Kokning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kokning, varianter, uttal och böjningar av kokning

Kokning synonym, annat ord för kokning, vad betyder kokning, förklaring, uttal och böjningar av kokning.

Vad betyder och hur uttalas kokning

Kokning uttalas kok|ning och är ett substantiv -en -ar.

Kokning betyder:

Ordformer av kokning

Singular

kokning
obestämd grundform
koknings
obestämd genitiv
kokningen
bestämd grundform
kokningens
bestämd genitiv

Plural

kokningar
obestämd grundform
kokningars
obestämd genitiv
kokningarna
bestämd grundform
kokningarnas
bestämd genitiv

Kokning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Kokning på Engelska

  • boiling

Hur används ordet kokning

  1. Tre former av germansk matberedning kan urskiljas: rått, kokt och stekt. Kokning verkar ha varit den vanligaste och mest omtyckta formen. (källa)
  2. Grisfötter går att äta och tillagas genom kokning i vatten med salt och kryddpeppar. Äts kalla med kokt potatis och inlagda rödbetor. (källa)
  3. Kola i dess olika former är oftast en hård eller seg godissort. En snarlik godisvariant gjord på socker, mjölk och smör är fudge, genom en mildare kokning än kola blir den betydligt mjukare. (källa)
  4. Gröt är en trögflytande maträtt som tillagas genom kokning av gryn, flingor, ris eller andra sädesslag tillsammans med vatten, mjölk och ibland grädde, smör eller andra ingredienser. Gröt kan serveras med exempelvis socker, kanel, en smörklick, sylt, bär eller fruktbitar och kan ätas med extra mjölk vid sidan om på tallriken. För risgrynsgröt är det även vanligt att den serveras med saftsås. (källa)
  5. Köttet innehåller trimetylaminoxid, vilket i matsmältningsprocessen bildar trimetylamin, ett gift som ger neurologiska symptom som påminner om extrem druckenhet. Synrubbningar, diarré och kramper som i värsta fall leder till döden kan förekomma. Upprepad kokning och torkning gör köttet ätligt. Traditionellt har det ätits av inuiter, samt i fermenterat skick som surhaj (hákarl) på Island, en motsvarighet till den svenska surströmmingen. (källa)
  6. Kalciumkarbonat är nästan olösligt i vatten , men löses i kolsyrehaltigt vatten under bildning av surt kalciumkarbonat, Ca(HCO3)2, som är lättlösligt i vatten. Genom kokning av lösningen återbildas det olösliga kalciumkarbonatet (pannsten). (källa)
  7. För de söta sorterna räcker det med att roten skalas och kokas eller rostas för att giftet ska försvinna. De bittra måste däremot genomgå ett flertal steg som blötläggning, fermentering, torkning , malning, kokning - något som kan ta flera dagar. (källa)
  8. Kidneybönor som inte tillagats eller tillagats dåligt uppges vara giftiga (då de innehåller lektinet fytohemagglutinin) och orsakar kraftiga magbesvär. Besvären kan yttra sig som magont och kraftigt illamående. Även tarmens slemhinna påverkas, och förändras av otillagade kidneybönor. Bönorna tillagas genom att man lägger dem i blöt 6–7 timmar före kokning. Blötlagda bönor skall stormkokas i minst 10 minuter för att man ska undvika att få i sig det giftiga lektinet. Kokvattnet skall sedan bytas. Giftighetsgraden mäts i hemagglutininerande enhet (hau). Otillagade bönor kan innehålla 70 000 hau, dåligt tillagade kan innehålla 400 000 hau (kokning på svag värme ökar giftets potens) medan fullt tillagade bönor endast innehåller ett par hundra hau. Kidneybönor väl tillagade innehåller, liksom flera andra sorters bönor, en hel del protein, vitaminer och mineraler. Uppgifterna om "giftighet", och sambandet med fytohemagglutinin, är osäkra. Det är dock vetenskapligt väl belagt att råa och felaktigt tillagade kidneybönor kan vara skadliga, och i enstaka fall dödliga, på grund av fytohemagglutinin. (källa)
  9. Klarskinn är torkad fiskhud som förr användes vid kokning av kaffe. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.