annat ord för kokkärl, vad betyder kokkärl, förklaring, uttal och böjningar av kokkärl.

Synonym till kokkärl

Vad betyder och hur uttalas kokkärl

Kokkärl uttalas kok|kärl och är ett substantiv.

Ordformer av kokkärl

Singular

kokkärl
obestämd grundform
kokkärls
obestämd genitiv
kokkärlet
bestämd grundform
kokkärlets
bestämd genitiv

Plural

kokkärl
obestämd grundform
kokkärls
obestämd genitiv
kokkärlen
bestämd grundform
kokkärlens
bestämd genitiv

Kokkärl är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kokkärl

  1. Gryta (köksredskap) – ett kokkärl för matlagning. (källa)
  2. Ordet kommer av franska casserole, som i sin tur kan härledas till latin och grekiska, men uttalet kastrull har troligen kommit in i svenskan via holländskan, som talades vid de svenska gjuterierna, där man bland annat tillverkade just kokkärl. (källa)
  3. En kittel är ett kokkärl avsett för uppvärmning av vätska i samband med matlagning, färgning, tvätt, bryggning eller liknande. En kittel är i allmänhet flat eller svagt välvd botten, med eller utan lock, med eller utan handtag eller grepe. Om kokkärlet har öron kallas det oftast gryta. Kittel används även om andra kärlformer som tekittel eller kaffekittel. (källa)
  4. En kokgrop var en grop i marken i vilken eld gjordes. Över denna hängdes kokkärl vari maten tillagades med hjälp av värmen från elden. En kokgrav var en långsmal grop varöver flera kokkärl kunde hängas upp. (källa)
  5. Kokkärl är en behållare som används för att upphetta mat i vid matlagning. Kokkärlets utformning och tillverkningsmaterial beror på dess användningsområden. Kärl avsedda för tillagning på spis eller kokplatta måste kunna leda värme bra så att värmen från plattan eller gaslågan kan överföras till maten. Kokkärl för tillagning i mikrovågsugn behöver däremot inte vara bra värmeledare. Vanliga värmeledande material är aluminium, rostfritt stål och koppar. För tillagning i mikrovågsugn kan kärl av bland annat porslin, plast och glas användas. Behållare som används för förvaring eller blandning av kall mat kallas normalt inte kokkärl. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.