Kollektivist Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kollektivist, varianter, uttal och böjningar av kollektivist

Kollektivist synonym, annat ord för kollektivist, vad betyder kollektivist, förklaring, uttal och böjningar av kollektivist.

Vad betyder och hur uttalas kollektivist

Kollektivist uttalas kol|lekt|iv|ist [-is´t] och är ett substantiv -en -er.

Ordformer av kollektivist

Singular

kollektivist
obestämd grundform
kollektivists
obestämd genitiv
kollektivisten
bestämd grundform
kollektivistens
bestämd genitiv

Plural

kollektivister
obestämd grundform
kollektivisters
obestämd genitiv
kollektivisterna
bestämd grundform
kollektivisternas
bestämd genitiv

Kollektivist är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kollektivist

  1. I boken Finnarna som ras, folk och kulturbärare beskriver han och deklasserar kraftigt finnarna. Enligt honom var svensken individualist, finnen kollektivist. Finnarna var bättre språkforskare, historiker och inom humaniora, men inte som fysiker, kemister, geologer, medicinare eller andra ämnen inom naturvetenskap. "Och naturligtvis följer därmed att ingen finne har gjort någon teknisk uppfinning, som har låtit tala om sig." Förklaringen till detta är enligt Nordenstreng den finska rasen. (källa)
  2. Individualism har ofta kontrasterats med antingen totalitarism eller kollektivism, men faktum är att det på sociologisk nivå är ett spektrum av beteenden med en glidande skala mellan länder med en liten offentlighet (till exempel USA) och blandsamhällen (Storbritanniens efterkrigstid) till kollektivistiska. Dessutom poängterar många kollektivister, i synnerhet anarkister eller socialliberaler, den enorma skillnaden mellan frisinnad kollektivism och totalitär manifestation. (källa)
  3. I vilken mån välfärdsstaten skall blanda sig i människors liv, fördelning av ekonomiska resurser och marknadens funktion är delvis en fråga om värderingar och människosyn, delvis en fråga om effektivitet. Också libertarianer som förhåller sig mycket kritiska till välfärdsstaten ser en viss roll för staten ifråga om välfärd. Till exempel skriver Milton Friedman att staten efter noggrann övervägning kan genomföra en del sådant som en grupp av enskilda individer skulle ha svårt att lyckas med. Skalan sträcker sig från libertarianer som Robert Nozick, som hävdar att beskattning är stöld, eftersom rätten till egendom är en naturrätt, till liberaler som John Rawls som ansåg att samhället bör organiseras så att den som har det värst har det så bra som möjligt, eftersom det ärättvisan som är en naturrätt, och kollektivister som också ser jämlikheten som viktig. (källa)
  4. Sedan renässansen har humanismen varit normen i de flesta västerländska civilisationers idévärld, men från och med 1800-talet har det framkommit kritik, vilket bland annat gäller grundsatsen att människan placerar sig i centrum i stället för att se sig som till exempel en del i den ekologiska ordningen (se vidare Luc Ferry), på individualismen som av kollektivister betraktas som egoism, och på bildningsidealen som till exempel eugenikens inhumana konsekvenser påståtts falsifiera. En av humanismens mest framstående kritiker är Michel Foucault, han och hans anhängare menar att humanismens subjektbegrepp epistemologiskt sett inte kan utgöra fundament för objektiv vetenskap, för det ger logiskt att begreppsbildning är omöjlig och förståelse blir en projicering. Den marxistiska filosofen Louis Althusser var uttalat antihumanist, och menade att de värden som humanisterna förespråkar är en förljugen borgerlig konstruktion. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.