Kompaniskap Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kompaniskap, varianter, uttal och böjningar av kompaniskap

Kompaniskap synonym, annat ord för kompaniskap, vad betyder kompaniskap, förklaring, uttal och böjningar av kompaniskap.

Vad betyder och hur uttalas kompaniskap

Kompaniskap uttalas kom|pani|skap [-i´-] och är ett substantiv -et.

Kompaniskap betyder:

Ordformer av kompaniskap

Singular

kompaniskap
obestämd grundform
kompaniskaps
obestämd genitiv
kompaniskapet
bestämd grundform
kompaniskapets
bestämd genitiv

Kompaniskap är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kompaniskap

  1. Volquin Momma den äldre var bror till Willem Momma (död omkring 1631) vilken var kopparmästare i Aachen. Hans söner Willem, Abraham, Jakob och Niclas Momma, inflyttade på 1640-talet till Sverige och ägnade sig åt handel och en bruksdrift, som blev en av landets mest betydelsefulla. De hade privilegier till bergsbruket i Masugnsbyn och Svappavaara och gick även i kompaniskap med Arendt Grape som 1646 erhållit privilegium på bergsrörelse i Torne lappmark och anlagt Kengis bruk. (källa)
  2. Efter att ha haft anställning på köpmanskontor i Göteborg ingick han kompaniskap med sin yngre broder Thomas för idkande av grosshandel och inrättade med honom den första direkta handelsförbindelsen mellan Stockholm, Marseille och Ceuta. År 1739 utarbetade han tillsammans med några andra planen för sjöassekuranskompaniet i Stockholm, i vilket han till 1750 var en av direktörerna. (källa)
  3. Andra perioden, som började 1504, varade till 1512, då kamratskapet med Albertinelli upplöstes. Av hans arbeten under denna tid kan påpekas hans första tavla efter avbrottet, S. Bernhards vision samt ett par bilder i Lucca, Gud fader tillbedd av Maria Magdalena och Katarina av Siena och Madonna med helgon, båda målade 1509 under inflytande av resan till Venedig. För övrigt skiljs hans verk under denna period i sådana, som han utförde i kompaniskap med Albertinelli, ofta signerade med två i varandra sammanslingrade ringar jämte korset (ett sådant gemensamt arbete, men utan signering, är Marias himmelsfärd), och dem, som han ensam utfört, såsom S. Katarinas förmälning (1511). Till samma tid hör också en del fresker i klostret San Marco. (källa)
  4. Müller var från 1827 gift med Sophia (Sofie) Fernholm, tidigare gift Allesson. Müller kom i december 1817 till Stockholm där han ingick kompaniskap med sin landsman Ludvig Fehr etablerade det första stentryckeriet i Sverige. De första trycken bestod av några porträtt och andra smärre blad huvudsakligen utförda av Fehr. Tillsammans tryckte de och gav under några år ut tidskriften Konst och nyhets-magazin som var en föregångare till Fredrik Boijes tidskrift Magasin för konst, nyheter och moder. Från 1819 finns tryckta planscher som enbart bär Müllers signatur och kompanjonskapet mellan Fehr och Müller upplöstes omkring 1820 då Fehr lämnade Stockholm. Müller fortsatte att driva verksamheten ensam under hela 1820-talet och tryckte kartor, noter, porträtt, genrebilder och vetenskapliga illustrationer men i och med att Fehr som var den konstnärligt skolade tryckaren lämnat verksamheten var kvalitén i trycket mycket skiftande. Bland hans bättre arbeten räknas Fredric Werners Stockholmsvyer, Uppsala domkyrka (1826-1829) samt Stockholms utseende i äldre tider och nyare tider (1829). På grund av konkurrens från andra tryckerier med större konstnärlig utbildning övergick Müller till att framställa litografiskt musiktryck med bland annat Orpheus och utgav sannolikt på eget förlag, en betydande mängd musikalier. En samling musikalier för piano forte 1825-26 som bestod av 26 häften med litografiskt nottryck. Omkring 1830 gjorde han försök med zinkgravyrer men utan resultat eftersom han försvann från Stockholm utan att lämna några spår efter sig. Hans hustru Sofie fortsatte med biträde av litografen Carl Fredrik Schultén att driva stentryckeriet fram till 1857 med produktion av nottryck, som sedan övergick i andra händer. Müller är representerad vid Nationalmuseum. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.